Katolički ministranti mladih sastaju se u blizini Rima kako bi se pripremili za Svjetski dan mladih 2027
Svijet

Katolički ministranti mladih sastaju se u blizini Rima kako bi se pripremili za Svjetski dan mladih 2027

Međunarodni kongres o pastoralu mladih, u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život, održava se u blizini Rima na raskrižju između Svjetskog dana mladih u Lisabonu 2023. i sljedećeg Svjetskog dana mladih u Seulu 2027.

S. Francine-Marie Cooper, ISSM

Oko 300 sudionika iz 110 zemalja diljem svijeta sastaje se u Ciampinu, blizu Rima, 23. i 25. svibnja, kako bi zajedno promišljali o temi „Za sinodalno služenje mladih: novi stilovi i strategije vodstva“.

Mladi su glavni pokretači obnove

U svom obraćanju na početku Kongresa kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, pozdravio je sudionike i pozvao ih da pogledaju što je bilo (SDM Lisabon 2023.), što je (5. obljetnica Christus vivit i priprema za Jubilej mladih 2025.), i što će biti (WYD Seoul 2027.).

Se odnosi na Christus vivitKardinal je okupljene podsjetio kako su službenici mladih Crkve pozvani na sinodsku obnovu otvorenosti Duhu Svetomu.

“Upravo mladi mogu biti glavni nositelji obnove kako bi se Crkva ‘odblokirala’ i ponovno postala mlada”, rekao je.

“Prepustite se najboljem životu! Otvori vrata kaveza, izađi i leti! Molim vas, nemojte ići u prijevremenu mirovinu.”

„Dakle, budimo otvoreni prema mladima“, zaključio je kardinal Farrell, „i također otvoreni prema budućnosti s nadom! Povjeren im je veliki zadatak.”

Završio je riječima pape Franje: ‘Dragi mladi, iskoristite ove godine svoje mladosti. Ne promatrajte život s balkona. […] Prepustite se najboljem životu! Otvori vrata kaveza, izađi i leti! Molim vas, nemojte ići u prijevremenu mirovinu’. Želim vam sve najbolje na vašem zajedničkom putu.”

Svjetski dan mladih 2023., Jubilej mladih 2025. i Svjetski dan mladih 2027.

Prvog dana sastanka održane su izjave organizatora tri važna međunarodna događaja za mlade: Svjetskog dana mladih Lisabon, Jubileja mladih 2025. i Svjetskog dana mladih 2027.

Kardinal Américo Manuel Alves Aguiar, biskup Setúbala u Portugalu, pozdravio je sudionike, izrazivši zahvalnost za svu zahvalnost primljenu tijekom pripreme i razvoja Svjetskog dana mladih u Lisabonu 2023.

“Učinili smo sve i dali sve da dođe do susreta mladih iz cijeloga svijeta. Susret među sobom, susret s papom Franjom, ali prije svega susret sa živim Kristom”, rekao je.

Jutarnji dio nastavljen je obraćanjem nadbiskupa Rina Fisichelle, proprefekta Dikasterija za evangelizaciju, koji je predstavio Jubilej mladih 2025.

Poslijepodne je održao prezentaciju lokalnog organizacijskog odbora (COL) WYD Seoul 2027., s prezentacijom koju je vodio nadbiskup Peter Chung Soon-taick, nadbiskup Seula. Svetom misom koju je predvodio kardinal Aguiar završio je prvi dan Kongresa.

Drugi dan Kongresa sudionici se dijele u skupine za dijeljenje u skladu s metodom sinodalnog razlučivanja.

Kongres će završiti u subotu, 25. svibnja, audijencijom kod pape Franje u jutarnjim satima i otvorenim dijalogom sa s. Nathalie Becquart, XMCJ, podtajnicom u Generalnom tajništvu Sinode, u poslijepodnevnim satima.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Caritas Indonezije slavi 18 godina s obnovljenom predanošću potrebitima – Vatican News

Katoličke vijesti

UN žali zbog dehumanizacije Palestinaca – Vatican News

Katoličke vijesti

Napustila je divlji način života, ali je zahvaljujući Djevici Mariji našla pravu sreću u Bogu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti