Otvorenje groba sv. Ante i ‘Praznik jezika’
Europa

Otvorenje groba sv. Ante i ‘Praznik jezika’

Osoblje CNA, 13. lipnja 2024. / 04:00 ujutro

Sveti Antun Padovanski jedan je od najpoznatijih svetaca u Katoličkoj crkvi, dijelom zbog svoje povezanosti sa svetim Franjom Asiškim, ali i zato što ga se u narodu zaziva kao sveca zaštitnika izgubljenih predmeta.

Blagdan sv. Ante je danas, 13. lipnja. No možda niste svjesni da postoji još jedan važan dan u godini kada se u Padovi slavi sv. Ante: 18. veljače, dan kada mu je odsječen jezik.

Srećom, to se dogodilo nakon što je svetac umro, tijekom prve od dvije ekshumacije sveca 1263. godine, tri desetljeća nakon njegove smrti.

Otac Mario Conte, OFM Conv. jedan od 50 fratara koji služe u Bazilici svetog Antuna u Padovi, rekao je za CNA 2022. da je, kad je grobnica otvorena prije toliko godina, ono što je pronađeno bilo “doista iznimno” — činilo se da su čeljust i jezik svetog Ante bili neiskvaren.

Prema katoličkoj predaji, sveci koji su čudesno sačuvani od raspadanja svjedoče istinu o uskrsnuću tijela i vječnom životu na nebu koji dolazi.

“Sve tijelo je otišlo u pepeo i kosti u osnovi, osim vokalnog aparata, koji je još bio mokar i mekan”, objasnio je Conte.

“I tako su uzeli ove dijelove, jezik i čeljust, i stavili ih u neke relikvijare. A ako odete u baziliku svetog Ante, postoji kapelica posvećena relikvijama svetog Ante i vidjet ćete ih upravo u toj kapelici.”

Katolička crkva ima dugu tradiciju odavanja počasti relikvijama, predmetima koji su izravno povezani sa svecima ili sa samim Kristom. Relikvije se ne štuju, već im se odaje počast – “čašćenje” – zbog ljubavi i blizine sveca prema Bogu. Molitelji s relikvijama često traže zagovor tog sveca.

Ekshumaciju 1263. izvršio je tadašnji generalni ministar franjevaca, Sveti Bonaventura, jer su franjevci selili svečevo tijelo u novu i veću crkvu. Conte je rekao da je Bonaventura, kada je pronašao jezik, rekao: „Ovo je stvarno čudo. Bog želi da znamo da je sveti Antun doista bio glasnik Božje ljubavi.’”

Danas je dan kada je pronađen jezik svetog Ante slavio misama u bazilici koja nosi njegovo ime u Padovi, u sjevernoj Italiji.

Grobnica svetog Antuna nije se ponovno otvarala više od 700 godina — između siječnja i veljače 1981. Conte je opisao kako je bilo prisustvovati drugom otvaranju grobnice svetog Ante.

“Godine 1981. odlučili smo po drugi put otvoriti grobnicu svetog Antuna… Tada sam bio mlad”, rekao je Conte za CNA 2022. godine.

„Tada smo otkrili kako je tijelo svetog Antuna stavio u novi lijes od strane sv. dijelovi tijela — uklonjeni su u ovom trenutku i stavljeni u relikvijare.

Danas ove relikvije svetog Antuna putuju po cijelom svijetu, zaustavljajući se u župama i biskupije gdje velika mnoštva često izlaze da ih časte.

Tko je bio sveti Ante?

Rođen u Lisabonu, Portugal, 1195. godine, sveti Antun se preselio u Padovu, Italija, nakon što se pridružio franjevačkom redu. Antun je poznat ne samo po svom elokventnom propovijedanju i čestim prijekorima heretika, već i po brizi s ljubavlju za siromahe koje je susretao.

Godine 1224. sveti Franjo Asiški dao je Antunu dopuštenje da predaje teologiju u franjevačkom redu, što je on činio u nekoliko francuskih i talijanskih gradova dok je strogo slijedio svoje franjevačke zavjete i redovito propovijedao narodu. Kasnije se posve posvetio propovijedanju kao misionar u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, poučavajući autentičnoj ljubavi prema Bogu mnoge ljude koji su otpali od katoličke vjere i morala.

Poznat po svom odvažnom propovijedanju i skromnom načinu života, sveti Antun je također bio na glasu kao čudotvorac. Umro je 1231. lošeg zdravlja u dobi od 36 godina.

Blagdan svetog Ante, crkvenog učitelja, slavi se 13. lipnja. Papa Franjo je 2015. godine svetište svetog Antuna u Padovi proglasio malom bazilikom.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Francuskoj veliki jubilej Presvetog Srca Isusova u Paray-le-Monialu privlači mnoštvo

Katoličke vijesti

Polufinale Francuske protiv Španjolske: Ogromni rekordi na kocki u obračunu na Euru 2024

Katoličke vijesti

Papa Franjo mladima: ‘Krist je živ i želi da vi budete živi!’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti