Carlo Acutis: Od čega je umro i gdje je pokopan?
Europa

Carlo Acutis: Od čega je umro i gdje je pokopan?

Djelatnici ACI Prensa, 28. svibnja 2024. / 16:10

Vijest o skoroj kanonizaciji blaženog Carla Acutisa, talijanskog tinejdžera sa strašću prema računalima i euharistiji, pobudila je ljude koji žele znati o okolnostima njegove smrti i mjestu gdje počiva njegovo tijelo.

Acutis je umro u dobi od 15 godina 2006. godine od akutne promijelocitične leukemije (M3), koja predstavlja mnogo višu stopu smrtnosti od drugih oblika leukemije.

Prema Španjolskoj udruzi osoba oboljelih od limfoma, mijeloma i leukemije (AEAL), visoka stopa smrtnosti za M3 posljedica je činjenice da leukemijske stanice otpuštaju granule pune proteina i enzima u krvotok. To uzrokuje uništavanje čimbenika zgrušavanja u krvi, što može rezultirati ozbiljnim krvarenjem, poput krvarenja u mozgu, ali i stvaranjem ugrušaka u krvnim žilama.

Carlo razbolio se 02.10.2006, a isprva se mislilo da ima samo gripu. Međutim, stanje mu se pogoršalo i na klinici De Marchi u Milanu dijagnosticirana mu je leukemija. Kasnije je prebačen u bolnicu San Gerardo u Monzi, gradu koji se nalazi u sjevernoj Italiji.

U utorak, 10. listopada 2006. Karlo je zamolio da primi bolesničko pomazanje i euharistiju, siguran da će uskoro umrijeti. Sutradan je pao u komu zbog izljeva krvi u mozak. Klinički je mrtav proglašen u 17 sati, a srce mu je prestalo kucati oko dva sata kasnije.

Unatoč svom kratkom životu, ostavio je zastrašujuće nasljeđe zbog svoje predanosti vjeri i njegove sposobnosti da ju kombinira sa svojom strašću za informacijskom tehnologijom, što mu je priskrbilo titulu “Cyber-apostola Euharistije”.

Antonia Salzano, njegova majka, ispričala je da ju je nedugo nakon sprovoda probudio glas koji joj je rekao: “Testament”. Pretražila je mladićevu sobu nadajući se da će pronaći kakvu pisanu poruku, ali nije našla ništa. Uključila je računalo, uređaj koji je njezin sin najviše koristio. Na desktopu je pronašla video koji je tri mjeseca ranije snimio sam Carlo, gdje kaže: “Kad dođem do 70 kila, [a little over 150 pounds] Suđeno mi je da umrem.”

U početku je Carlo pokopan na gradskom groblju Ternengo u talijanskoj regiji Pijemont. Međutim, u siječnju 2007. njegovo je tijelo preneseno na groblje u Asizu, u istom gradu u kojem je pokopan sveti Franjo Asiški, jedan od najštovanijih svetaca.

Dana 23. siječnja 2019. Carlovo je tijelo ekshumirano, a 6. travnja iste godine njegovi posmrtni ostaci preneseni su u župu Svete Marije Velike, poznatu i kao Svetište Odricanja u Asizu, što se odnosi na prigodu kada je sv. skinuo svoju luksuznu odjeću pred svojim ocem kako bi se odrekao svog bogatstva.

Unutar crkve s desne strane, Carlovo tijelo je izloženo u staklenoj vitrini, a izgleda kao da spava. Njegovi posmrtni ostaci su u izvrsnom stanju, iako se ne može reći da su netruležni.

U razgovoru za EWTNrektor svetišta Odricanja u Asizu, otac Carlos Acácio Gonçalves Ferreira, primijetio je da je “otkriveno da je njegovo tijelo potpuno cjelovito, ne netaknuto, već cjelovito, sa svim svojim organima.”

“Na licu se radilo, ali lijepo je što prvi put u povijesti možete vidjeti sveca odjevenog u traperice, tenisice i trenirku. To je sjajna poruka”, dodao je.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego López Marina

Diego Lopez Marina diplomirao je komunikacijske znanosti sa specijalizacijom iz novinarstva na Sveučilištu San Martín de Porres (Peru). Profesionalnu karijeru započeo je 2015. godine kao urednik rubrike Novinarski arhiv Diario El Comercio. 2016. počinje raditi kao pisac za ACI Prensa, a od 2018. radi kao web urednik.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupi govore o ‘moralnoj krizi’ prije Marša za život u Victoriji, Britanska Kolumbija

Katoličke vijesti

Sinodalni sukob: Njemački biskupi i Vatikan obvezali se na plan rješenja

Katoličke vijesti

Ankete Trumpa ispred Bidena među katoličkim biračima s pomakom u glasovima Hispanjolaca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti