Izgubljeno remek-djelo Krista sada izloženo: ‘Jedno od najvećih otkrića u povijesti umjetnosti’
Europa

Izgubljeno remek-djelo Krista sada izloženo: ‘Jedno od najvećih otkrića u povijesti umjetnosti’

Washington, DC Newsroom, 28. svibnja 2024. / 17:45

Izgubljeno remek-djelo Michelangela Merisija da Caravaggia nedavno je ponovno otkriveno i sada je izloženo u onome što stručnjaci nazivaju “jednom od najvećih otkrića u povijesti umjetnosti”.

Pod nazivom “Ecce Homo” (“Evo čovjeka”), slika je nastala između 1605. i 1609. godine i prikazuje trenutak kada Poncije Pilat predstavlja izbičevanog Isusa Krista mnoštvu prije njegovog raspeća.

Prema Museo del Prado, poznatom muzeju u Madridu, u Španjolskoj, gdje je djelo izloženo, “Ecce Homo” je “jedno od najvrjednijih umjetničkih djela starih majstora na svijetu”.

Za koju su njezini prijašnji privatni vlasnici dugo vjerovali da je djelo učenika baroknog umjetnika Joséa de Ribere, slika se ponovno pojavila 2021. kada je prodana za samo 1600 dolara na aukciji umjetnina u Madridu.

Neposredno prije nego što je trebala biti prodana, stručnjaci za umjetnost su posumnjali da bi to mogao biti Caravaggio. Španjolsko ministarstvo kulture interveniralo je kako bi zaustavilo prodaju kako bi stručnjaci mogli dodatno istražiti.

Prema Museo del Prado, slika je prošla dubinsko dijagnostičko istraživanje koje je vodio Claudio Falcucci, nuklearni inženjer poznat po svojim znanstvenim tehnikama u proučavanju i očuvanju značajnih kulturnih artefakata.

Slika je zatim prošla proces restauracije. Museo del Prado rekao je da nakon intenzivnog proučavanja i restauracije, “četiri najautoritativnijih stručnjaka za Caravaggia i barokno slikarstvo” svi “dijele istu strastvenu sigurnost: da je ‘Ecce Homo’ remek-djelo talijanskog umjetnika.”

Vjeruje se da je slika prethodno bila dio privatne zbirke španjolskog i portugalskog kralja Filipa IV. i jedno je od samo 60 poznatih djela slavnog talijanskog majstora. Prema BBCprocjenjuje se na gotovo 40 milijuna dolara.

Smatran jednim od najutjecajnijih umjetnika baroknog razdoblja, Caravaggio je poznat po svojoj dramatičnoj upotrebi svjetla i sjena i po prikazivanju biblijskih i mitskih scena na emocijama ispunjen, gotovo teatralan način. Mnoge od njegovih slika, kao što su “Poziv svetog Mateja”, “Večera u Emausu”, “Nepovjerljivost svetog Tome” i mnoge druge neke su od najpriznatijih i najomiljenijih djela vjerske umjetnosti do danas.

“Ecce Homo” prikazuje bičevanog Krista u središtu slike s Pilatom i vojnikom s obje strane. Krist je ogrnut živopisnim grimiznim plaštem i na glavi drži žezlo s trnovom krunom. Unatoč jarkocrvenoj krvi koja curi s njegove krune, Isus ima spokojan izraz lica, dok Pilat i vojnik imaju izraz uzbune na licima. Slika prikazuje Caravaggiovu poznatu upotrebu svjetla i sjene, dok odjeća, koža i kosa na slici prikazuju njegovo majstorstvo teksture.

Poseban trenutak naracije pasije prikazan ovom slikom ima posebno značenje za katolike jer Pilatov “Ecce Homo” podsjeća na proglas Ivana Krstitelja u Ivanu 1:29: “Evo Jaganjca Božjeg koji uzima grijehe svijeta. .”

Ivanov navještaj ponavlja i svećenik kad uzdiže svetu euharistiju u jednom od najvažnijih trenutaka mise.

Remek-djelo je posuđeno u Museo del Prado i bit će izloženo od 28. svibnja do 13. listopada. Ulaznice za izložbu mogu se kupiti na web stranici Museo del Prado ovdje.

Museo del Prado također ima još jedno Caravaggiovo remek-djelo, “David i Golijat”, stalno izloženo.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Al Kresta, dugogodišnji katolički radijski voditelj, umire u 73

Katoličke vijesti

Katolički biskupi upozoravaju na polarizaciju u Crkvi, pozivaju na više dijaloga

Katoličke vijesti

Poljski biskupi pokrenuli ‘dan molitve’ za nerođene nakon što su zastupnici podnijeli zakone za pobačaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti