Katolički biskupi tuže Bidenovu administraciju zbog odredbi o pobačaju u zakonu o trudnim radnicama
Europa

Katolički biskupi tuže Bidenovu administraciju zbog odredbi o pobačaju u zakonu o trudnim radnicama

Washington, DC Newsroom, 24. svibnja 2024. / 16:08

Američka konferencija katoličkih biskupa (USCCB) i druge katoličke institucije podnio tužbu protiv administracije predsjednika Joea Bidena zbog novih pravila koja bi od njih mogla zahtijevati da osiguraju smještaj na radnom mjestu za žene koje traže pobačaj.

Tužba osporava izdani propisi od strane Povjerenstva za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) u vezi s provedbom Zakona o pravednosti trudnica. Američko katoličko sveučilište (CUA) i dvije katoličke biskupije pridružili su se USCCB-u u tužbi.

Iako sam zakon ne spominje pobačaj, propisi bi zahtijevali da poslodavci prilagode ženama ograničenja na radnom mjestu koja proizlaze iz “abortusa ili odabira da nemaju pobačaj”.

Zakon zahtijeva da poslodavci osiguraju razumnu prilagodbu ženama koje razviju ograničenja na radnom mjestu uzrokovana trudnoćom, porodom ili povezanim medicinskim stanjima. Pravila EEOC-a smatraju “pobačaj ili neodluku o pobačaju” jednim od povezanih medicinskih stanja obuhvaćenih zakonom.

Sam zakon također uključuje zabranu ometanja smještaja ili odmazde protiv osobe koja koristi smještaj.

Biskupi u svojoj tužbi izražavaju zabrinutost da bi EEOC-ovo uključivanje pobačaja moglo ugroziti pro-life govor od strane određenih poslodavaca, jer bi se to moglo shvatiti kao odmazda.

Religiozni poslodavci podliježu pravilima, ali EEOC će razmotriti zahtjeve za vjerskim izuzećima od određenih aspekata pravila od slučaja do slučaja.

Biskupi, koje zastupa skupina pravnih zastupnika Becket Law, tvrde u tužbi da se EEOC-ovo uključivanje prilagodbi pobačaja mora proglasiti nevažećim jer je “suprotno [law’s] običan tekst i svrha.”

“Namjerno prekidanje trudnoće protivi se i trudnoći i porodu, te nije povezano ni s jednim od medicinskih stanja”, stoji u tužbi.

Nadalje se tvrdi da je vjersko izuzeće nedovoljno jer bi rješavanje tih zahtjeva od slučaja do slučaja osiguralo da “vjerski optuženici nikada ne bi mogli znati unaprijed hoće li se suočiti s odgovornošću za ostvarivanje svojih prava”.

“Krajnji rezultat slaže špilove protiv vjerskih poslodavaca: prema mišljenju EEOC-a, agencija bi normalno mogla biti sigurna da će imati uvjerljiv interes dovoljan da nadjača vjersku obranu”, dodaje se u tužbi.

U tužbi se također navodi da je EEOC-ovo uključivanje pobačaja u suprotnosti sa zakonodavnom namjerom. Citira nekoliko zakonodavaca koji su podržali zakon rekavši da EEOC ne može protumačiti zakon tako da zahtijeva prilagodbe za pobačaje. Jedan citirani zakonodavac je senator Bob Casey Jr., demokrat iz Pennsylvanije, koji je sponzorirao senatsku verziju zakona.

“Prema Zakonu o pravednosti trudnica, [EEOC] nije mogao – nije mogao – izdati nikakvu uredbu koja zahtijeva dopust za pobačaj, niti akt dopušta EEOC-u da zahtijeva od poslodavaca da omoguće pobačaj kršeći državni zakon,” Casey rekao je u Senatu u prosincu 2022.

Laura Wolk Slavis, jedna od odvjetnica koja zastupa biskupe, rekla je za CNA da zakon “uopće ne spominje abortus”. Rekla je da je namjera poslodavcima osigurati prilagodbe “koje se odnose na to da žena može imati zdravu trudnoću i zdrav porod”.

“Ovaj zakon je trebao biti vrlo jednostavan, nekontroverzan zakon koji svi Amerikanci mogu i trebaju podržati”, dodao je Slaviš.

Pravila EEOC-a, rekla je, pokušaj su “otimanja tog zakona i pretvaranja u nešto bitno drugačije”.

Slavis je također rekao da odluka EEOC-a o rješavanju vjerskih izuzeća od slučaja do slučaja znači da su biskupi i svi vjerski poslodavci “prisiljeni pokoriti se odmah” i ne znaju hoće li dobiti izuzeća kada se to zatraži. Rekla je da je EEOC “tumačio to izuzeće tako usko da ne znači ništa.”

Predsjednik CUA Peter Kilpatrick stoji u priopćenju da sveučilište osigurava smještaj za trudne radnice, ali da je uvjet smještaja za pobačaj u sukobu s misijom sveučilišta.

“Zajednica Američkog katoličkog sveučilišta ostaje nepokolebljiva u našim obvezama da podupire svetost života i podržava žene i trudne majke na radnom mjestu”, rekao je Kilpatrick.

“Odlučno odbacujemo bilo kakvu sugestiju napetosti između te dvije temeljne obveze. Možemo – i to činimo – podržati žene dok razvijaju svoje obitelji, i vjerujemo da je to moguće činiti svim srcem, dok također podupiremo dostojanstvo života u svim fazama. Naša misija njegovanja kulture ljubavi, poštovanja i suosjećanja ne zahtijeva ništa manje.”

Kada je pozvan za komentar, EEOC je uputio CNA na Ministarstvo pravosuđa (DOJ). DOJ nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Demokrati obećavaju milijune za borbu protiv pro-life zakona u državama koje su naklonjene GOP-u

Katoličke vijesti

50. beba spašena zahvaljujući ‘sigurnim kutijama’ u SAD-u

Katoličke vijesti

Zašto toliko katolika koristi kontracepciju? Stručnjaci vagaju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti