Papa Franjo o đakonicama: ‘Ne’
Europa

Papa Franjo o đakonicama: ‘Ne’

Osoblje CNA, 21. svibnja 2024. / 11:26

Papa Franjo ponovno je oštro istupio protiv zaređenog ženskog đakonata, ponavljajući ono što je za Svetog Oca dosljedno čvrsto stajalište protiv toga da žene postanu svećenice.

Papa je to rekao ovog tjedna u intervju s voditeljicom CBS News Norah O’Donnell tijekom pojavljivanja u programu vodećeg časopisa mreže, “60 Minutes.”

“Imat ćete mnogo dječaka i djevojčica koji će doći ovamo krajem sljedećeg mjeseca za Svjetski dan djeteta”, rekao je O’Donnell papi u jednom trenutku tijekom intervjua. “I znatiželjan sam, za djevojčicu koja danas odrasta kao katolkinja, hoće li ikada imati priliku biti đakon i sudjelovati kao član klera u Crkvi?”

“Ne”, odgovorio je Papa.

O’Donnell ga je pritiskao je li ženski đakonat “nešto za što ste otvoreni”, Franjo je odgovorio: “Ako su to đakoni sa svetim redom, ne.”

“Ali žene su oduvijek imale, rekla bih, funkciju đakonisa, a da nisu bile đakonice, zar ne?” On je rekao. “Žene su od velike pomoći kao žene, a ne kao službenice, kao službenice u tom smislu, unutar svetih redova.”

Sveti je Otac u intervjuu istaknuo važnost uloge žena u Katoličkoj crkvi, opisujući ih kao “one koje pokreću promjene naprijed, sve vrste promjena”.

“One su hrabrije od muškaraca. Oni znaju kako najbolje zaštititi život”, rekao je Papa. “Žene su majstorske čuvarice života. Žene su super. Jako su super. A napraviti prostor u Crkvi za žene ne znači dati im službu, ne. Crkva je majka, a žene u Crkvi su te koje pomažu njegovati to majčinstvo.”

“Ne zaboravite da one koje nikada nisu napustile Isusa bile su žene”, istaknuo je. “Svi su muškarci pobjegli.”

Franje prošle godine ponovno je potvrdio nemogućnost da žene postanu svećeniceili čak moderni crkveni đakoni, navodeći da je “sveti red rezerviran za muškarce”.

Papa se u svom razgovoru s O’Donnellom – svom prvom dubinskom intervjuu s američkom televizijskom mrežom – dotaknuo širokog spektra tema, od useljavanje u rat do antisemitizma.

Evo nekih drugih naglasaka iz izjava Svetog Oca tijekom intervjua, koji je u cijelosti emitiran u ponedjeljak navečer:

O imigrantima koji bježe iz nasilnih zemalja u sigurnije zemlje:

“Rješenje je migracija, otvoriti vrata migraciji. Da bi imigracijska politika bila dobra, mora imati četiri stvari: da migrant bude primljen, da mu se pomogne, da se promakne i da se integrira. To je najvažnije, integrirati ih u novi život.”

O pranju nogu zatvorenicama u ženskom zatvoru u Rimu na Veliki četvrtak:

“Istina je, ovaj put su bile samo žene jer je to bio ženski zatvor. A poruka je da smo muškarci i žene, svi mi djeca Božja. Da smo svi muškarci i žene apostoli i svi možemo voditi. Ne zaboravimo da su najhrabriji apostoli, najhrabrije bile žene: Marija Magdalena, Marija Salome i Marija od Santiaga. Ostali su s Isusom do samog kraja.”

O klimatskim promjenama:

“Nažalost, došli smo do točke s koje nema povratka. Žalosno je, ali tako je. Globalno zatopljenje je ozbiljan problem. Klimatske promjene u ovom su trenutku put u smrt. Put do smrti, ha? I to je umjetna promjena klime, zar ne? Nešto izazvano, a ne normalna klimatska promjena, zar ne? …

“U velikoj mjeri, [wealthy countries are to blame], jer su oni ti koji imaju više gospodarstva i energije temeljene na fosilnim gorivima koji stvaraju ovu situaciju, zar ne? To su zemlje koje mogu učiniti najviše razlika, s obzirom na njihovu industriju i sve ostalo, zar ne? Ali jako je teško stvoriti svijest o tome. Održe konferenciju, svi su složni, svi potpišu i onda bok. Ali moramo biti vrlo jasni, globalno zatopljenje je alarmantno.”

O svojim planovima za mirovinu:

“Nikad mi to nije palo na pamet. Možda ako dođe dan kada moje zdravlje ne može ići dalje. Možda zato što je jedina mana koju imam u koljenu, i to je sve bolje. Ali nikad mi to nije palo na pamet.”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ukidanje moratorija na smrtnu kaznu u Kongu ‘korak unatrag’, kaže kardinal

Katoličke vijesti

‘Svjedok sam neizrecive patnje’: Etiopski biskup želi provedbu mirovnog pakta

Katoličke vijesti

Analiza: Skandal isusovačkog seksualnog zlostavljanja u Boliviji mogao bi se politički iskoristiti za represiju nad Crkvom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti