Svjetska ženska zvjezdarnica: Učiniti nevidljive vidljivima – Vatican News
Svijet

Svjetska ženska zvjezdarnica: Učiniti nevidljive vidljivima – Vatican News

Svjetski ženski opservatorij Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija predstavlja rezultate svojih projekata slušanja i umrežavanja, pozivajući na više mogućnosti formacije za žene i proučavanje pitanja đakonata za žene.

S. Francine-Marie Cooper, ISSM

“Odlučili smo stvoriti opservatorij jer smo željeli najranjivije žene učiniti vidljivima”, rekla je Mónica Santamarina, generalna predsjednica Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija (WUCWO). Sindikat je 2021. osnovao Svjetski ženski opservatorij (WWO) kako bi se pozabavio upravo tim ciljem.

To je jedini globalni opservatorij Katoličke crkve koji trenutno djeluje, usmjeren na glas žena.

Online razgovori u Duhu

U intervjuu za Vatican News, Mónica Santamarina ponudila je nekoliko uvida u iskustvo i rezultate prvih internetskih “Razgovora u Duhu” koji su povezani sa Sinodom o sinodalnosti.

Razgovori su bili “sjajno iskustvo”, rekla je gospođa Santamarina. „Počeli smo prošle godine pozivati ​​žene na biskupijskoj, nacionalnoj ili kontinentalnoj razini koje su sudjelovale [in the Synod on synodality].”

“Imali smo neke webinare, a oni su podijelili svoja iskustva i ono što su mislili da je potrebno u drugoj fazi [of the Synod]”, dodala je.

Gospođa Santamarina objasnila je kako je WWO uspostavio “Školu sinodalnosti” kako bi “počeo obučavati naše ljude u razgovorima u duhu, u razlučivanju.”

Predsjednica WUCWO-a izrazila je uvjerenje da sinodalnost pokazuje kakav bi Crkva trebala biti, te da je to put „na kojem će žene potpunije sudjelovati sa svim [their] karizmu i sposobnosti.”

Internetski razgovori u duhu vodili su se s gotovo 800 žena iz cijelog svijeta. Gospođa Santamarina podsjetila je da je to “komplicirano pitanje i na različitim jezicima.”

Rezultati tih razgovora predstavljeni su u srijedu u Rimu.

Đakonat, sudjelovanje i formacija za žene

Gospođa Santamarina iznijela je neke od preliminarnih rezultata o kojima se raspravljalo tijekom razgovora u duhu, a koji su poslani tajniku Sinode.

“Neke su žene uvjerene u đakonat, đakonat za žene, i željele bi da to bude nova služba”, objasnila je. “To su neke žene, ne sve”, dodala je. “Većina žena je uvjerena da ovo treba proučiti i razmotriti.”

Žene također trebaju više formacije, prema rezultatima prvih susreta. Škola sinodalnosti jedan je od načina pružanja ove obuke.

Sudjelovanje je još jedna važna točka. Gospođa Santamarina je rekla, “vjerujemo da je nešto što treba raditi s biskupima, muškarcima i sjemeništima jer je to promjena koja mora doći iz srca, od svih.”

Gospođa Santamarina govorila je o velikom poslu koji žene obavljaju u Crkvi diljem svijeta, posebice na afričkom kontinentu.

“Znam što [women] učiniti u Africi; Bila sam na toliko mjesta gdje žene daju svoje živote, daju svoj novac, daju sve kako bi pomogle ljudima da evangeliziraju”, rekla je.

Poslušajte razgovor s Monicom Santamarinom

Umrežavanje u Africi

Zajedno s predsjednicom WUCWO-a na razgovoru je bila i s. Maureen Adhiambo Ogunde, odgojiteljica i odgojiteljica u Nairobiju koja je uključena kao voditelj zajednice u projekt Afrika.

“Kao upravitelj zajednice Svjetske ženske zvjezdarnice, moja je odgovornost nastojati napraviti mnogo umrežavanja,” objasnila je s. Maureen. Opisala je kako ona i njezin tim pokušavaju okupiti katolkinje koje su aktivne u svojim mjesnim Crkvama, kao i redovnice.

Utjecaj žena i njihove službe se povećava kada rade zajedno, rekla je s. Maureen.

Ona koordinira rad WWO-a u dijelovima Afrike u kojima se govori engleski.

Objasnila je kako je “najbolji način suradnje pokušaj umrežavanja s različitim organizacijama i različitim zajednicama.” WWO ujedinjuje žene koje su stručnjakinje u različitim područjima i koje onda mogu pomoći drugim ženama, dodala je s. Maureen.

Slušanje priča žena imalo je utjecaja na kenijsku sestru. “Ponekad sam ganuta i želim učiniti sve više i više, a to me motivira svaki dan”, rekla je.

Poslušajte razgovor sa s. Maureen Adhiambo Ogunde

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Australski biskup Christopher Saunders optužen je za 19 seksualnih prijestupa

Katoličke vijesti

Biskup Martinelli: eskalacija u Crvenom moru mogla bi utjecati na mir u Jemenu

Katoličke vijesti

Pizzaballa u Betlehemu: Neka se Krist nanovo rodi u ovoj zemlji!

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti