3. lipnja 2024.: hodanje prema proslavi Dana mučenika u Ugandi
Svijet

3. lipnja 2024.: hodanje prema proslavi Dana mučenika u Ugandi

Dok se Uganđani pripremaju za proslavu Dana mučenika sljedeći tjedan, u ponedjeljak, neki hodočasnici trenutno pješače 380 kilometara od sjevernog okruga Lira do Svetišta mučenika Ugande u Namugongu.

O. Isaac Ojok-Arua.

3. lipnja državni je praznik u Ugandi.

Obilježavanje Dana mučenika u Ugandi događaj je koji se održava svake godine 3. lipnja u spomen na skupinu od 22 katolička i 23 anglikanska obraćenika na kršćanstvo u povijesnom kraljevstvu Bugande. Preobraćenici su pogubljeni po nalogu Kabake (kralja) Mwange između 31. siječnja 1885. i 27. siječnja 1887.

820 lira Hodočasnici koji hodaju do svetišta

Oko 820 hodočasnika iz biskupije Lira u sjevernoj Ugandi, koji su pješačili od 18. svibnja 2024. Hodočasnici se nadaju da će stići u svetište Namugongo 31. svibnja na nacionalnu liturgiju 3. lipnja. Uvijek je živopisna euharistijska služba.

Ove godine, katolička biskupija Nebbi, koja se nalazi u sjeverozapadnoj Ugandi, trebala bi animirati liturgiju u svetištu katoličkih mučenika Namugongo pod temom “Ali što se mene i mojeg doma tiče, služit ćemo Gospodinu”, preuzeto iz Jošue 24:15.

Velikodušnost stranaca

Dok hodaju, hodočasnici Lire spavaju na različitim određenim mjestima, poput škola i župa. Nose namirnice i sami si kuhaju.

Gospodin Goddie Akio, glavni glasnogovornik hodočasnika, rekao je Vatikanske vijesti o ogromnoj velikodušnosti koju su hodočasnici primili od potpunih stranaca, župljana i škola na putu u Namugongo. Ponekad bi ih mještani bodrili. Rekao je da je hodočasnicima ponuđeno voće, različita pića i druga mekana hrana kako bi obnovili svoju snagu u ovom hodu vjere.

G. Akio je također rekao da osim što se pridružuju dnevnoj večernjoj misi koju slave svećenici koji hodaju s njima, hodočasnici također recitiraju krunicu Božanskog milosrđa dok traže Božje milosrđe i intervenciju u svojim osobnim životnim situacijama. I u skladu s mjesecom krunice u svibnju, hodočasnici su žarko molili zrnca krunice, tražeći zahvat Blažene Djevice Marije u njihovim životima. Hodočasnici također imaju molitvene nakane za biskupiju, biskupa, svećenike i redovništvo biskupije Lira. Jednako se mole za prijatelje, ali i za rodbinu koja nije mogla na put. Iznad svega, također su molili da ljubav, mir i jedinstvo prevladaju u Ugandi.

Sigurnost: Policijska i vojna zaštita

Sigurnost na cestama i sigurnost hodočasnika glavna su briga za tako veliku skupinu putnika.

Srećom, sva poznata velika hodočašća koja su trenutno u tijeku u Ugandi, iz biskupija Lira, Nebbi i Gulu, dobila su državnu zaštitu. Vlada Ugande odredila je policijske i vojne postrojbe za pratnju hodočasnika. Na primjer, policijske snage i vojska Ugande bile su uz Lira hodočasnike tijekom cijelog njihovog putovanja, a hodočasnici su iznimno zahvalni za kalibar muškaraca i žena u uniformama koji ih prate, rekao je g. Akio.

Katoličko učenje u Katekizmu prepoznaje vrijednost hodočašća kao prilike za katolike da rade na svojoj vjeri. Hodočašća podsjećaju kršćane na njihov ovozemaljski put prema nebu. To su također intenzivna razdoblja molitve.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Umirovljeni kardinal iz Hong Konga proglasio je vatikanski dekret o blagoslovu istospolnih osoba ‘krivovjerjem’

Katoličke vijesti

Razmatranje Gospodnjeg dana: ‘Gubavac je došao Isusu’

Katoličke vijesti

AI dilema: gubitak posla, halucinacije i virtualne djevojke

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti