Južni Sudan: Korak po korak, žene Evanđelja tkaju mir – Vatican News
Svijet

Južni Sudan: Korak po korak, žene Evanđelja tkaju mir – Vatican News

Prošla je godina dana od ekumenskog hodočašća pape Franje u ratom razorenu zemlju Južni Sudan. Proces ozdravljenja i pomirenja nakon višegodišnjih trauma još je u tijeku, a značajnu ulogu u njemu imaju redovnice.

S. Paola Moggi, SMC

Južni Sudan je vrlo mlada nacija; rođeno je 9. srpnja 2011., nakon desetljeća građanskog rata. Kada je mirovni sporazum potpisan u siječnju 2005., rat je ostavio gotovo 5 milijuna ljudi raseljenih i 2,5 milijuna mrtvih, ostavljajući nasljeđe duboko ukorijenjenog nepovjerenja među suparničkim etničkim skupinama.

U siječnju 2011. održan je povijesni referendum za neovisnost Juga unatoč rastućim izazovima. Ali kada je 9. srpnja uz povike radosti rođena Republika Južni Sudan, rane nepovjerenja i straha bile su daleko od potpuno zacijeljenih.

Religiozne žene koje su služile u novorođenoj naciji bile su svjesne ovog nazadovanja i imale su ključnu ulogu u promicanju mirovnih inicijativa.

Svjetionici nade

Od 2010. godine, Katolički zdravstveni institut (CHTI) iz Waua potaknuo je međukulturalni dijalog i pomogao studentima, i muškarcima i ženama, da prevladaju duboko ukorijenjene predrasude.

Osnovao ju je Solidarnost s Južnim Sudanom, zajednički pothvat redovnica i redovnica, i razvila je rezidencijalnu obuku za učitelje i medicinske sestre i posvetila posebnu pozornost sigurnosti hrane, pastoralnoj formaciji i liječenju trauma.

Prva svečana dodjela diploma Instituta održana je 2013., a do 2022. CHTI je diplomirao 181 medicinsku sestru i 87 primalja.

S. Brygida Maniurka, franjevka Marijina misionarka iz Poljske, radi u CHTI-ju od veljače 2022. „Naši studenti dolaze iz različitih plemena, država, religija i govore različite jezike. CHTI stalno naglašava poštivanje svih kultura i toleranciju prema različitostima. Kroz različite aktivnosti i vježbe gradimo prijateljske veze i promičemo mir i jedinstvo. Osim medicinske sestre i primalje, naši studenti uče umijeće izgradnje odnosa i zajedničkog rada,” rekla je s. Brygida.

Dodala je da je za praćenje učenika na njihovom putu rasta potrebno mnogo sati dijaloga, “ali kakva je radost vidjeti njihovu transformaciju nakon 3 godine!” rekla je.

„A naša radost je još veća kada o njima čujemo riječi hvale iz njihove matične zajednice i iz ustanove u kojoj rade“, dodala je s. Brigyda.

S. Brygida Maniurka sa studentima Catholic Health Training Institute u Wauu 2023.

S. Brygida Maniurka sa studentima Catholic Health Training Institute u Wauu 2023.

Kad bol postane briga

U Yambiu, druga inicijativa posebnu pozornost posvećuje traumatiziranim ženama.

S. Filomena Francis, poznata kao s. Bakhita, je iz Nzare, malog grada u zapadnom Ekvatoriju. Prvo je živjela u Khartoumu, gdje je gotovo 5 milijuna Južnosudanaca tražilo utočište, prije nego što je stigla u Egipat i pridružila se Sestrama franjevkama misionarkama Bezgrešnog začeća (MFIC).

Godine 1995., prije odlaska u Papuu Novu Gvineju, uspjela je posjetiti svoju obitelj u današnjem Južnom Sudanu. Do tada je to područje već osvojila Sudanska narodnooslobodilačka vojska (SPLA), a njezina obitelj i sestre bile su u dobrom stanju. Ali do 1999. seksualno nasilje i zlostavljanje od strane vojnika zagorčalo im je živote.

Drama koju je proživjela obitelj s. Filomene potaknula ju je da pokrene program savjetovanja i liječenja trauma. To se materijaliziralo 2006. s Adeesa (Women) Support Group Organisation (ASGO), koju su pokrenule s. Filomena i dvije druge žene.

Women of Masia Market dobivaju nove bicikle u uredu Adeesa (Women) Support Group Organization (ASGO).

Women of Masia Market dobivaju nove bicikle u uredu Adeesa (Women) Support Group Organization (ASGO).

Godine 2013. otvorena je zajednica MFIC-a u katoličkoj biskupiji Tambura Yambio, a s. Filomena je počela obučavati lokalne žene i muškarce da se aktivno uključe u program ozdravljenja.

Kaže da ju je inspirirala povijest Južnog Sudana. Godine 1964. svi su misionari postali očevici nasilja koje je nad civilima nanijela vlada u Khartoumu i protjerani su bez prethodne najave. Unatoč situaciji, Katolička crkva u tom području nastavila je živjeti zahvaljujući sudanskim biskupima, nekolicini lokalnih svećenika i mnogim katehetama laicima.

Zatim, 2016. godine, novo izbijanje nasilja zahvatilo je Yambio i okolna područja, uzrokujući daljnje patnje ljudima, pa čak i obitelji s. Filomene.

“Moja vlastita trauma iz djetinjstva navela me da pokrenem ovaj program. Bol i gubitak kroz koji moja obitelj i ja nastavljamo prolaziti potiču me da služim u ovom programu,” rekla je s. Filomena. “Vjerujem da će holistički pristup liječenju traume u Južnom Sudanu dovesti do održivog mira i spasiti živote mnogih žena, djevojaka i mladića koji su bili silovani kako bi se kaznila njihova etnička skupina,” zaključuje s. Filomena.

Prvi diplomanti Savjetovališta za liječenje trauma temeljenog na Bibliji marširaju od ureda ASGO do katoličke župe Svete Marije u lipnju 2022.

Prvi diplomanti Savjetovališta za liječenje trauma temeljenog na Bibliji marširaju od ureda ASGO do katoličke župe Svete Marije u lipnju 2022.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kuća Lisieux: samostan koji je postao zajednica mladih slavi 10 godina

Katoličke vijesti

Susan B. Anthony Pro-Life America iznosi političku strategiju za 2024

Katoličke vijesti

Vijetnamski svećenik polaže velike nade u zvanja u svojoj zemlji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti