Biskupija Buffalo će spojiti trećinu svojih župa
Europa

Biskupija Buffalo će spojiti trećinu svojih župa

Washington, DC Newsroom, 29. svibnja 2024. / 14:25

Biskupija Buffala objavila je da će spojiti više od jedne trećine od svojih 160 župa, nazvavši taj potez pokušajem da se “oživi katolička vjera u zapadnom New Yorku”.

Biskup Buffala Michael Fisher rekao je u a Video izjava od 28. svibnja da će 34% njegovih župa – oko 55 župa – biti spojeno u procesu “određivanja veličine i preoblikovanja”.

Odluke o tome koje se župe gase bit će donesene od 15. kolovoza do 1. rujna.

Prema Fisheru, spajanja su uvjetovana nedostatkom svećenika, sve manjim posjećivanjem mise, starenjem zajednica i financijskim poteškoćama izazvanim tužbama za zlostavljanje svećenstva.

A letak s činjenicama dostupno na web stranici biskupije kaže da je gotovo polovica — 49% — župa u biskupiji zabilježila pad broja registriranih kućanstava, dok je 60% župljana starije od 60 godina. Sakramenti također padaju u biskupiji s padom od 24%. u katoličkim brakovima u biskupiji i 52% župa koje obavljaju samo jedno krštenje mjesečno.

Osim toga, samo 12% župa u biskupiji ovog je Uskrsa uvelo nove katolike u Crkvu.

“Katolička crkva u zapadnom New Yorku nije ista kao što je bila prije 50 godina, ni prije 20 godina, čak ni prije 10 godina”, rekao je Fisher.

Iako je planirana spajanja nazvao “teškim promjenama”, Fisher je rekao da će promjene “omogućiti da se ograničeni resursi usmjere na najveće potrebe u našoj zajednici.”

Promjene su dio biskupije “Put do obnove” inicijativu koja je započela 2019. i uključivala je opsežne razgovore između biskupijskih dužnosnika i župljana, te osnivanje „župnih obitelji“, odnosno grupacija nekoliko župa.

Biskupija Buffalo već je nekoliko godina u financijskim problemima. Godine 2020. biskupija je podnijela zahtjev za bankrot Poglavlje 11 kako bi pomogla isplatiti odštetu žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika. U ožujku, to objavila je prodaju svog sjedišta u središtu Buffala nakon gotovo 40 godina na tom mjestu.

Sveti Kazimir, a povijesna poljska župa u Buffalu, jedna je od župa u biskupiji sa značajnim financijskim problemima. Župa je poznata po svojoj prekrasnoj bizantskoj arhitekturi i raskošnom ukrasu. Godine 1976. župa je dva dana ugostila sv. Ivana Pavla II., tadašnjeg kardinala Karola Wojtylu. Priča se da je budući papa i svetac volio župu i bio “zadivljen” njenom ljepotom. Unatoč svojoj bogatoj arhitekturi i povijesti, župa se sada suočava s računima od desetak tisuća dolara koje teško može platiti.

Web stranica biskupije Države da će odrediti koje će se župe spajati na temelju podataka o broju prijavljenih kućanstava, prilozima i sakramentima koji se dijele kao i geografskim razmatranjima.

Biskupija je rekla da je “reorganizacija, uz Obnovu [initiative] pomoći će nam da nastavimo misiju Biskupije Buffalo i njezinih župnih obitelji, da što snažnije dijelimo radosnu vijest o Isusu Kristu i da nastavimo biti odgovorni upravitelji raspoloživih resursa, uključujući ljude.”

Postoji otprilike 557 000 katolika u biskupiji Buffalo, koja se proteže na 6 500 četvornih milja sjeverozapadnog New Yorka i uključuje gradove Buffalo, Niagaru i nekoliko drugih.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pokret humanosti: ‘stvaranje novih rituala’ za korištenje tehnologije ‘s namjerom’

Katoličke vijesti

Aktivisti koji se zalažu za pobačaj agresivno uznemiruju mirno molitveno bdijenje za život u Njemačkoj

Katoličke vijesti

Ankete Trumpa ispred Bidena među katoličkim biračima s pomakom u glasovima Hispanjolaca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti