Biskupi Iowe slave dok zakon o ‘otkucaju srca’ stupa na snagu
Europa

Biskupi Iowe slave dok zakon o ‘otkucaju srca’ stupa na snagu

Washington, DC Newsroom, 1. srpnja 2024. / 16:30

Katolička crkva u Iowi slavi odluku Državnog vrhovnog suda koji je utvrdio da abortus “nije temeljno pravo prema Ustavu Iowe”, dopuštajući da zakon o “otkucaju srca” za život stupi na snagu.

Uska odluka 4-3, izdana u predmetu Planirano roditeljstvo protiv Iowe 28. lipnja, poništila je privremenu blokadu zakona nižeg suda. To znači da će uskoro stupiti na snagu mjera koja štiti nerođeni život od pobačaja počevši od trenutka u kojem se mogu otkriti otkucaji srca fetusa.

Hvaleći presudu, biskupi Iowe su rekli: “Za nas je to pitanje općeg dobra i ljudskog dostojanstva. Ljudski život je dragocjen i treba ga zaštititi našim zakonima u najvećoj mogućoj mjeri.”

Državni okružni sud blokirao je zakon o otkucajima srca nedugo nakon njegova usvajanja 2023. Okružni sud zaključio je da je ta mjera vjerojatno neustavna jer nameće “pretjerani teret” pobačaju.

Vrhovni sud Iowe je, međutim, presudio da zakon vjerojatno nije neustavan.

“Prethodno smo smatrali da abortus nije temeljno pravo prema Ustavu Iowe”, napisao je državni sudac Matthew McDermott u većinskom mišljenju. “Primjenjujući naše utvrđene razine nadzora, smatramo da ograničenja pobačaja za koja se tvrdi da krše klauzulu zakonitog postupka podliježu testu razumne osnove. Primjenjujući taj test ovdje, zaključujemo da je status otkucaja srca fetusa racionalno povezan s legitimnim interesom države da zaštiti nerođeni život.”

Koristeći ovo obrazloženje, državni visoki sud poništio je zabranu okružnog suda i vratio slučaj na daljnje ispitivanje, što znači da će se slučaj nastaviti. Međutim, u međuvremenu je otvoren put za stupanje na snagu zakona o otkucajima srca u Iowi.

Biskupi slave odluku

Biskupi Walker Nickless iz Sioux Cityja, William Joensen iz Des Moinesa i Thomas Zinkula iz Dubuquea objavili su u petak zajedničku izjavu u kojoj su rekli: “Slavimo što je Vrhovni sud Iowe priznao da nema prava na pobačaj u Ustav Iowe.”

Citirajući poziv pape Franje na “poštivanje i ljubav prema ljudskom životu, osobito ranjivom životu u majčinoj utrobi”, biskupi su rekli da se “kao država i kao društvo trebamo posvetiti radu na zaštiti svih ranjivih populacija od nasilja. — gdje god su pojedinci i skupine u opasnosti.”

“Pozivamo ljude dobre volje u Iowi da rade na okončanju prakse pobačaja i da nam se pridruže u neumornoj, neprestanoj i suosjećajnoj solidarnosti s trudnicama u nevolji, s muškarcima koji su roditelji te djece i s obiteljima u potrebi ”, napisali su biskupi.

Osim što je proslavio odluku suda, Tom Chapman, predstavnik Katoličke konferencije Iowe, rekao je za CNA da biskupi potiču župe da nastave pružati pomoć ženama i obiteljima u potrebi i traže potporu centrima za pomoć u trudnoći.

Također je rekao da se Katolička konferencija Iowe zalaže za povećanje potpore majkama kroz državni MOMS (Više opcija za podršku majkama) program.

Odgovarajući na argumente protivnika zakona, Chapman je rekao da dok “neki šire zabunu o potrebnim medicinskim intervencijama”, ne postoji “ništa u zakonu što bi spriječilo žene i njihovo nerođeno dijete da dobiju liječnički tretman koji im je potreban”.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Datiranje ugljikom otkriva pravu starost navodnih tunika sv. Petra i sv. Ivana

Katoličke vijesti

Antiimigrantske i antisemitske dezinformacije haraju Eurom online

Katoličke vijesti

Princeza Kate otkrila dijagnozu raka; Katolički prelat hvali njezinu hrabrost, potiče na molitve

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti