Vrhovni sud Wisconsina presuđuje u korist zagovornika života pozivajući se na ‘prava na slobodu govora’
Europa

Vrhovni sud Wisconsina presuđuje u korist zagovornika života pozivajući se na ‘prava na slobodu govora’

Washington, DC Newsroom, 1. srpnja 2024. / 17:00

Vrhovni sud Wisconsina vladao krajem prošlog tjedna da je sudski nalog kojim se zagovaratelju života zabranjuje približavanje zaposleniku Planned Parenthooda prekršio njegova prava na slobodu govora prema Prvom amandmanu i mora biti poništen.

Brian Aish, zagovornik života koji je redovito i mirno prosvjedovao u klinici za planirano roditeljstvo u gradu Blairu, počeo je komunicirati s medicinskom sestrom Nancy Kindschy 2019. i na kraju je optužen za uznemiravanje.

Držeći natpise koji su citirali Bibliju i izražavali njegovu kršćansku vjeru, Aish je u listopadu iste godine rekao Kindschyu da je “imala vremena za pokajanje”.

Aish je rekla zaposleniku Planned Parenthooda da “neće proći dugo prije nego što će se vama i vašoj obitelji dogoditi loše stvari” i da bi je “večeras mogao ubiti pijani vozač.”

U veljači 2020. Aish je rekla Kindschy i njezinim suradnicima: “Molim se da stignete kući sigurno još dan ili dva dok se ne okrenete Kristu i pokajete. Još imaš vremena.”

Na sudu je Kindschy tvrdila da su Aishine poruke bile “prijeteće”, što je dovelo do toga da sudac okruga Trempealeau izda četverogodišnju zabranu Aish da bude u njezinoj blizini. Dok je državni žalbeni sud potvrdio ovu presudu 2022. nakon Aishine žalbe, državni Vrhovni sud je u četvrtak naložio da je u potpunosti odbaci.

Vrhovni sud jednoglasno se složio s Aishovim tvrdnjama da je njegov dijalog s Kindschyjem – koji se dogodio na javnom pločniku – sloboda govora zaštićena Prvim amandmanom.

Nadalje, jednoglasna presuda citirala je slučaj Vrhovnog suda SAD-a iz 2023. Counterman protiv Colorada, koji je doveo u pitanje prirodu “istinske prijetnje” nezaštićene Prvim amandmanom nakon osude čovjeka iz Colorada za uhođenje.

Slučaj je tvrdio da Prvi amandman zahtijeva od vlade da dokaže barem da je optuženi “svjesno zanemario značajan rizik da će se njegova komunikacija smatrati prijetnjom nasiljem”.

Sutkinja Rebecca Bradley složila se s presudom od četvrtka, navodeći u odvojenom mišljenju da “Aishove izjave ne mogu biti stvarne prijetnje nasiljem jer je odbacio bilo kakvu želju da Kindschy zadesi nasilje.”

“Budući da razuman pronalazač činjenica ne može protumačiti Aishine izjave kao istinske prijetnje, Prvi amandman ih štiti”, nastavlja se u mišljenju. “Protuustavna zabrana nedopustivo je prekršila Aishino temeljno pravo iz Prvog amandmana da slobodno govori o ‘dubokom moralnom pitanju o kojem Amerikanci imaju oštro oprečna stajališta’.”

Klinika u kojoj je Kindschy radio u međuvremenu je zatvorena, ali Thomas More Society, katolička pravna tvrtka od javnog interesa sa sjedištem u Chicagu, pozdravila je nedavnu presudu u korist zaštite govora zagovornika života.

“Vrlo nam je drago što je Vrhovni sud Wisconsina opravdao pravo Briana Aisha na slobodu govora i vratio mu mogućnost da nastavi dijeliti svoju pro-life poruku,” izjavila je Joan Mannix, izvršna potpredsjednica i upravna savjetnica društva Thomas More.

Društvo Thomas More prvotno se žalilo Vrhovnom sudu Wisconsina nakon prvobitne zabrane. Ova tvrtka često zastupa grupe i zagovornike koji se zalažu za život, uključujući oni koji su nedavno osuđeni za kršeći Zakon o slobodi pristupa klinikama (FACE). pod Bidenovom administracijom.

“[The Wisconsin Supreme Court decision] ponovno potvrđuje da Prvi amandman utjelovljuje najveću američku vrijednost zaštite slobode govora čak i ako je izraženo stajalište nepopularno ili kontroverzno,” rekao je Mannix. “[This is] vrijednost koja nadilazi stranačke podjele.”

Gigi Duncan

Gigi Duncan trenutno završava stažiranje u Katoličkoj novinskoj agenciji. Nedavno je diplomirala na Sveučilištu Južne Karoline, gdje je studirala poslovanje i komunikacije.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Britanski autor studije o transrodnim osobama: američke grupe ‘obmanjuju javnost’

Katoličke vijesti

Graditelji crkava Louis i Zélie Martin: neusporedivi roditelji svete Thérèse

Katoličke vijesti

Tinejdžer iz Gaze čeka da slijedi poziv: ‘Moja vjera cvjeta usred izazova rata’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti