Ruske snage oslobodile su dva ukrajinska svećenika zarobljena 2022
Europa

Ruske snage oslobodile su dva ukrajinska svećenika zarobljena 2022

Osoblje ACI Prensa, 1. srpnja 2024. / 16:00 sati

Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) objavila je oslobađanje dvojice ukrajinskih grkokatoličkih svećenika koji je bio zarobljen u studenom 2022. ruska Nacionalna garda.

Oslobođeni svećenici su Ivan Levitsky i Bohdan Geleta, članovi Kongregacije Presvetog Otkupitelja (redemptoristi), koji su bili optuženi za “subverzivno” i “gerilsko” djelovanje.

Svećenici, koji su služili u župi Rođenja Blažene Djevice Marije, optuženi su da su u župnoj zgradi navodno posjedovali oružje, streljivo i knjige o povijesti Ukrajine.

Informacije o izdanju, najavila je 28. lipnja María Lozanoslužbenik za medije ACN Internationala, potvrdio je Odjel za informiranje Ukrajinske grkokatoličke crkve.

Svećenici su uhićeni 16. studenoga 2022. u Berdjansku, gradu na sjevernoj obali Azovskog mora, području koje su okupirali Rusi. Unatoč opasnosti, obojica su odlučili ostati služiti “zajednicama rimokatolika i grkokatolika, kako bi im dali nadu pred okupacijom”.

ACN-ova vijest također je zabilježila da je Svjatoslav Ševčuk, ukrajinski grkokatolički vrhovni nadbiskup Kijeva-Haliča, izrazio je “duboku zahvalnost Svetoj Stolici”, posebno papi Franji, državnom tajniku kardinalu Pietru Parolinu; talijanskom kardinalu Matteu Zuppiju, koji je obavljao razne mirovne misije kako bi pokušao okončati sukob; i nadbiskupu Visvaldasu Kulbokasu, apostolskom nunciju u Ukrajini, za njegove napore oko oslobađanja dvojice svećenika.

“Unatoč radosti ove vijesti, ACN podsjeća da su mnogi nevini civili i dalje u pritvoru i poziva svoje prijatelje i dobročinitelje da nastave moliti za njihovo oslobađanje i mir u Ukrajini”, zaključuje kratka vijest.

Papa Franjo je u više navrata poticao na molitvu za “mučeničku” Ukrajinu i pozivao na dijalog za okončanje sukoba.

Dana 23. lipnja, u svojoj posljednjoj javnoj intervenciji po tom pitanju, zamolio je Duha Svetoga da “prosvijetli umove vladara”, naglašavajući da su “potrebni pregovori” kako bi se okončao ne samo rat u Ukrajini i Svetoj zemlji, nego i u drugim mjestima u svijetu.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupska konferencija Portorika izdaje razmišljanje o izborima 2024

Katoličke vijesti

‘Prilika bez presedana’: Institut Augustine najavljuje preseljenje u St. Louis

Katoličke vijesti

Papa imenuje papinskog izaslanika na Međunarodnom euharistijskom kongresu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti