Kardinal Pizzaballa zahvaljuje talijanskim biskupima na potpori – Vatican News
Svijet

Kardinal Pizzaballa zahvaljuje talijanskim biskupima na potpori – Vatican News

Jeruzalemski latinski patrijarh upućuje videoporuku talijanskim biskupima dok drže molitveno bdijenje za mir u Svetoj zemlji i zahvaljuje Talijanskoj crkvi na njezinoj blizini napaćenom narodu u Gazi.

Autor: Lisa Zengarini

Kardinal Pierbattista Pizzaballa srdačno je zahvalio talijanskim biskupima koji su se sastali u Rimu na njihovoj 79. općoj skupštini i cijeloj Crkvi u Italiji za njihovu solidarnost i blizinu maloj kršćanskoj zajednici u Gazi koja podnosi rat koji je u tijeku između Hamasa i Izraela.

Jeruzalemski latinski patrijarh poslao je video poruku koja je prikazana u ponedjeljak navečer neposredno prije posebnog Molitvenog bdijenja za mir koje su talijanski biskupi održali u Vatikanu na dan otvaranja svog zasjedanja.

Patnja, ali bez zamjeranja kršćana u Gazi

Video je snimljen u Pojasu Gaze tijekom nedavnog petodnevnog pastorala koji je prošli tjedan proveo u katoličkoj župi Svete obitelji u Gazi, zajedno s malom delegacijom uključujući župnika Gaze, fra. Gabriele Romanelli.

Putovanje, koje je bio njegov prvi posjet opkoljenoj enklavi otkako je izbio rat 7. listopada 2023., bilo je prva etapa zajedničke humanitarne misije Latinskog patrijarhata i Suverenog malteškog reda, u suradnji s Malteser Internationalom i drugim partnerima, za isporuku hrane i medicinske pomoći koja spašava život stanovništvu u Gazi.

Patrijarh Pizzaballa je u svojoj poruci rekao da je tijekom svog boravka od 15. do 19. svibnja naišao na “puno boli i patnje, ali bez ljutnje ili ogorčenosti”.

“Ovo me pogodilo i govori mnogo o ovoj zajednici koja živi ovdje iza ovih zidova”, rekao je, napomenuvši da postoje trenuci kada “ne možete riješiti probleme, ali morate biti tu”.

Kardinal talijanskog podrijetla uvjerio je da Latinska patrijaršija čini sve što može kako bi pomogla napaćenom narodu u Gazi, “kako bi se ovaj začarani krug nasilja što prije zaustavio”.

Kardinal Zuppi u posjetu Svetoj zemlji u lipnju

Posebno je zahvalio kardinalu Matteu Zuppiju, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije (CEI) koji je najavio da će u lipnju otputovati u Svetu zemlju. „Hvala vam što nam pomažete živjeti kao kršćani, kao vjernici ukorijenjeni u ovoj zemlji u ovom teškom vremenu“, zaključio je, zamolivši za stalnu molitvu.

“Molite za nas, a mi ćemo nastaviti, koliko god je to moguće, unatoč svemu, moliti i zahvaljivati ​​Vam.”

Molitveno bdijenje za mir u Svetom Petru: ‘Šalom, Salam!’

Molitveno bdijenje za mir u Svetoj zemlji započelo je u 20.30 sati po rimskom vremenu, na ulazu u palaču Sant’uffizio, s lijeve strane kolonade, a talijanskim biskupima pridružili su se redovnici i redovnice te skupina laika. .

Predvodio ju je kardinal Zuppi koji je započeo procesiju povjerivši njihovu molbu za mir u Svetoj zemlji Djevici Mariji. Procesija je potom krenula u Baziliku svetog Petra gdje je nakon čitanja Lukina evanđelja o pohodu arkanđela Gabrijela Mariji okupljeni molili krunicu.

Na kraju molitve kardinal Zuppi ponovno je potvrdio da Crkva kao majka ne može popustiti pred tragičnom logikom zla: „Crkva je majka koja nas uzima pod svaki križ podignut ljudskim ludilom“, rekao je. “Vidjeti ovu Majku kako plače, biti s njom pomaže nam da plačemo i jasno vidimo bol tako da ona postane zaziv.”

Predsjednik talijanskih biskupa istaknuo je važnost molitve Majci Božjoj u njegovim teškim trenucima: “Slatka ustrajnost molitve s Marijom – rekao je – čini nas upornima u traženju puta mira za obnovu ljudske obitelji.”

Molitveno bdijenje završilo je okupljenima ponovno zazivajući mir također na hebrejskom i arapskom: “Gospodine, razoružaj jezik i ruke, obnovi srca i umove, tako da riječ koja nas okuplja uvijek bude ‘brat’, a stil našeg života može postati: ‘šalom, mir, selam!’ Amen”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kongo-Brazzaville: Biskupi ocjenjuju i daju smjernice biskupskim povjerenstvima

Katoličke vijesti

Mianmarski kršćani u tišini slave Božić dok se ofenziva pobunjenika nastavlja – Vatican News

Katoličke vijesti

Rusija zabranjuje Ukrajinsku grkokatoličku crkvu i katoličke službe u okupiranoj regiji Ukrajine

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti