Australski biskup Christopher Saunders uhićen, optužen za silovanje
Svijet

Australski biskup Christopher Saunders uhićen, optužen za silovanje

Vijesti iz Rima, 22. veljače 2024. / 16:10

Christopher Saunders, biskup emeritus od Broomea u Australiji, uhićen je i optužen za silovanje i druge optužbe koje se barem djelomično temelje na nalazima vatikanske istrage o navodima da je zlostavljao ranjive mladiće.

Vlasti su u četvrtak objavile da optužuju 74-godišnjeg prelata u dvije točke za silovanje, 14 točaka za nezakonit i nepristojan napad i tri točke za nedolično postupanje s djetetom kao osobom na vlasti, što se navodno dogodilo u gradovima Broome, Kununurra i aboridžinska zajednica Kalumburu između 2008. i 2014.

Australian Broadcasting Corporation prijavio da će se Saunders izjasniti da nije kriv za optužbe koje su mu podignute. Saunders je u četvrtak pušten uz jamčevinu od 10.000 australijskih dolara (6.500 dolara), a Prekršajni sud u Broomeu naredio mu je da ostane u ovoj kući do prvog saslušanja u lipnju.

U priopćenje za javnost objavljenom u četvrtak, nadbiskup Timothy Costelloe, predsjednik Australske katoličke biskupske konferencije, rekao je da su optužbe protiv Saundersa “vrlo ozbiljne i duboko potresne, posebno za one koji iznose te optužbe”.

Napominjući da je “ispravno i ispravno, i doista potrebno, da se sve takve tvrdnje temeljito istraže”, Costelloe je izrazio da će Crkva “nastaviti u potpunosti surađivati ​​s policijom i poduzeti sve potrebne korake kako bi izbjegla sve radnje koje bi mogle ugroziti integritet i autonomiju policijske istrage.”

Saunders je zaređen za svećenika 1976. Prije nego što je imenovan biskupom Broomea 1996., imao je nekoliko zadataka s aboridžinskim župama.

Biskupija Broome, sufraganska biskupija nadbiskupije Perth, nalazi se u udaljenoj sjeverozapadnoj regiji Kimberley u državi Zapadna Australija i pokriva područje od približno 297 000 četvornih milja.

Optužbe su prvi put iznesene 2020. protiv Saundersa, koji se kasnije te godine povukao iz aktivnog upravljanja biskupijom. Službeno je dao ostavku 2021., navodeći kao razlog “loše zdravlje”.

Nakon što početna policijska istraga nije rezultirala nikakvim optužbama protiv Saundersa, papa Franjo naredio je kanonsku istragu — prvu takve vrste u Australiji — nakon svog motu propria iz 2019. Vos Estis Lux Mundikoji je uspostavio novi skup normi za sveopću Crkvu u vezi s procesnim postupanjem u slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Istragu je nadgledao nadbiskup Mark Coleridge iz nadbiskupije Brisbane, ali su je proveli privatni istražitelji, što je kulminiralo izvješćem od 200 stranica.

Otvorena je nova istraga o optužbama protiv Saundersa nakon što je prijava predana australskoj policiji. U siječnju su detektivi iz Odjela za zlostavljanje djece izvršili raciju u Saundersovom bivšem domu u sklopu “tekuće istrage o povijesnim seksualnim prijestupima nad djecom”.

Australska novinska kuća 7VIJESTI u rujnu 2023. pribavila istražno izvješće, u kojemu je detaljno opisan obrazac dotjerivanja mladića i prilike prisiljavanja mladića na skidanje odjeće i vršenje spolnih radnji. U izvješću je također navedeno da je Saunders održavao “bunga-bunga” zabave, na koje su dolazili samo mladići.

U izvješću o bombi stoji da je Saunders “potrošio stotine tisuća dolara dotjerujući ranjive mlade aboridžinske muškarce opskrbljujući ih alkoholom, telefonima, gotovinom i putovanjima.”

“Svjedoci su biskupa opisali na razne načine kao… seksualnog grabežljivca koji nastoji loviti ranjive aboridžinske muškarce i dječake”, navodi se u izvještaju o istrazi.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Zen objavljuje novu kritiku Sinode o sinodalnosti

Katoličke vijesti

Katoličko sveučilište postavlja umjetničko djelo Raspeće zatvorenog katoličkog aktivista Jimmyja Laija

Katoličke vijesti

Biskupija Sacramento podnijela je zahtjev za stečaj zbog ‘mučnog grijeha’ seksualnog zlostavljanja u crkvi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti