Pro-life vođa pokreće ministarstvo zdravlja za žene ‘koje potvrđuje život i jača obitelj’
Europa

Pro-life vođa pokreće ministarstvo zdravlja za žene ‘koje potvrđuje život i jača obitelj’

Osoblje CNA, 24. svibnja 2024. / 08:00 sati

Jedna žena radi sa svjetskim čelnicima na promicanju zdravlja žena, a da pritom ne podliježe ideologijama za pobačaj koje često dolaze s međunarodnom pomoći.

Predsjednik udruge Institut za žensko zdravlje Valerie Huber razgovarala je s predsjednikom EWTN News Montseom Alvaradom u emisiji “EWTN Pro-Life Weekly” u četvrtak o trenutnim svjetskim naporima da se podrži zdravlje žena od začeća do smrti.

Huber je osnovala institut nakon što je završila svoju službu kao prva posebna predstavnica za globalno zdravlje žena pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Imala sam cijeli svijet, ali samo jedan fokus, a to je bilo promicanje zdravlja žena”, rekla je Alvaradu o svom mandatu u javnoj službi. “I osigurati da se zdravlje ne poistovjećuje s pobačajem, jer ne bi trebalo biti, i nije.”

Od tada, putem Instituta, Huber je nastavila dopirati do raznih nacija kako bi ih ohrabrila i pružila im podršku.

Na primjer, Huber je nedavno surađivao s prvom damom Ugande na pokretanju Okvira za optimalno zdravlje žena, nove inicijative razvijene s pro-life vladom Gvatemale koja označava „prvi okvir koji potvrđuje život i jača obitelj koji ministarstva zdravlja mogu koristiti u ovim zemljama za afirmaciju svakog života.”

“Holistički gleda na pomoć ženi da postigne optimalno zdravlje”, rekao je Huber. “To nije samo fizičko zdravlje. To je emocionalno zdravlje. To je intelektualno zdravlje, [it’s] fizičko zdravlje, to je duhovno zdravlje,” rekla je.

“Ne postoji drugi okvir koji uzima ove elemente, osnažuje vladu i doslovno osnažuje ženu i djevojku na toj razini zajednice da imaju prilike koje nisu imale u prošlosti.”

Huber je primijetio da su mnoge zemlje pod pritiskom da promoviraju ideologiju pobačaja ili će im inače pomoć biti uskraćena.

“Ono što želimo biti kao Institut za zdravlje žena je ohrabrivač koji ne samo da ih potiče da stoje već im daje alate i resurse kako bi mogle stati”, rekla je.

To može biti izazov kada mnogi američki saveznici poistovjećuju zdravlje žena s pobačajem, rekao je Huber.

“Kad sam bio posebni predstavnik za globalno zdravlje žena, vidio sam da je zdravlje žena doživjelo decentralizaciju gdje se zdravlje žena izjednačavalo s pobačajem,” rekao je Huber. “To jednostavno nije istina. To je vrlo ograničavajuće. To je priča koja žene koje umiru svaki dan ostavlja iza sebe bez pomoći za bilo što drugo.”

“Naš je cilj doista bio staviti fokus tamo gdje bi trebao biti, a to je: pogledajte te autentično ranjive žene i djevojke u zemljama diljem svijeta kojima Sjedinjene Države pružaju stranu pomoć, druge zemlje pružaju stranu pomoć.”

Kada je tijekom Trumpove administracije predložila da druge nacije surađuju sa SAD-om na rješavanju “neriješenih stanja” za žene diljem svijeta, otkrila je da nijedna zemlja ne bi “pristala izostaviti pobačaj iz te jednadžbe kako bi promicala zdravlje žena”.

“Vidjela sam da, iako je u to vrijeme američka administracija bila vrlo za život, mnogi naši tradicionalni saveznici nisu bili”, rekla je. “Što mi je to reklo? Reklo mi je da zapravo nije prioritet pomoći ženama kojima je pomoć potrebna. To je promicanje ideologije iznad zdravlja žena, a zapravo su se žene koristile kao sredstvo ideologije.”

“Na temelju toga započela sam razgovore sa zemljama koje su bile za život, za obitelj, koje su željele istinski poboljšati zdravlje svojih žena i djevojčica”, nastavila je. “Ali bili su sputani ovim uvjetima koji su stajali na putu.”

Dok je bila predstavnica, ujedinila je SAD s Brazilom, Egiptom, Mađarskom, Indonezijom i Ugandom te brojnim drugim zemljama inicirajući Ženevska deklaracija konsenzusakoji je propisao nekoliko pro-obiteljskih načela i odbacio premisu “ljudskog prava” na pobačaj.

Predstavnici 37 različitih nacija potpisali su deklaraciju, uključujući Sudan, Keniju, Saudijsku Arabiju, Paragvaj i Poljsku.

Deklaracija je podržala nekoliko načela, primijetio je Huber, uključujući da je “obitelj temelj društva”, da “ne postoji međunarodno pravo na pobačaj; to nije ljudsko pravo” i da je “suvereno pravo zemalja da brane život, obitelj i zdravlje žena svojim vlastitim zakonima i da nemaju vanjsko uplitanje, prisiljavanje ili pritisak na njih da se promijene.”

“Stvorila je koaliciju nacija koje su rekle, bez obzira gdje se nalazimo, da se obvezujemo poboljšati zdravlje i napredak za žene i djevojčice”, rekla je.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo će se u Vatikanu sastati sa Stephenom Colbertom, Jimmyjem Fallonom i drugim vrhunskim komičarima

Katoličke vijesti

Katolička srednja škola u desetljećima nastajanja postavlja temelje u sjevernom Coloradu

Katoličke vijesti

Nakon prosvjeda katolika, bogohulna reklama za čips u Italiji je povučena

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti