U subotu 25. studenog u župi Svete Marije Magdalene Banjol, u crkvi Sv. Lucije, proslavljeno je đakonsko ređenje Zorana Maričevića.

U ispunjenoj crkvi okupljeni su radosna srca proslavili taj predivan događaj. Uoči samog đakonskog ređenja, u istoj je crkvi održana trodnevna molitvena priprava koja je vjernike uvela u ovaj sveti dan.

Uvod u misno slavlje izrekao je velečasni Saša Malović, dok je ovu posebnu liturgijsku svečanost animirao župni zbor te zbor mladih pod vodstvom velečasnog Božidara Volarića.

Svetu misu s obredom đakonskog ređenja predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, u koncelebraciji svećenika krčke biskupije. Zoran Maričević, nakon navještaja evanđelja, na proziv generalnog vikara mons. Franje Velčića izrekao je svoj ,,evo me,,.

U homiliji, biskup je istaknuo kako ređeniku neće biti lako te će često biti kritiziran i neshvaćen. Unatoč tome, potrebno je da ostane sabran u molitvi. Već nam prvo čitanje iz knjige proroka Ezekijela govori kako nikada nije bilo lako biti prorok. „Dižemo ogradu između proroka i nas. Ne želimo prihvatiti ono što dolazi iz proročkih usta iako on prenosi ono što mu govori Duh Božji. On naviješta riječ Božju. Između Boga i proroka je simbioza“, ističe biskup te nastavlja: „Proroci su bili prognani i ubijani poradi Božje riječi. Potrebno se obratiti i pokajati za svoje grijehe. Isus Krist je lice Očevo i svatko od nas treba u Isusu Kristu doživjeti svoj poziv. Narod ne želi čuti proročke riječi ali bez prihvaćanja Božje riječi nema ni spasenja.“

Biskup se obratio ređeniku te istaknuo kako je potrebno da Božju riječ propovijeda i onda kada bude neshvaćen. „Treba se pitati je li naš život u skladu s riječi Božjom koja se naviješta. Nikada ne smijemo zatvoriti svoje srce i postavljati ograde i zidove već otvorena srca naviještati Božju riječ i moliti Gospodina da svima da snage da Božju riječ prihvate i po njoj žive“, zaključuje biskup u homiliji.

Pjevane su Litanije Svih Svetih, a zatim je biskup molio za ređenika da bude dostojan svoje službe. Uslijedila je posvetna molitva iz Grgurovog sakramentara. Nakon toga, biskup je na ređenika zazvao snagu Duha Svetoga te je župnik Banjola velečasni Kristijan Perović obukao ređenika tako što je na njega stavio štolu i dalmatiku.

Na završetku misnog slavlja, prije završnog svečanog blagoslova, đakon Zoran Maričević izrekao je riječi zahvale, a jednako lijepim riječima zahvale su izrekli i župljani. Nakon misnog slavlja okupljeni vjernici nastavili su druženje i zajedništvo ispred župne crkve.

Tekst: Josip Badurina
Foto: Josip i Sanjin Badurina

Print Friendly, PDF & Email