U srijedu 22. studenog, na spomendan sv. Cecilije, zaštitnice pjevača i liturgijske glazbe, održan je u župnoj crkvi sv. Lucije u Banjolu susret župnih zborova otoka Raba. Ovaj susret već se redovito održava tri desetljeća, svake godine u drugoj župi na otoku Rabu. Ovogodišnji susret, posebno svečan i radostan, u zajedništvu vjere i pjesme koja je odjekivala iz srca, bio je ujedno i prvi dan trodnevnice duhovne priprave uoči đakonskog ređenja krčkog bogoslova Zorana Maričevića, rodom upravo iz Banjola.

Na samom početku susreta, predavanje o značaju crkvene glazbe, animiranju zborskog pjevanja i važnosti crkvenih zborova u liturgiji održao je vlč. Božidar Volarić, župnik u Loparu na otoku Rabu. Podsjetio je u kojim se prigodama i na koje načine treba pjevati kako bi liturgija bila obogaćena i doživljena u svojoj punoj snazi u slavlju Božjih otajstava. Kroz pouku o sakramentima i pripadajućim liturgijskim slavljima posebno je stavljen naglasak na  važnost prikladnog odabira liturgijske glazbe kako bi se zadržala prava raspoloženost i usmjerenost na otajstvo vjere koje se slavi.

U drugom dijelu, praktičnom i radnom,  vlč. Volarić je, uzevši Rimski misal, poučio i ponovio s okupljenim članovima župnih zborova dijelove sv. Mise. Istaknuo je važnost gregorijanskog pjevanja u liturgiji, te ponovio dijaloške dijelove između svećenika i naroda. Prepoznajući i ukazujući na neke pogreške, potaknuo je zborove da u svojim redovitim susretima i probama ponavljaju i ispravljaju svoje pjevanje stalnih dijelova sv. Mise te u takve probe uključe i svoje župnike.

Uslijedila je zatim sveta misa koju je predvodio je vlč. Saša Malović, župnik Supetarske Drage, a koju su svojim pjevanjem, pod vodstvom domaćina – banjolskog zbora – uzveličali zajedno svi pjevači. U homiliji  je vlč. Saša istaknuo važnost okupljanja i zajedništva, osobito kad slavimo Boga te je zahvalio Bogu na svima što uljepšavaju svojim talentima liturgiju i što su se odazvali na ovaj susret. Naglasio je da je temeljni poticaj svega ljubav, svi trebamo biti u ljubavi prema Isusu Kristu da bude pokretač naših života i vjere, dodavši kako smo svi sol zemlje i svjetlo svijeta, čime je završio svoju homiliji.

U Duhu radosti i ispunjenih srca, okupljeni sudionici nastavili su druženje uz pjesmu i okrjepu. U srcima radost, u duši mir, a na usnama slavlje Gospodina koji je Put, Istina i Život.

Tekst: Josip Badurina i vlč. Božidar Volarić
Foto: Josip Badurina

Print Friendly, PDF & Email