VIDEO: Biskupsko ređenje mons. Mirka Štefkovića
Biskupska konferencija BiH

VIDEO: Biskupsko ređenje mons. Mirka Štefkovića

Misa s obredom biskupskog ređenja imenovanog zrenjaninskog biskupa mons. Mirka Štefkovića proslavljena je u subotu, 1. lipnja 2024. u katedrali Svetog Ivana Nepomuka u Zrenjaninu. Glavni zareditelj bio je beogradski nadbiskup i metropolit, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda Ladislav Nemet. Suzareditelji su bili apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Santo Rocco Gangemi i srijemski biskup Fabijan Svalina.

U 10:55 sati zazvonila su katedralna zvona, a iz Doma biskupije krenula je ulazna procesija prema glavnom ulazu katedrale. Iza asistencije slijedio je đakon koji je nosio Evanđelistar, potom prezbiteri delegati, pa izabranik mons. Mirko Štefković, uz kojega su bili dvojica prezbitera pratitelja, preč. Josip Štefković i vlč. József Koleszár, zatim biskupi koncelebranti, potom biskupi suzareditelji mons. dr. Santo Rocco Gangemi, nadbiskup, apostolski nuncij, i mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup, te na kraju, u pratnji đakona, glavni zareditelj mons. dr. Ladislav Nemet SVD, beogradski nadbiskup i metropolit.

Nakon Službe riječi uslijedila je liturgija ređenja. Prezbiteri pratitelji dopratili su izabranika pred glavnoga zareditelja, a apostolski nuncij mons. Santo Rocco Gangemi pokazao je apostolski nalog i pročitao prvi pasus. Vlč. József Koleszár pročitao je potom prijevod apostolskog naloga na mađarski jezik, a preč. Josip Štefkovićprijevod na hrvatski. Nakon što se apostolski nalog pročitao svi su uskliknuli: “Deo gratias! (Bogu hvala!)”.

Uslijedila je potom homilija glavnog zareditelja, mons. Ladislava Nemeta na mađarskom jeziku. Nakon homilije izabranik je pristupio pred glavnoga zareditelja i uslijedio je sam čin ređenja tijekom kojeg su otpjevane litanije i novom biskupu predana znamenja: prsten, mitra i štap.

Pozdravnu riječ novozaređenome biskupu na kraju slavlja uputio je u ime biskupa Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj; u ime Zrenjaninske biskupije mons. László Gyuris, u ime vjernika laika na mađarskom jeziku József Lőrincz te u ime vjernika laika na hrvatskom jeziku Alisa Oravec.

Papa Franjo imenovao je u ponedjeljak 18. ožujka 2024. tadašnjeg ekonoma Subotičke biskupije mr. sc. Mirka Štefkovića novim zrenjaninskim biskupom.

Mirko Štefković rođen je 24. rujna 1977. godine u Subotici (Tavankutu) kao drugi od trojice sinova Ivana i Dominike rođene Ivanković. Stariji brat Josip je dijecezanski svećenik, a trenutačno vrši službu dekana Somborskog dekanata i župnika u somborskim župama Uzvišenja sv. Križa i Sv. Nikole Tavelića. Mlađi brat Nikola je oženjen i ima troje djece. Otac je preminuo 1994. godine te je majka u skromnim uvjetima sama othranila trojicu sinova.

Osnovnu školu je pohađao u Tavankutu, pa u Starom Žedniku i u Subotici, a potom je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“ u Subotici stekao srednjoškolsko obrazovanje. Godinu dana je zatim proveo u Nišu na odsluženju vojnog roka, a po povratku kući u ljeto 1997. godine ga je subotički biskup, mons. dr. János Pénzes, kao svećeničkog kandidata poslao u Rim, gdje je najprije dvije godine proveo u zavodu za odgoj duhovnih zvanja „Casa Balthasar“, a ostalih šest godina je boravio u Papinskom kolegiju Germanicum et Hungaricum. Studij filozofije pohađao je od 1998. do 2000. godine na Papinskom sveučilištu Urbanijana, a potom je studirao teologiju na Papinskom sveučilištu Gregorijana, gdje je 2006. godine postigao licencijat iz fundamentalne teologije.

Biskup Pénzes ga je 3. svibnja 2003. godine u Rimu zaredio za đakona, te je godinu dana proveo na pastoralnoj praksi u župi Snježne Gospe u Horgošu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 2004. godine u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Po povratku s poslijediplomskog studija imenovan je osobnim biskupovim tajnikom i bilježnikom u Biskupskom ordinarijatu, a te dužnosti je vršio do 2020. godine, da bi 2021. godine bio imenovan biskupijskim ekonomom i ravnateljem svećeničkog doma „Josephinum“. Od 2011. godine povjerene su mu i službe biskupijskog ceremonijara i glasnogovornika, koje je obnašao do 2023. godine.

Pomoćnim tajnikom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda imenovan je 2010. godine, da bi 2016. godine bio izabran za njezinog generalnog tajnika, a tu dužnost je vršio do 2021. godine.

Osim navedenih služba od svibnja 2007. do lipnja 2011. godine bio je glavni i odgovorni urednik Katoličkog lista „Zvonik“, te u više mandata član Zbora biskupijskih savjetnika, Prezbiterskog i Ekonomskog vijeća biskupije, kao i Odbora za komemoraciju nevinim žrtvama stradalima 1944. i 1945. godine na području Grada Subotice. Na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije predaje fundamentalnu teologiju. Redoviti je suradnik Radio Marije Srbije. U slobodno vrijeme bavi se brzim hodanjem i biciklizmom, a član je svećeničke reprezentacije u malom nogometu.

Pored materinjeg hrvatskog, govori srpski, mađarski, talijanski i njemački, a služi se i engleskim jezikom. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan uskrsni koncert klape “Sveti Juraj” HRM-a u župi Sućuraj

Katoličke vijesti

Objavljen prijevod sažetog izvješća sinodalne skupštine „Sinodalna Crkva u poslanju“

Katoličke vijesti

VIDEO: Papa: Isus je došao radi grješnika; u krštenju čisti naša srca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti