Papa Franjo se susreo s predstavnicima Kršćanskih udruga talijanskih radnika
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo se susreo s predstavnicima Kršćanskih udruga talijanskih radnika

Mjesta gdje je moguće susresti ‘svece iz susjedstva’, koji ne završavaju na naslovnicama novina, ali katkada konkretno mijenjaju stvari na dobro, zahvaljujući zauzimanju i predanosti u služenju društvu – tim je riječima papa Franjo opisao Kršćanske udruge talijanskih radnika (Associazioni Cristiane Lavoratori Italiani – ACLI), kraće ACLI, koje ove godine slave osamdesetu obljetnicu osnutka. Papa se 1. lipnja 2024., u dvorani Pavla VI., susreo sa šest tisuća predstavnika udrugā, spominjući se svih koji su se žrtvovali za radnike, umirovljenike, mlade, strance i pojedince u nevolji. Riječ je o važnoj prisutnosti tih udruga u društvu – dodao je Sveti Otac te zatražio od njihovih članova da se zauzmu za mir, u ovom svijetu okrvavljenom brojnim ratovima.

Neka ACLI budu glas kulture mira, prostor na kojemu se potvrđuje da rat nije nikada ‘neizbježan’ dok je mir uvijek moguć; i da to vrijedi u odnosima među državama kao i u životu obitelji, zajednice i na radnom mjestu.

Potrebna su mjesta za razvoj projekata u svrhu općega dobra

U svom se govoru Sveti Otac osvrnuo na stil koji treba obilježavati ACLI, a koji mora biti pučki, sinodski, demokratski, miroljubiv i kršćanski. Pučki stil – prema Papinim riječima – znači biti blizak ljudima, biti i osjećati se dijelom naroda, živjeti i dijeliti svakodnevne radosti i izazove zajednice, učeći od vrijednostī i mudrosti jednostavnih ljudi, i podrazumijeva prepoznavanje da veliki društveni projekti i trajne transformacije proizlaze odozdo te iz zajedničkoga zauzimanja i zajedničkih snova, jer istinska se bit naroda nalazi u solidarnosti i osjećaju pripadnosti.

U kontekstu društva koje je – kao što nam je poznato – fragmentirano, te individualističke kulture, imamo veliku potrebu za mjestima gdje ljudi mogu iskusiti taj osjećaj pripadnosti koji je kreativan i dinamičan, koji pomaže prijeći s ‘ja’ na ‘mi’, zajedno pripremati projekte za opće dobro i iznalazili načine i puteve za njihovu realizaciju.

Neka u društvu bude mjesta za sve

Prepoznatljivo obilježje ACLI-ja oduvijek je demokratski stil, vjernost demokraciji, koja je danas tako potrebna – istaknuo je papa Franjo te objasnio:

Demokratsko je društvo ono u kojemu doista ima mjesta za sve, u stvarnosti, a ne samo u izjavama i na papiru. Zbog toga je važan vaš rad koji ostvarujete ponajviše kako biste pružili potporu onima kojima prijeti marginalizacija, a to su mladi, kojima posebno namjenjujete inicijative za stručno osposobljavanje; zatim žene, koje često i dalje trpe oblike diskriminacije i nejednakosti; najosjetljiviji radnici i migranti koji u udrugama pronalaze nekoga tko im može pomoći postići poštovanje vlastitih prava; te, na kraju, starije osobe i umirovljenici, koje društvo prelako odbacuje. I to je nepravda.

Sveti Otac pritom preporučuje da se ne ograničavamo na nuđenje pomoći, nego da promičemo dostojanstvo svake osobe i činimo tako da svatko može uložiti vlastite resurse i prinos.

Zauzimati se za mir

Što se tiče miroljubivoga stila, rimski je biskup istaknuo sposobnost posredovanja, odnosno sposobnost za postaviti se između suparnika, te pojasnio što znači posvetiti se miru.

Mir grade oni koji znaju jasno zauzeti stajalište, ali istodobno nastoje graditi mostove, slušati i razumjeti različite uključene strane, promičući dijalog i pomirenje. Zauzimanje za mir je nešto što daleko nadilazi jednostavni politički kompromis, jer zahtijeva uključivanje i preuzimanje rizika. Naš je svijet, znamo, obilježen sukobima i podjelama, a vaše svjedočanstvo mirotvoraca, zagovornika za mir, potrebnije je i dragocjenije no ikada.

Imati Kristov stil

Na kraju, kršćanski je stil onaj koji ima pred očima Boga i nadahnut je Isusovim životom – napomenuo je Papa te pojasnio kako preuzimanje kršćanskoga stila ne znači samo organiziranje molitvenih susreta, nego i rast u blizini s Gospodinom i u duhu evanđelja kako bi ono proželo sve što činimo i kako bi naše djelovanje imalo Kristov stil i činilo ga prisutnim u svijetu. S obzirom na te kulturne vizije koje bi mogle poništiti ljepotu ljudskoga dostojanstva i rascjepkati društvo, papa Franjo je potaknuo Kršćanske udruge talijanskih radnika da njeguju taj novi san o bratstvu i društvenom prijateljstvu koje se ne zadržava na riječima, kako je spomenuto u enciklici Fratelli tutti. Praktički, to je san svetoga Franje Asiškoga i brojnih drugih svetaca, kršćana i vjernika svih vjera. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održana konferencija za novinare na kraju 68. plenarnog zasjedanja HBK

Katoličke vijesti

Hodočasnici iz Hrvatske i BiH slavili misu pred Spiljom ukazanja prije odlaska iz Lurda

Katoličke vijesti

U Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu održana dramskopedagoška edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti