Papa primio slovačku predsjednicu | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija BiH

Papa primio slovačku predsjednicu | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Sveti Otac Franjo primio je danas, 1. lipnja 2024. u audijenciju predsjednicu Republike Slovačke Zuzanu Čaputovu, koja se potom, u pratnji podtajnika za odnose s državama mons. Mirosława Wachowskog, susrela s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Razgovarali su o situaciji u Slovačkoj „u svjetlu tužnog događaja napada na premijera, skorih promjena predsjedništva te približavanju europskih izbora”. Izražena je nada da će „mir i sloga ojačati u zemlji”, dodaje se u priopćenju, ističući da je tijekom susreta „posebna pozornost posvećena ratu u Ukrajini”.

Razmjena darova

Papa Franjo darovao je predsjednici Čaputovoj brončani reljef s prikazom cvijeta koji se rađa s natpisom: „Mir je krhki cvijet”. Zauzvrat, predsjednica je Papi darovala brajevu pisaću mašinu. Riječ je o alatu koji slijepim osobama omogućuje brže pisanje brajicom. Predsjednica Slovačke Papi je darovala i vino iz male karpatske regije te tri željezne ruže u spomen na troje mladih koji su poginuli u nesreći tijekom puta na biskupijski susret.

Premijer Fico otpušten iz bolnice

Slovački premijer Robert Fico jučer je pušten iz bolnice u kojoj je bio hospitaliziran nakon napada 15. svibnja. Ravnateljica bolnice u gradu Banska Bystrica Miriam Lapunikova objavila je da je Fico „disciplinirani pacijent” te da je prevezen u svoj dom u Bratislavi gdje će nastaviti s oporavkom. Podsjetimo, premijera je u trbuh ranio muškarac, upucavši ga tijekom susreta s pristašama u gradu Handlova, sjeveroistočno od glavnog grada. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskupijski centar za mlade poziva volontere za sudjelovanje u humanitarnoj akciji “Mladi protiv gladi”

Katoličke vijesti

Nova knjiga Frabricea Hadjadja: Zemlja staza nebeska

Katoličke vijesti

U duhovnom centru „Kuća Djeteta Isusa“ u Livnu održan Dan Provincije sv. Josipa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti