Vatikan odobrio novu katedralu za biskupiju Madison
Svijet

Vatikan odobrio novu katedralu za biskupiju Madison

Osoblje CNA, 18. siječnja 2024. / 11:15

Nakon gotovo 20 godina bez katedrale, biskupija Madison, Wisconsin, objavila je u srijedu da je Sveta Stolica odobrila jednoj od njezinih župa da postane novo mjesto katedrale.

Biskup Donald J. Hying odabrao je lokalnu župu, St. Bernard, za buduću katedralnu župu biskupije Madison.

“Rekao bih da u cijeloj biskupiji, mislim da ima puno sreće, puno uzbuđenja, posebno znajući da smo našu prethodnu katedralu izgubili u paljenju 2005. godine”, rekao je otac Michael Radowicz, pastor svetog Bernarda, za CNA u srijedu .

“Dakle, ovih 18 godina doista nismo imali biskupijski dom”, nastavio je. „Dakle, ovo je veliki iskorak za biskupiju i svakako je čast za župu da nosi naziv katedrale.

Podmetnuti požar uništio je katedralu biskupije, župu katedrale sv. Rafaela, u ožujku 2005. Sveti Rafael proglašen je katedralom kada je Madison postao biskupija 1946., a kamen temeljac župe položen je 1854.

Nakon podmetanja požara, lokalne su se župe izmjenjivale kao domaćini važnih događaja. Bernarda kao novoutemeljene katedrale, biskupija će moći ugostiti svećenička ređenja, godišnje mise krizmanike i druga događanja.

“The [local parishes] funkcioniralo je dobro, ali samo si imao tu čežnju, znajući da ovo stvarno nije dom,” rekao je Radowicz. „Ja to zovem našim boravkom u pustinji, iščekivanjem onog vremena u kojem će se ili izgraditi nova katedrala ili će se postojeća župa nazvati katedralom. Tako da mislim da će biti doista radosno za ljude da stvarno ponovno imaju dom koji mogu zvati svojim biskupijskim domom.”

Umjesto izgradnje nove katedrale na postojećem mjestu, biskupija je odlučila podnijeti molbu Svetoj Stolici da se neka postojeća župa imenuje novom katedralom. Potez je dio biskupijskog U dubinu programa, gdje će 102 župe do 2024. postati 30 pastorala u nastojanju da se učinkovitije koriste biskupijski resursi.

Crkva sv. Bernarda trenutno se obnavlja prije nego što dobije status katedrale.

“St. Bernarda bila je vrlo dobro osmišljena kao župna crkva, ali naravno, sada će se potrebe crkve malo promijeniti”, rekao je Radowicz. “U smislu logistike, u smislu veličine svetišta, mjesta za sjedenje, glazbe, svega toga. Tako da smo u mogućnosti riješiti sve te nedoumice ovom obnovom, kao i prikladno ukrasiti prostor, za sigurno puno manje nego što bi bilo za izgradnju cijele nove zgrade.”

“Zapravo se vraćamo na način na koji je crkva izvorno izgrađena i ukrašena 1927. godine”, dodao je Radowicz. “Dakle, mnoge značajke apside bit će identične onome što je crkva bila kada je otvorena 1927.”

Radowicz je istaknuo da je katedralna župa “župa biskupa, dakle mjesto gdje je biskupova katedra, dakle središnje mjesto njegova učiteljskog ureda”.

“To je i središte biskupijskog liturgijskog bogoslužja”, dodao je svećenik. “Dakle, sve naše glavne mise i liturgije tijekom liturgijske godine održavaju se u katedrali, naravno, vrhunac toga su mise ređenja za nove svećenike i nove đakone.”

Ovo nije prva obnova župe, istaknuo je Radowicz.

“Izveli smo niz malih renoviranja tijekom godina, i nekako smo pretvorili prostor iz tipične crkve 1980-ih u okruženje koje je prikladnije za gotičku konstrukciju zgrade,” rekao je.

“I doista se osjećam kao da su ti projekti doista pomogli našim ljudima da vide kako bi naš prostor mogao postati lijep. A sada, s ovom prilikom, za nas će se stvarno završiti puni krug.”

Prije nego što je crkva sv. Bernarda odabrana da postane katedrala, Radowicz je rekao da je župa imala još jednu obnovu uveliko u tijeku.

“Planirali smo postaviti dvije orgulje EM Skinner, orgulje s 50 stupnjeva u potkrovlju pjevališta, a zatim male orgulje s 10 stupnjeva u istočnom transeptu,” rekao je.

“Ali mislim da je također puno uzbuđenja u instaliranju tih instrumenata, posebno velikog instrumenta. To je instrument prije Prvog svjetskog rata, a postoje samo tri ili četiri takva u cijeloj zemlji. Dakle, bit ćemo vrlo uzbuđeni da jedan od tih instrumenata bude potpuno restauriran i spreman za liturgijsko bogoslužje.”

Radowicz je rekao da biskupija očekuje da će preuređena katedralna župa biti gotova do kraja ljeta ili rane jeseni 2025.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Chow: Taoisti i kršćani mogu se udružiti kako bi izgradili skladno društvo – Vatican News

Katoličke vijesti

U pismu ‘židovskoj braći i sestrama’ papa Franjo žali se na ‘užasan porast’ napada na Židove

Katoličke vijesti

Katoličke skupine pozivaju na prekid vatre u Gazi, oslobađanje izraelskih talaca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti