Antikršćanski progon u porastu prema Open Doors – Vatican News
Svijet

Antikršćanski progon u porastu prema Open Doors – Vatican News

Godišnji World Watch List koji je ovaj tjedan objavila nedenominacijska organizacija za zagovaranje pokazuje da je više kršćana nego ikad zabilježeno u posljednja tri desetljeća suočeno s nekim oblikom progona u 2023. godini.

Autor: Lisa Zengarini

Više od 365 milijuna kršćana u svijetu, odnosno svaki sedmi, danas se suočava s visokim stupnjem progona zbog svoje vjere, pokazuju najnoviji Svjetski popis za promatranje objavio Open Doors, međunarodna organizacija za zagovaranje koja podupire progonjene kršćane i Crkve diljem svijeta.

Izvješće s popisom pedeset najopasnijih zemalja za život kršćana predstavljeno je 17. siječnja u talijanskom Zastupničkom domu.

Na globalnoj razini najnovije brojke, prikupljene putem lokalnih mreža nedenominacijske organizacije između listopada 2022. i rujna 2023., najgore su otkako je počela pratiti antikršćanski progon prije više od trideset godina.

13 zemalja s “ekstremnom razinom” progona

Prema popisu za praćenje, napadi na crkve i kršćanske posjede vrtoglavo su porasli 2023., jer se sve više kršćana suočavalo s nasilnim napadima, dok je broj zemalja koje bilježe “ekstremnu razinu” progona porastao s 11 na 13 od prethodnog izvješća.

Neprijateljska djela uključuju, u najgorim slučajevima, ubojstva, napade, mučenja i otmice, ali i uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mjestu, u pristupu zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i bogomoljama.

2 od 5 kršćana progonjeno u Aziji i 1 od 5 u Africi

Godine 2023. najveća stopa progona zabilježena je u Aziji (dva kršćana od pet) i u Africi (jedan od pet), a daleko ih slijedi Latinska Amerika (jedan od šesnaest), uključujući četiri zemlje: Kubu, Nikaragvu, Kolumbiju i Meksiko.

Sjeverna Koreja prva na listi

Kao što je već godinama, Sjeverna Koreja ponovno se pojavljuje kao najneprijateljskije mjesto na svijetu za kršćane, koji nemaju slobodu bogoslužja, a ako se otkrije da prakticiraju svoju vjeru, suočavaju se s radnim logorima, ako ne i smrću. Godine 2023. zemlja je ojačala svoju granicu s Narodnom Republikom Kinom što je otežalo bijeg kršćana.

Što se tiče ostalih zemalja u Aziji i na Bliskom istoku, Jemen (5), Pakistan (7), Iran (9), Afganistan (10) i dalje su rangirani među prvih deset zemalja u kojima su kršćani najviše progonjeni, a Pakistan je na drugom mjestu u svijetu nakon Nigerija za antikršćansko nasilje.

Među prvih deset su i četiri afričke države, uključujući Somaliju (2) razorenu sukobima i većinski naseljenu muslimanima, Libiju (3) i Sudan (8), kao i Nigeriju (6) gdje su kršćanske zajednice i dalje na meti islamista Boko Harama teroristi i muslimanski stočari Fulani, kao što se nedavno dogodilo u božićnom masakru u državi Plateau.

Nigerija najsmrtonosnija zemlja za kršćane

Doista, Nigerija je i dalje najsmrtonosnije mjesto za kršćane. Nasilje je popustilo tek tijekom predsjedničkih izbora 2023., što je dovelo do pada broja ubijenih kršćana na globalnoj razini u usporedbi s prethodnom godinom (4998 prema 5621).

S druge strane, 2023. godine zabilježen je globalni porast broja napada na crkve i kršćanske škole, bolnice i groblja koji je porastao sedam puta. Porast je potaknut mafijaškim nasiljem u Indiji, zatvaranjem crkava u Kini i napadima u Nigeriji, Nikaragvi i Etiopiji.

Raseljavanje zbog sukoba

Destabilizacija uzrokovana ratom ili ekstremizmom također je izložila kršćane većim rizicima prisiljavajući ih da napuste svoje domove. Više od 295 000 kršćana raseljeno je zbog sukoba 2023., više nego dvostruko više od ukupnog broja 2022. Diljem najopasnijih zemalja za vjernike u podsaharskoj Africi raseljeno je oko 3 posto svih kršćana.

Dobre vijesti iz Malija i Indije

S pozitivne strane, Otvorena vrata također su zabilježila dobre vijesti, naime u Maliju gdje su u lipnju 2023. birači usvojili novi ustav koji izričito priznaje nemuslimanske manjine, uključujući kršćane, te u Indiji, gdje je zakon protiv preobraćenja poništen u ključnoj državi Karnataka, nakon što je Kongresna stranka, glavna oporba indijskoj vladajućoj nacionalističkoj Bharatiya Janata stranci (BJP), pobijedila na ključnim izborima u državi.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikanski panel slavi obljetnicu proglašenja ljudskih prava u UN-ovoj agenciji u Ženevi

Katoličke vijesti

Rim će biti domaćin 7. Dana katakombi, prilike za razmišljanje o prvim kršćanima

Katoličke vijesti

Nikaragvanski biskup traži od svijeta ‘da nas ne napusti’, dok predsjednik eskalira antikatoličku kampanju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti