Sa svakom ženom: Kako katolička rodilišta služe majkama
Svijet

Sa svakom ženom: Kako katolička rodilišta služe majkama

Osoblje CNA, 18. siječnja 2024. / 08:00

Dok se deseci tisuća pro-lifera iz cijelog SAD-a okupljaju na Maršu za život u Washingtonu, DC, u petak, CNA je pobliže proučio rodiljne domove koji majkama u potrebi pružaju utočište, podršku, brigu o djeci i još mnogo toga.

Nacionalni Hod za život ove će godine biti usmjeren na temu „Sa svakom ženom, za svako dijete“.

Pro-life pokret ima mnoge oblike diljem Sjedinjenih Država. Neki zagovornici života vode centre za krizne trudnoće, dok se drugi mole ispred klinika za pobačaje; jedni zagovaraju i educiraju o nerođenom životu, a drugi sklanjaju i podržavaju trudnice u rodilištima.

Postoji više od 400 majčinskih domova diljem SAD-a. CNA je detaljno proučila tri doma koja su katolička po svom osnivanju i misiji. Što ih sve spaja? Laici rade zajedno s redovnicima ili sestrama kako bi pomogli svakoj budućoj majci i svakom djetetu.

Sa svakom ženom: Good Counsel Homes

“Naša su vrata otvorena svakoj trudnici,” rekao je Christopher Bell, predsjednik i suosnivač Dobar savjetrodilište sa sjedištem u New Yorku.

Godine 1985. Bell i otac Benedict Groeschel, CFR, koji je umro 2014., osnovali su Good Counsel Homes u New Yorku. Organizacija se od tada proširila na četiri različite lokacije s tri svoja rodilišta u državi New York (u Bronxu, Staten Islandu i okrugu Rockland) i lokacijom u New Jerseyju u okrugu Burlington.

Bell je razgovarao s CNA o tome po čemu se Good Counsel razlikuje.

“Bez obzira na to koliko je situacija očajna, bez obzira na to koliko je netko tragičan ili zlostavljan – znamo da kroz Kristovu ljubav možemo vidjeti kako ljepota raste”, rekao je Bell. “A to možemo samo ako imamo prilike za majke i njihovu djecu da rastu.”

“I zato čak iu New Yorku i New Jerseyu, gdje je okruženje toliko za pobačaj, još uvijek imamo mnogo žena koje nas zovu koje rađaju i žele roditi, unatoč svom pritisku, i unatoč tome što su imale jedan ili dva ili više pobačaja,” nastavio je Bell.

Charlize Jackson pronašla je gostoljubivo mjesto koje pruža podršku i odgaja svog sina Diona u kući Good Counsel Homes.  Zasluge: Ljubaznošću Good Counsel Homes
Charlize Jackson pronašla je gostoljubivo mjesto koje pruža podršku i odgaja svog sina Diona u kući Good Counsel Homes. Zasluge: Ljubaznošću Good Counsel Homes

Good Counsel je pružio utočište i podršku za više od 8200 majki i djece od svog otvaranja 1985. godine, a 1314 beba rodile su majke u Good Counsel Homes.

“Znamo u rodilištima, vidimo i vjerujemo u istinu, a to je ljubav pobjeđuje. Svaka prava ljubav je žrtva, a gdje ima ljubavi ima i života,” rekao je Bell. “A gdje postoji život, postoji nada, a gdje postoji nada, postoji kreativnost, a ta nam kreativnost daje prilike da volimo još više.”

Organizacija će prihvatiti sve žene bez obzira na borbu s ovisnošću, broj djece, psihičku bolest ili druge čimbenike. Bell je primijetio da mnoge žene koje podržavaju bježe od obiteljskog zlostavljanja kod kuće. Također često podržavaju žene koje imaju teške dijagnoze trudnoće, pri čemu liječnici žene često potiču na pobačaj.

Na pitanje o učinku njujorških zakona o pobačaju – koji u nekim slučajevima dopuštaju pobačaj do rođenja – Bell se prisjetila da je gotovo svaku ženu kojoj su pomogli netko u životu potaknuo na pobačaj.

“Polovica žena koje nam dođu napravila je pobačaj [already]i [for] previše njih to je bilo na inzistiranje roditelja ili prijatelja,” prisjetio se Bell. “Šezdeset posto ili više žena koje su pobacile osjećale su se pod pritiskom; osjećali su neki pritisak. Dakle, kada bi im se dala podrška umjesto pritiska, mnoge, neću reći sve, ali mnoge od tih beba bi se rodile i te žene bi bile sretnije.”

Prema 2023 studija Istraživački institut Charlotte Lozier, više od 60% žena “opisano [their decision to have an abortion] kao prisiljeni, pod pritiskom ili u nedosljednosti s vlastitim vrijednostima i preferencijama.”

Good Counsel također nudi uslugu savjetovanja nakon pobačaja pod nazivom Lumina. Ako žena u njihovoj kući doživi spontani pobačaj ili ima visokorizičnu trudnoću koja rezultira smrću djeteta, Good Counsel pomaže u organizaciji sprovoda, uključujući misu zadušnicu.

“Poznajemo, volimo i žalimo za ovim Božjim djetetom i nadamo se da ćemo jednog dana biti zajedno na nebu”, rekao je Bell. “U porodiljnim službama moramo širiti nadu čak i tamo gdje ima bolesti i smrti, i moramo širiti nadu u ozdravljenje.”

Good Counsel potiče majke da se obrazuju kako bi mogle uzdržavati svoje obitelji u budućnosti. Budući da Good Counsel osim obroka i smještaja nudi brigu o djeci, mnoge majke koje borave u Good Counselu mogu napredovati u obrazovanju. Bell je primijetio da mnoge majke, na primjer, postaju medicinske sestre. Osoblje Good Counsela također pomaže u obuci majki u različitim programima prema potrebi, kao što su proračun i stručna pomoć, tečajevi roditeljstva i tečajevi prehrane.

Kada su ga upitali o njegovim nadama u budućnost Good Counsela, Bell je rekao da se nada “da će svaka trudna žena znati da može dobiti pomoć i da svatko tko je bio uključen u pobačaj može znati da Bog oprašta.”

Način za studentice: MiraVia

Sa sjedištem u Belmontu, Sjeverna Karolina, na koledžu Belmont Abbey, MiraVia nudi smještaj, brigu o djeci, obroke i podršku za trudne studentice.

“Cijenim što tema ovogodišnjeg Marša za život naglašava ‘Sa svakom ženom’, jer moramo raspršiti mit da pro-life zajednica više brine o bebama nego o majkama,” rekla je Debbie Capen, izvršna direktorica MiraVia.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Budući da sam i sama žena nakon pobačaja, sjećam se da sam čula tu lažnu priču dok sam bila na koledžu, zbog čega nisam imala povjerenja u organizacije koje se zalažu za život”, objasnila je. “Moramo nastaviti upoznavati žene tamo gdje jesu kako bi same mogle vidjeti tko su mi su.”

Benediktinski redovnici koji vode katoličko učilište liberalne umjetnosti ponudili su MiraVia prostor na svom imanju za izgradnju porodiljnog doma.

“Ovdje su nas pozvali benediktinski redovnici koji su osnovali opatiju Belmont i čast nam je odražavati njihovu karizmu Kristove gostoljubivosti i služenja,” rekao je Capen.

Rodilište MiraVia na koledžu Belmont Abbey pomaže mamama da steknu diplome dok odgajaju svoju djecu.  Zasluge: Ljubaznošću MiraVia
Rodilište MiraVia na koledžu Belmont Abbey pomaže mamama da steknu diplome dok odgajaju svoju djecu. Zasluge: Ljubaznošću MiraVia

Samo ime organizacije na latinskom znači “čudesan put”.

Svake godine MiraVia ugosti u prosjeku osam majki i njihove djece. Rodiljni dom uključuje privatne apartmane, ustanove za brigu o djeci i društvene prostore u kojima “naše majke studentice mogu nastaviti svoje visoko obrazovanje dok prihvaćaju dar majčinstva i sklapaju doživotna prijateljstva.”

“Ono što nas posebno razlikuje je naša lokacija u kampusu”, rekao je Capen. “Često slušamo o važnosti inkluzivnosti na koledžima i sveučilištima, ali većina trudnica i studentica roditelja sigurno ne osjeća da za njih ima mjesta u njihovim školama.”

Vrata MiraVie otvorena su studentima bilo koje vjere — čak ne moraju pohađati Belmont Abbey.

“Slično katoličkom koledžu ili bolnici, služimo ljudima svih vjera i nastojimo živjeti svoju vjeru u službi”, rekao je Capen. “Program MiraVia nalazi se na koledžu Belmont Abbey, ali naši klijenti mogu pohađati bilo koju školu, a mi smo opsluživali studente s 12 koledža i devet država.”

Na pitanje o njezinim nadama za MiraVia u budućnosti, Capen je rekla da se nada da će doprijeti do više studenata.

“Nadamo se da će na kraju i drugi fakulteti pozvati MiraVia da dođe i služi njihovim studentima trudnicama i roditeljima,” rekao je Capen. “Sada imamo više od desetljeća iskustva suradnje u pružanju usluga trudnim studenticama i imamo viziju donijeti ovu kulturu života u škole posvuda.

Sestre za majke: Dom sv. Klare

Dom svete Klare u Charlestonu, Južna Karolina, rodiljni je dom u kojem rade redovnice za trudnice kojima je potrebno utočište, sigurnost i sigurnost.

“Žena koja doživljava kriznu trudnoću treba potporu punu ljubavi da joj se pomogne kada su je drugi napustili u trenutku najveće potrebe,” rekla je Valerie Baronkin, izvršna direktorica Doma St. Clare. “St. Clare’s može ponuditi tu pomoć mami kako bi se mogla brinuti za sebe i dijete.”

Dvojac majka-kći surađivao je sa svojom lokalnom biskupijom na osnivanju doma nakon što je kći nekoliko puta sanjala o dovođenju rodiljnog doma u svoju državu. Kad su se Claire Pizzuti i njezina majka Kim Capelle sastale s lokalnim biskupom Robertom Guglielmoneom kako bi dobile njegov blagoslov za organizaciju, on je predložio da bi biskupija Charleston mogla pomoći u njezinu vođenju.

Sestre svetog Mihaela Arkanđela rade u domu u okrugu Greenville, Južna Karolina, u kojem je smješteno do osam žena i njihove djece.

St. Clare ugošćuje mnoge žene u teškim situacijama koje su prije bile beskućnice ili zlostavljane. Dom nudi tečajeve životnih vještina u rasponu od financijskog upravljanja i karijere do izmjene ulja i kuhanja.

“St. Clare’s je program, a ne samo sklonište,” primijetio je Baronkin. “Buduća mama mora pristati pohađati nastavu kako bi se pripremila za porod, naučila brinuti o svom djetetu i kako se brinuti o domu i financijama kako bi se pripremila da brine o sebi i svojoj djeci.”

Program također vodi centar za pomoć u trudnoći koji pomaže majkama u potrebi materijalnu potporu i sredstva.

“St. Clare’s Home također nudi ženama pomoć i podršku čak i ako ona nije stanovnica doma,” rekao je Baronkin. “Pomogli smo više od 300 žena izvan kuće s potrepštinama za bebe i alternativnim resursima.”

Dom je nazvan po svetoj Klari Asiškoj, a osoblje teži ne samo poučavanju majki životnim vještinama, već i pomoći im pokazati njihovu vrijednost kao Božjih kćeri.

“Sestre svetog Mihaela Arkanđela pomažu u misiji brige za majke. Naša katolička vjera nikad nije prisiljena mami. Međutim, kroz naš primjer pun ljubavi i molitve, mame su se zainteresirale za učenje više o našoj vjeri,” rekla je Baronkin.

“Dvoje štićenika vratilo se svojoj katoličkoj vjeri dok su bili u domu”, nastavila je. “Imali smo krštenje dviju beba i tri su mame trenutno u RCIA-i, tako da očekujemo da će još četiri bebe biti krštene ovog proljeća.”

Na pitanje o njezinim nadama za budućnost, Baronkin je rekla da se osim nastavka svoje misije nadaju i širenju.

“Želimo nastaviti pomagati majkama u njihovim individualnim nadama i snovima za njih same i njihove bebe. Želimo proširiti naše resurse, pomažući majkama da postignu samodostatnost,” istaknuo je Baronkin. “Također bismo željeli raditi na dugoročnom smještaju za majke jer je smještaj za osobe s niskim primanjima izuzetno teško pronaći.”

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkveno suđenje sada umirovljenog svećenika iz Missourija proglasilo krivim za seksualno nagovaranje tijekom ispovijedi

Katoličke vijesti

Nadbiskup Lompo moli za Novu godinu mira i sigurnosti u Nigeru.

Katoličke vijesti

Katolici se nastavljaju okupljati oko obitelji afganistanskih izbjeglica u St. Louisu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti