Oslobođeni finski političar i biskup vraća se na sud zbog biblijskog ‘govora mržnje’
Svijet

Oslobođeni finski političar i biskup vraća se na sud zbog biblijskog ‘govora mržnje’

Washington, DC Newsroom, 16. siječnja 2024. / 17:00 sati

Finski tužitelji traže saslušanje od Vrhovnog suda zemlje slučaj “govora mržnje”. protiv člana parlamenta i luteranskog biskupa zbog komentara o kršćanskim učenjima vezanim uz brak i homoseksualnost.

Optužbe podignute protiv člana finskog parlamenta Päivija Räsänena i biskupa Juhana Pohjola zbog njihovog govora već su dva puta odbačene — jednom od niži okružni sud i ponovno od strane drugostupanjskog suda. Ipak, tužitelji prosljeđuju svoj slučaj najvišem sudu u Finskoj u nastojanju da obojicu kršćana kazne sa stotinama tisuća eura i cenzuriraju njihov govor.

“Nakon mog potpunog oslobađanja na dva suda, ne bojim se saslušanja pred Vrhovnim sudom,” Räsänen stoji u priopćenju preko svojih odvjetnika u Kršćanskom neprofitnom savezu Defending Freedom (ADF).

“Iako sam potpuno svjestan da svako suđenje nosi rizike, oslobađajuća presuda Vrhovnog suda postavila bi još jači presedan za svačije pravo na slobodu govora i vjere”, dodao je Räsänen. “I ako sud odluči poništiti oslobađajuće presude nižih sudova, spreman sam braniti slobodu govora i vjere do Europskog suda za ljudska prava, ako bude potrebno.”

Räsänenin navodni zločin, prema tužiteljima, proizlazi iz pamfleta iz 2004. koji je napisala o luteranskom učenju o seksualnosti, uključujući zabranu homoseksualnih aktivnosti. Zatim je branila to učenje u radijskoj debati 2019., a kasnije je objavila tweet u kojem je kritizirala luteransko sudjelovanje u gay povorci i citirala biblijski stih. Pohjolin navodni zločin je objavljivanje originalnog pamfleta 2004.

Tužitelji u svojim optužbama navode da bi govor “vjerojatno izazvao netoleranciju, prezir i mržnju prema homoseksualcima”.

Okružni sud odbacio je optužbe u ožujku 2022., utvrdivši da nije posao sudaca “tumačiti biblijske koncepte”. U studenom 2023., žalbeni sud presudio je da “nema razloga… procijeniti slučaj u bilo kojem pogledu drugačije od Okružnog suda.” Obje odluke bile su jednoglasne.

Prema ADF-u, Räsänen je bila podvrgnuta 13 sati policijskog ispitivanja o svojim vjerskim stavovima i razumijevanju Biblije. Paul Coleman, izvršni direktor ADF Internationala, nazvao je “alarmantnim” inzistiranje tužitelja na procesuiranju slučaja unatoč prethodnim otpuštanjima.

“Godinama povlačiti ljude po sudovima, podvrgavati ih satovima policijskom ispitivanju i rasipati novac poreznih obveznika na kontrolu duboko ukorijenjenih uvjerenja ljudi nema mjesta u demokratskom društvu,” rekao je Coleman. “Kao što je često slučaj u suđenjima za ‘govor mržnje’, proces je postao kazna.”

Izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2023 koju je objavila katolička dobrotvorna udruga Pomoć Crkvi u potrebi navela je finski slučaj kao jedan od primjera prijetnji vjerskim slobodama koje rastu u zapadnim zemljama. Izvješće je pokazalo da se netolerancija prema vjeri temeljenim stavovima na Zapadu očituje u prisilnom govoru, zakonima o govoru mržnje, cenzuri i porastu kulture otkaza.

Papa Franjo ima odnosio na takve prijetnje vjerskoj slobodi kao “pristojnom progonu”, za koji je 2016. rekao da je “prerušen u kulturu, prerušen u modernost, prerušen u napredak”. Pristojni progon, objasnio je papa, je “kada netko nije progonjen zbog ispovijedanja Kristova imena, već zato što želi pokazati vrijednosti Sina Božjega”.

“Ako to ne učinite, bit ćete kažnjeni: izgubit ćete posao i mnoge stvari ili ćete biti stavljeni na stranu”, rekao je papa Franjo. “Ovo je progon svijeta.”

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Naoružani napadač prekinuo misu prve pričesti u Louisiani

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Tehnološki razvoj mora promicati ljudsko biće

Katoličke vijesti

Nadbiskup Mourad: Svijet pušta sirijski narod da umre

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti