Trump lunja u Iowi, tradicionalnom uporištu društvenih konzervativaca
Svijet

Trump lunja u Iowi, tradicionalnom uporištu društvenih konzervativaca

Washington, DC Newsroom, 15. siječnja 2024. / 22:00

Rezultati prvih parlamentarnih izbora u državi u Iowi snažan su početak pokušaja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da se 2024. godine vrati u Bijelu kuću.

Od ponedjeljka nešto poslije 22 sata Trump je osvajao 53 posto potpore republikanskih stranaka u zastupničkom klubu u državi Hawkeye. Guverner Floride Ron DeSantis zaostaje na dalekom drugom mjestu s 20 posto, dok bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley zaostaje na trećem mjestu s oko 18 posto. Politički početnik i poduzetnik Vivek Ramaswamy bio je na začelju s oko sedam posto.

Associated Press je već raspisao utrku za Trumpa prije 21 sat

Trumpova pobjeda predstavlja oštar raskid s prijašnjim obrascima glasovanja republikanskih stranaka iz Iowe, koji su od 2008. tradicionalno favorizirali socijalno najkonzervativnijeg kandidata koji se zalaže za život.

Godine 2016. Trump je dobio samo 24% glasova u tijesnoj konkurenciji u kojoj je pobijedio teksaški senator Ted Cruz, koji je prevagnuo s više od 27% glasova.

2012. natjecanje je osvojio bivši senator Rick Santorum, dok je 2008. bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee vodio polje.

Citiranje ankete CBS-a, Kelsey Pritchard, direktorica državnih javnih poslova u Susan B. Anthony Pro-Life America, izjavila je za CNA da gotovo tri četvrtine republikanskih birača u Iowi vjeruje da bi život nerođenog djeteta u maternici trebao biti zaštićen u svim ili gotovo svim slučajevima. Zakonodavci u državi odobrili su zakon o otkucajima srca, ali su sudovi blokirali zakon.

“Naš sljedeći predsjednik mora se zauzeti za nacionalnu zaštitu [of the unborn] tako da su bebe zaštićene u državama poput Iowe,” dodao je Pritchard.

Kada govorimo o pobačaju u gradska vijećnica Fox Newsa prošlog tjednaTrump je rekao da je “ponosan” što je dobio poništenje Roea protiv Wadea i upozorio da “morate pobijediti na izborima, inače ćete se vratiti tamo gdje ste bili.”

Iako nije konkretizirao, bivši je predsjednik rekao o politici pobačaja: “Dobit ćemo nešto što ljudi žele, što im se sviđa” i “Mislim da ćete na kraju biti sretni” kada mu je postavio pitanje pro-life glasač.

Trump je nominirao troje od šest sudaca koji su 2022. glasali za poništavanje Roe protiv Wadea, što državama omogućuje ponovno potpuno reguliranje pobačaja.

Ipak, nakon lošeg učinka republikanskih kandidata na izborima u sredini mandata 2022., Trump se javno posvađao s nekim pro-life skupinama i za poraz okrivio agresivne pro-life republikanske napore. Bivši predsjednik je ostao otvoren za neka federalna ograničenja pobačaja, ali se nije obvezao na 15-tjednu zabranu pobačaja i kritizirao je DeSantisa što je potpisao šestotjednu zabranu na Floridi.

“To ga očito ne košta previše i on misli da postoji dobra prednost kada se mora kandidirati u općoj kampanji”, rekao je za CNA Joshua Mercer, koji uređuje The Loop, dnevni bilten grupe za političko zagovaranje CatholicVote.

Mercer je rekao da je “Trump bio previše kritičan prema zagovornicima života”, ali je rekao da Trump vjerojatno misli da će mu zagovaranje federalističkog pristupa pobačaju “olakšati kampanju [it] na općim izborima.”

U intervjuu za CNA, Mercedes Schlapp, katolkinja koja je služila u Trumpovoj administraciji, primijetila je da “Roe protiv Wadea nikada ne bi bio poništen” bez Trumpovih imenovanja na Vrhovni sud.

Naglasila je da “on sluša pro-life zajednicu” i bila je prva aktualna predsjednica koja je govorila na Maršu za život. “Trump je ispunio to pitanje tako što je u osnovi osigurao snažne ustavne suce”, rekao je Schlapp.

Schlapp je također ustvrdio da se Iovljani sjećaju gospodarstva pod Trumpom i da mu više vjeruju u pitanjima nacionalne sigurnosti i granice: “U osnovi stvari su bile bolje s Trumpom.”

Slaba izvedba dvojice kandidata koji se bore za drugo mjesto, DeSantisa i Haleya, posebno stvara probleme DeSantisu, prema Merceru, jer je uložio “toliko vremena i energije” u natjecanje i “jednostavno postaje to mnogo strmiji uspon” za guvernera.

Alternativno, Mercer je primijetio da bi Haley “mogla napraviti iznenađenje u New Hampshireu”, koji ima republikansku bazu koja je “liberalnija i umjerenija”. Međutim, rekao je da bi se ona još uvijek mogla boriti “u budućim državama koje će biti mnogo konzervativnije”.

Schlapp je istaknuo da će Haley, čak i ako Haley bude imala jake rezultate u New Hampshireu, “naići na problem Južne Karoline u kojoj dominira predsjednik Trump” i vjerojatno će morati “otpasti” ako izgubi matičnu državu.

Sljedeće republikansko natjecanje bit će predizbori u New Hampshireu 23. siječnja. Potom će se predizbori u Nevadi i Djevičanskom otoku održati 8. veljače, predizbori u Južnoj Karolini 24. veljače, a predizbori u Michiganu 24. veljače. 27. Klubovi okupljanja u Idahu i Michiganu održat će se 2. ožujka; predizbori u Washingtonu, DC, održat će se od 1. do 3. ožujka, a predizbori u Sjevernoj Dakoti održat će se 4. ožujka.

Na Super utorak, koji je 5. ožujka, bit će 16 natjecanja: Alabama, Aljaska, Američka Samoa, Arkansas, Kalifornija, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Sjeverna Karolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont i Virginia.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelj za National Catholic Register. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Studija: Stopa plodnosti u Teksasu porasla nakon ‘Heartbeat Act’

Katoličke vijesti

Tinejdžerka postiže veliki pothvat prikupljanja sredstava u pokušaju da spasi katoličku školu iz svog djetinjstva

Katoličke vijesti

Papa Franjo imenovao je američke katoličke zagovornike braka savjetnicima vatikanskog obiteljskog dikasterija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti