Sveta Josephine Bakhita, preživjela trgovinu ljudima, otkrila je Božju beskrajnu ljubav
Svijet

Sveta Josephine Bakhita, preživjela trgovinu ljudima, otkrila je Božju beskrajnu ljubav

Osoblje ACI Prensa, 8. veljače 2024. / 11:15

8. veljače slavimo svetkovinu svete Jozefine Bakhite, afričke časne sestre koja je rođena u Darfuru u Sudanu i s vremenom postala talijanska državljanka.

Josephine je iz prve ruke iskusila užase ropstva veći dio svog života. Ime “Bakhita” – što na arapskom znači “sretna” – dali su joj oni koji su je trgovali kad je imala između 7 i 9 godina. Zatim je dobila ime Josefina, “Giuseppina”, 12 godina kasnije, kad se krstila.

“Kad bih ponovno srela one trgovce robljem koji su me oteli i mučili, kleknula bih da im poljubim ruke jer, da se to nije dogodilo, ne bih sada bila kršćanka i religiozna”, napisala je Bakhita u svojoj biografiji. Ove su riječi uvod u ljepotu njezina duha i veličinu njezina srca. Bakhita je ikona povijesti kršćanstva u Africi.

Podrijetlo buduće svetice nije sasvim jasno, no vjerojatno je rođena u Olgossi, selu u Darfuru u Sudanu, oko 1869. Nije sa sigurnošću znala gdje i kada je rođena, niti se sjeća imena koje je dobila na rođenje. Ali imala je sjećanja na razdoblje prije nego što je oteta i prodana u ropstvo. “Živjela sam vrlo sretno i bezbrižno, ne znajući što je patnja”, rekla je.

Bakhita je živjela sa svojim roditeljima i braćom i sestrama sve do dana kad su je u šumi oteli arapski trgovci robljem. Odveli su je u grad po imenu El-Obeid, gdje je prodana. Čovjek koji ju je tog dana kupio bit će prvi od ukupno pet “gospodara” koji su je posjedovali tijekom njezina života.

Jedan od tih pet muškaraca – njezin četvrti “gospodar” – bio je posebno okrutan. Od njega je pretrpjela najgore poniženje i maltretiranje kada je imala samo 13 godina. Dao ju je tetovirati, što je uključivalo 114 rezova na njezinoj koži. Kako bi se izbjegla kasnija infekcija, te su posjekotine “liječene” solju tijekom mjesec dana. Osvrćući se na veliku traumu i zlostavljanje koje je proživjela, Bakhita je primijetila: “Osjećala sam se kao da ću svakog trenutka umrijeti, pogotovo kad su mi stavili sol.”

Godine 1884. Bakhita je stigla u Italiju u pratnji svog petog “gospodara” i njegovog prijatelja, Augusta Michielija. Michieli će postati njezin šesti i posljednji vlasnik, nakon što ju je uzeo u svoju kuću kao sluškinju, jer je ropstvo bilo zabranjeno u Italiji. Radila je kao dadilja u kućanstvu Michielijevih i postala bliska prijateljica s jednom od kćeri obitelji, Minninom. Godinama kasnije obje će postati časne sestre u Veneciji.

Tijekom boravka u obitelji Michieli Bakhita je upoznala Boga i naučila da je “on uvijek ostao u njezinom srcu”, čak iu trenucima najveće boli, te da joj je dao snagu da može izdržati tako mnogo maltretiranja.

Dana 9. siječnja 1890. svetac je primio krštenje, prvu pričest i potvrdu. Od tog trenutka uzela je kršćansko ime “Josephine Margaret Fortunate”. Odlučila je ostati u Italiji, gdje se osjećala sigurnije, daleko od opasnosti ponovnog porobljavanja i gdje je susrela onoga koga je cijeli život čekala — Isusa iz Nazareta. Zajedno s Minninom ušla je u novicijat Zavoda sestara milosrdnica u Veneciji da bi godinama kasnije postala članica reda u dobi od 38 godina, 7. prosinca 1893. godine.

Godine 1902. poslana je u Veneciju, gdje je čistila, kuhala i brinula se za siromašne. Ne učinivši ništa “izvanredno”, Bakhita je stekla reputaciju svetice. Uvijek skromna i ponizna, zadržala je čvrstu vjeru, čineći svoj svakodnevni život lijepim prinosom Bogu.

Umrla je 8. veljače 1947. u Schiu, u sjevernoj Italiji, a tisuće ljudi došlo je na njezin sprovod.

Zbog njezine duhovnosti, blizine Bogu i snage u nedaćama, sveti Ivan Pavao II. u svojoj propovijedi prilikom proglašenja blaženom 17. svibnja 1992. nazvao ju je „univerzalnom sestrom“, rekavši: „U naše vrijeme, u kojem neobuzdana trka za moći, novcem i užitkom uzrokuje toliko nepovjerenja, nasilja i usamljenosti, Gospodin nam vraća sestru Bakhitu kao univerzalnu sestru kako bi nam otkrila tajnu najveće sreće: Blaženstva.”

Ivan Pavao II. također ju je proglasio svetom 2000. godine, tijekom jubileja drugog tisućljeća, odajući počast afričkom narodu i svima onima koji su kroz povijest trpjeli ropstvo.

Godine 2007. papa Benedikt XVI. upotrijebio je primjer svete Jozefine Bakhite u svojoj enciklici Spe Salvi (“U nadi smo bili spašeni”) da se prisjetimo značenja nade:

“Bakhita … je poznavala samo vlasnike koji su je prezirali i zlostavljali ili, u najboljem slučaju, smatrali korisnom robinjom. Sada je, naprotiv, čula da postoji ‘Paron’ iznad svih gospodara, Gospodar svih gospodara, i da je taj Gospodar dobar, dobrota osobno. Saznala je da je ovaj Gospodin također poznaje, da je i nju stvorio; štoviše, da ju je volio. I ona je bila voljena, i to upravo od vrhovnog ‘Parona’, pred kojim su svi drugi samo jadne sluge. Bila je poznata i voljena i očekivana.”

“Štoviše,” nastavio je papa, “ova ​​se Vlasnica osobno suočila sa sudbinom zlostavljanja i sada ju je čekala ‘s desne strane Boga Oca’. U ovom trenutku imala je ‘nadu’; ne samo mala nada da će pronaći manje okrutne vlasnike, već velika nada: definitivno sam voljena, što god se dogodilo; ova me velika Ljubav čeka. Zbog toga je moj život lijep.”

Benedikt XVI. nadalje je istaknuo da je „spoznajom te nade bila ‘otkupljena’, više se nije osjećala robinjom, nego slobodnom kćeri Božjom. Shvatila je što je Pavao mislio kada je podsjetio Efežane da su prije bili u svijetu bez nade i bez Boga; bez nade jer su bili bez Boga.”

Ovaj je članak izvorno objavio ACI Prensa, CNA-in partner za vijesti na španjolskom jeziku, a CNA ga je preveo i prilagodio.

ACI Prensa

ACI Prensa je sestrinska agencija Katoličke novinske agencije, koju je 1980. godine u Limi, Peru, osnovao vlč. Adalbert Marie Mohm (†1986.). 1997. ACI Prensa pokrenula je web stranicu www.aciprensa.com, koji je najveći i najposjećeniji internetski izvor katoličkih vijesti na španjolskom jeziku. 2014. god. Televizijska mreža vječne riječi (EWTN) kupila Katoličku novinsku agenciju i ACI Prensa. Od spajanja, CNA i ACI Prensa su proširili svoju distribucijsku platformu. Sada je to usluga EWTN News Inc.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: ‘Bog nam je uvijek blizu’

Katoličke vijesti

Fr. Faltas: Više od 10.000 djece ubijeno u sukobu na Bliskom istoku

Katoličke vijesti

Nacionalni molitveni doručak okuplja političare ‘u Isusovom duhu’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti