Ustavni sud Ekvadora dekriminalizira eutanaziju
Svijet

Ustavni sud Ekvadora dekriminalizira eutanaziju

Djelatnici ACI Prensa, 8. veljače 2024. / 15:45

Presudom od 7. veljače, Ustavni sud Ekvadora dekriminalizirao je eutanaziju kao odgovor na tužbu koju je podnijela Paola Roldán, žena koja boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), neizlječive degenerativne bolesti.

“Ustavni sud se stavio iznad Ustava kako bi krenuo protiv ranjivih, u ovom slučaju onih koji imaju terminalnu kroničnu bolest u Ekvadoru”, rekla je Martha Cecilia Villafuerte, osnivačica i nacionalna direktorica Familie Ecuador, za ACI Prensa, CNA-ovu vijest na španjolskom jeziku partner, 7. veljače. “Iskoristili su specifičan slučaj, osobe s nepovratnom bolešću, kako bi zatražili pristup eutanaziji.”

Prema pro-life čelnici, “ovo je vrlo težak udarac ljudskom dostojanstvu i ustavnim pravima Ekvadoraca.”

“Sedam od devet sudaca odlučilo je da je bolje osloboditi se tereta bolesne osobe, dopustiti drugoj osobi da mu oduzme život, umjesto pojačati ili reafirmirati obranu njegovih prava na sveobuhvatnu i pravilnu zdravstvenu skrb, sa svim medicinsku skrb koju zaslužuje”, rekla je.

Dana 8. kolovoza 2023. Roldán, 42, podnio je tužbu sudu tražeći da članak 144. Kaznenog zakona proglasi neustavnim. Članak kažnjava nanošenje smrti pod različitim okolnostima (tj. ne ubojstvo prvog stupnja) kaznom zatvora od 10 do 13 godina. Dana 7. veljače, najviši sud u zemlji proglasio je članak općenito ustavnim, ali je napravio iznimku za eutanaziju pod određenim uvjetima.

Prema sudskoj presudi, članak ostaje na snazi, ali se utvrđuje iznimka za liječnike koji pomažu pacijentima koji ispunjavaju određene kriterije: prvo, da osoba zatraži eutanaziju na slobodan i informiran način ili preko zastupnika ako se pacijent ne može izjasniti; drugo, da pacijent intenzivno pati zbog ozbiljne i nepovratne ozljede ili neizlječive bolesti.

Pod prethodno navedenim uvjetima, liječnik ne može biti kažnjen za provođenje eutanazije.

Utemeljujući svoju odluku, Ustavni sud je naveo da je “osporeni članak (144.) u predmetu koji se razmatra u suprotnosti s pravom na slobodan razvoj osobnosti”, tvrdeći da u određenim ekstremnim slučajevima ta prava mogu opravdati iznimku od zabrane eutanazije. .

Prema Villafuerteu, u Ekvadoru nije promican “nikakav zakon o palijativnoj skrbi”, ali je umjesto toga u ovom slučaju “manipulirano ustavom”.

Odluka suda “nova je manipulacija jer otvara vrata skliskom terenu na kojem svatko može tražiti da se ovako ranjivi članci Kaznenog zakona reinterpretiraju. Jedini članak koji kriminalizira ubojstvo u Ekvadoru je izmijenjen, on je prekršen. Naša sigurnost prema zakonu, naša sigurnost kao građana, kao Ekvadoraca, ostavljena je bespomoćna pred bilo kojom vrstom prijetnje”, rekla je.

U odluci je Ustavni sud također presudio da Ministarstvo javnog zdravstva u roku od dva mjeseca mora izraditi propis za postupke aktivne eutanazije. Dok u roku od šest mjeseci Ured pučkog pravobranitelja mora podnijeti prijedlog zakona kojim se stvaraju propisi u skladu s presudom.

Narodna skupština će sa svoje strane imati rok od 12 mjeseci za raspravu i usvajanje prijedloga zakona.

S tim u vezi, Villafuerte je rekao da se zagovornici života moraju pripremiti “ove i sljedeće godine kako bi mogli voditi bitku, mobilizirati baze i ozbiljno razmisliti o ponovnom izlasku na ulice”.

“Ove godine dolazi djelomična promjena Ustavnog suda, odnosno tri od devet sudaca moraju se promijeniti i analiziramo načine kako ojačati, kako bismo mogli preporučiti pravnike koji stvarno imaju domoljubni osjećaj poštovanja prema Ustavnom sudu. ustav i koji stvarno predstavljaju glas 18 milijuna Ekvadoraca”, zaključila je.

Prema članku 432. Ustava Ekvadora, članovi Ustavnog suda obnašaju svoje dužnosti “na razdoblje od devet godina, bez trenutnog reizbora i bit će obnovljeni za trećinu svake tri godine.”

Među zahtjevima za članstvo u Ustavnom sudu je biti državljanin Ekvadora “u ostvarivanju svojih političkih prava”, “imati diplomu trećeg stupnja prava koja je zakonski priznata u zemlji”, imati karijeru “minimalno 10 godina”. godina”, “pokazujući poštenje i etičnost”, te da nije pripadao upravnom odboru nijedne političke stranke ili političkog pokreta tijekom “posljednjih 10 godina”.

Ova priča je prvi put objavljenod strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego Lopez Marina

Diego Lopez Marina diplomirao je komunikacijske znanosti sa specijalizacijom iz novinarstva na Sveučilištu San Martín de Porres (Peru). Profesionalnu karijeru započeo je 2015. godine kao urednik rubrike Novinarski arhiv Diario El Comercio. 2016. počinje raditi kao pisac za ACI Prensa, a od 2018. radi kao web urednik.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ove redovničke sestre su ‘most’ između Izraela i palestinskih teritorija

Katoličke vijesti

Vatikanski doktrinski ured objavljuje bilješku o razlučivanju valjanosti sakramenata

Katoličke vijesti

Sinoda: Pacifičke biskupije pozivaju katolike da ‘uđu u čamac’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti