Osoblje Caritasa osuđeno, ‘posadas’ zabranjeni usred božićne represije u Nikaragvi
Svijet

Osoblje Caritasa osuđeno, ‘posadas’ zabranjeni usred božićne represije u Nikaragvi

Šest članova laičkog osoblja iz sada zatvorenog biskupijskog ogranka Cáritasa osuđeno je zbog optužbi za pranje novca u Nikaragvi na Badnjak dok je sandinistički režim pojačao svoje slamanje Katoličke crkve tijekom božićne sezone. Vlada Nikaragve također je zabranila postavljanje tradicionalnih “posadas”, živih jaslica stvorenih na ulicama u danima koji prethode Božiću.

Šest osuđenih članova osoblja prethodno je radilo za Caritas u biskupiji Estelí — gdje je zatvoreni biskup Rolando Álvarez od Matagalpe apostolski administrator — koji je zatvoren 2022. kao dio represije režima nad crkvama, dobrotvornim i nevladinim organizacijama. Nikaragvanski mediji identificirali su šestero djelatnika Caritasa kao Julio Sevilla, Julio Berríos, Bladimir Pallés, María Verónica Herrera Galeano, Freydell Andino i Mariví Andino.

Režim je posljednjih godina ukinuo pravni status za više od 3500 nevladinih organizacija, uključujući ogranke Caritasa i katoličke projekte poput sveučilišta, tvrdeći da skupine često nisu poštovale porezne zakone i pravila upravljanja.

Nezavisna nikaragvanska novinska organizacija Confidencial izvijestila je u lipnju 2023. da je Nacionalna policija prijavila pranje novca koje je uključivalo donaciju od 563 207 dolara za bolnicu iz 2012. koju je Catholic Relief Services, međunarodna agencija za pomoć Katoličke crkve u SAD-u, dao Caritasu u biskupiji Estelí. Policija je također tvrdila da je pronašla “stotine tisuća dolara skrivenih u torbama” na raznim lokacijama, navodi Povjerljivo.

List se pozvao na biskupijske izvore koji su potvrdili da bolnica nije izgrađena, već su sredstva namijenjena za druge projekte. Predstavnik Catholic Relief Services nije bio odmah dostupan za komentar.

Frs. Eugenio Rodríguez Benavides i Leonardo Guevara Gutiérrez iz biskupijskog ogranka Caritasa “zatražili su od nacionalne policije” istragu, prema biskupijskom priopćenju od 22. svibnja.

Održani su u sjemeništu u glavnom gradu Managui, iako se Guevara vratio u Estelí u listopadu, prema medijskim izvješćima. Rodríguez je protjeran u Vatikan 18. listopada, zajedno s još 11 svećenika, koji su bili uhićeni nakon što su policija i paravojske napali svećenike u valu pritvaranja.

Predsjednik Daniel Ortega i njegova supruga, potpredsjednica Rosario Murillo, postali su sve tirani dok jačaju vlast u toj srednjoameričkoj zemlji i ušutkavaju sve protivničke glasove — uključujući svećenike i biskupe.

Biskup Isidoro Mora iz Siune uhićen je 20. prosinca, prema neovisnim nikaragvanskim medijima, dok je putovao u župu u svojoj biskupiji na proslavu sakramenta potvrde. Njegovo uhićenje uslijedilo je nakon mise služene u biskupiji Matagalpa, gdje je izrazio duhovnu potporu Nikaragvanske biskupske konferencije za Álvareza. Vlada tek treba komentirati gdje se Mora nalazi.

Mons. Óscar Escoto, biskupijski vikar u Matagalpi, odveden je od strane policije iz njegove rezidencije oko ponoći 21. prosinca, prema novinskoj kući Mosaico CSI, koja pokriva Matagalpu. Vratio se u biskupijsku rezidenciju sljedeći dan, ali policija je ostala vani, prema fotografijama koje je na X objavila Martha Patricia Molina, nikaragvanska odvjetnica u egzilu, koja je dokumentirala katoličku represiju u zemlji.

Nešto prije ponoći 24. prosinca režim je pustio još jednog svećenika biskupije, fra. Jader Guido, drugi vikar katedrale sv. Petra u Matagalpi, nakon gotovo 12 sati pritvora.

“Njegov grijeh: uzdizanje molitvi za biskupa biskupije, mons. Rolanda Álvareza”, izvijestio je Confidencial 25. prosinca.

Álvarez je u veljači osuđen zbog optužbi za urotu i širenje lažnih informacija nakon suđenja u kojem nije imao pravo birati vlastitog branitelja. Osuđen je na 26 godina zatvora, ali je odbio sve pokušaje progonstva.

Božićna akcija proširila se na zabrane vjerskih slavlja i iskazivanja pučke pobožnosti važnih mnogima u Nikaragvi. Nedavno je policija posjetila svećenike kako bi ih upozorila protiv organiziranja tradicionalnih posada — javnih jaslica s djecom koja prikazuju likove poput Marije i Josipa — prema Molini.

Policija je najavila da neće dopustiti vanjske posade te da će biti dopušteni samo unutar crkava.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Umjetnost kao skok vjere: umjetnik iz Kansasa dao otkaz kako bi slikao murale kako bi revitalizirao župu

Katoličke vijesti

Biskup koji je sudjelovao u masonskom događaju potvrđuje njegovu nekompatibilnost s katolicizmom

Katoličke vijesti

AŽURIRANJE: Nikaragvanska diktatura uhitila je 4 svećenika u 2 dana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti