Upoznajte neke katoličke astronaute
Kršćanski život

Upoznajte neke katoličke astronaute

Pronalaženje vjere izvan Zemljinih granica…

“Katolička” znači univerzalna, a vjera nije bila ograničena na Zemljinu gravitacijsku silu. Mnogi astronauti bili su katolici, a neki su rječito govorili o svojoj vjeri. Tragično, nekoliko ih je izgubilo živote.

Thomas Jones iz Virginije proveo je 54 dana u svemiru u četiri misije shuttlea. Kao član u Nastojati posade 1994., Jones i još dva člana posade okupili su se na kratkoj misi pričesti u nedjelju. Posvećena hostija bila je nošena na brodu u jednostavnom zlatnom piksu. Nekoliko trenutaka nakon što su njih troje podijelili Tijelo Kristovo, blještavo bijelo svjetlo probilo je kroz prozore kokpita. Sunce je izašlo. Zrake svjetlosti otkrile su duboko plavetnilo Tihog oceana. Suze su ovlažile Jonesove oči. Jedan od drugih astronauta, gledajući blistavu boju vode ispod, primijetio je: “To je plavetnilo Bogorodičinog vela, Tome.”

Jones je prešao dug put od svojih dana kao učenika u školi Naše Gospe od planine Karmel u Baltimoreu. Ali čak i dok je bio u svemiru, znao je svoje mjesto u svemiru. Bio je “jedan nevažan astronaut”. Osjetio je duboku “poniznost na svom minijaturnom mjestu u Božjem bezgraničnom svemiru”. Ali Božja slava bila je široka i duboka poput svemira. “Vozeći se na pramcu Svemirske postaje, razmišljao sam koliko je Bog učinio za mene. … Pomislio sam, ‘kako neograničeni moraju biti Božji darovi onima koji su istinski potrebni’.”

Pobožni katolik, Rick Muž iz Teksasa bio je u svemirskom šatlu Kolumbija koji se raspao dok se vraćao na Zemlju 2003. godine, ubivši svojih sedam astronauta. “Nema šanse da gledate u zvijezde, u Zemlju, u Mjesec i ne shvatite da postoji Bog koji ima plan i koji je postavio svemir”, jednom je inzistirao skeptičnom prijatelju.

Willie McCool iz Washingtona također je bio u kobnom letu Kolumbija. Bio je obraćenik na katoličanstvo. Njegovo obraćenje nije bilo popunjavanje rupe u njegovom životu ili okretanje novog lista nakon nemira, već potraga za ispunjenjem. “Želim povjeriti svoj život Isusu i vidjeti koliko visoko mogu ići, kako bi On mogao ljubiti kroz mene”, rekao je svećeniku iz Marylanda koji ga je krstio.

Na misi zadušnici svečano je pročitan 139. psalam: „Ako u nebesa odem, ti si ondje. … Čak i tamo će me tvoja ruka voditi i tvoja me desnica čvrsto držati.”

Christa McAuliffeučiteljica u New Hampshireu, umrla je 1986. u svemirskom brodu Izazivač, koji je eksplodirao. NASA ju je odabrala između više od 11.000 prijavljenih da provodi eksperimente i predaje lekcije iz svemira.

Najstarija od petero djece, pohađala je srednju školu Marian blizu Bostona, a kasnije je držala satove potvrde u svojoj župi. Vjerna svom uzavrelom duhu, jednom je igrala časnu sestru u produkciji svoje škole Zvuk glazbe. Njezin rođak-svećenik, koji je slavio njezino vjenčanje, predvodio je njezin sprovod u rodnoj crkvi.

Mike Hopkinskatolički obraćenik, rekao je Registar 2017 kako je primati euharistiju u svemiru tijekom njegove misije na Međunarodnu svemirsku postaju 2013.: „Mogao sam uzeti euharistiju gore — i mogao sam se pričestiti, u osnovi, svaki tjedan. Bilo je nekoliko puta kada sam se pričestio u, reći ću, posebnim prilikama: dvaput sam izašao u svemir; tako da sam se ujutro oba ta dana, kad sam izašao u svemirsku šetnju, pričestio. Zaista mi je pomoglo znati da je Isus bio sa mnom kad sam izašao kroz otvor u vakuum svemira. A onda sam primio svoju posljednju pričest zadnjeg dana u orbiti u ‘Kupoli’, što je ovaj veliki prozor koji gleda dolje na Zemlju, i to je bio vrlo poseban trenutak prije nego što sam došao kući.”

Izvučeno iz 150 ljudi, mjesta i stvari za koje niste znali da su katolici autora Jaya Coppa i arhive Registra.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prije 120 godina položen temeljni kamen za kapucinsku crkvu Gospe Lurdske » Tekstovi

Katoličke vijesti

Ekumenizam – Zajednica Dobri Pastir

Katoličke vijesti

Kako do slobode nakon pobačaja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti