Nakon spašavanja izraelskih talaca, papa ponovno poziva na prekid vatre i humanitarnu pomoć u Gazi
Svijet

Nakon spašavanja izraelskih talaca, papa ponovno poziva na prekid vatre i humanitarnu pomoć u Gazi

Papa Franjo ponovno je obnovio svoj poziv na prekid vatre u Gazi nakon spašavanja četiri taoca što je dovelo do, kako su dužnosnici u Gazi rekli, ubojstva više od 270 Palestinaca u izraelskoj operaciji spašavanja koju je jedan diplomat Europske unije ocijenio “masakrom”. .”

Obraćajući se hodočasnicima okupljenima na Trgu svetog Petra 9. lipnja, Papa je podsjetio na nedavnu komemoraciju zaziva mira održanu u Vatikanu prije 10 godina, rekavši da je povijesni susret “pokazao da je slaganje ruku moguće i da je za mir potrebna hrabrost , daleko više hrabrosti nego voditi rat.”

“Ohrabrujem pregovore koji su u tijeku između strana, iako nisu laki, i nadam se da će prijedlozi za mir, prekid vatre na svim frontama i oslobađanje talaca biti odmah prihvaćeni za dobrobit Palestinaca i Izraelaca”, On je rekao.

Franjo je također izrazio nadu za hitan sastanak o humanitarnoj situaciji u Gazi, koji će se održati 11. lipnja u blizini Mrtvog mora. Jordanski kralj Abdullah II sazvao je sastanak čiji će domaćini biti Egipat i Ujedinjeni narodi.

“Ohrabrujem međunarodnu zajednicu da hitno djeluje, svim sredstvima, kako bi priskočila u pomoć narodu Gaze, iscrpljenom ratom. Humanitarna pomoć mora biti u mogućnosti doći do onih kojima je potrebna, i nitko je ne može spriječiti”, rekao je papa.

Papin apel za mir došao je nakon što je u javnosti objavljeno više detalja nakon operacije spašavanja u Gazi u kojoj su oslobođena četiri taoca: Noa Argamani, 26; Almog Meir Jan, 22; Andrej Kozlov, 27 godina; i Shlomi Ziv, 41. Sva četvorica su oteti na glazbenom festivalu Nova tijekom napada Hamasa 7. listopada.

Prema Ministarstvu zdravstva Gaze, procjenjuje se da su 274 osobe, uključujući 64 djece i 57 žena, ubijene, a oko 700 ranjeno tijekom napada 8. lipnja, izvijestio je Associated Press. Izraelske obrambene snage objavile su vlastito izvješće o žrtvama u napadu, rekavši da je ubijeno “manje od 100” ljudi.

Očevici su za AP rekli da su izraelski borbeni zrakoplovi bombardirali područja izbjegličkog kampa Nuseirat. Međutim, izraelski vojni dužnosnici rekli su da je do upotrebe takve sile došlo zato što su njihove trupe bile pod vatrom.

Novinska agencija Reuters izvijestila je da je Telegram račun koji vode Hamasove brigade al-Qassam tvrdio da su tri taoca, uključujući američkog državljanina, ubijena tijekom izraelske vojne operacije. Glasnogovornik izraelske vojske odbacio je tvrdnju, nazvavši je “očitom laži”.

Unatoč tome, dok su Izraelci slavili povratak nekoliko talaca, pojavila se zabrinutost u pogledu taktike izraelske vojske tijekom rata u Gazi koji je doveo do smrti gotovo 37.000 Palestinaca.

U nekoliko tweetova objavljenih na njegovom X računu 8. lipnja, Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, rekao je da dijeli “olakšanje” obitelji talaca i pozvao na oslobađanje svih talaca.

Međutim, napisao je Borrell, izvještaji o “još jednom masakru civila su užasni. Mi to najoštrije osuđujemo”.

“Krvoproliće mora odmah prestati”, rekao je.

Operacija spašavanja uslijedila je usred rastućih podjela unutar Izraela u pogledu strategije premijera Benjamina Netanyahua u Gazi. Političar centra i član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz podnio je ostavku na svoju dužnost 9. lipnja, ispunivši prijetnju da će otići ako Netanyahu ne smisli plan vraćanja talaca i poslijeratnu strategiju za Gazu.

Na televizijskoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je najavio svoj odlazak, Gantz je optužio izraelskog premijera da nas “spriječava da napredujemo prema istinskoj pobjedi”.

“Zato danas, teška, ali puna srca, napuštamo izvanrednu vladu”, rekao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Povijest Bogojavljenja: Evo što trebate znati

Katoličke vijesti

Misija s. Viktorije za vraćanje osmijeha ukrajinskoj djeci – Vatican News

Katoličke vijesti

Odrasli polaznici SEEK-a nadahnuti da donesu evangelizacijske alate natrag u svoje župe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti