U tužbi iz naslova IX, teksaški profesori kažu da neće prihvatiti studente koji pobace
Europa

U tužbi iz naslova IX, teksaški profesori kažu da neće prihvatiti studente koji pobace

Osoblje CNA, 3. lipnja 2024. / 13:55

Dva sveučilišna profesora u Teksasu tuže federalnu vladu zbog nedavno revidiranih pravila Naslova IX, navodeći da će odbiti poštivati ​​vladinu naredbu o ponudi opravdanih izostanaka i drugih prilagodbi studenticama koje pristanu na pobačaj.

U njihova tužba podnesena prošli mjesec, Profesori Sveučilišta Texas-Austin, Daniel Bonevac i John Hatfield, rekli su da “ne namjeravaju udovoljiti izostancima studenata s nastave kako bi izvršili pobačaj”, uključujući pobačaje koji su nezakoniti prema državnom zakonu, kao i “čisto izborne pobačaje koji nisu medicinski potrebni”.

Niti bi profesori “zaposlili asistenta koji je prekršio teksaške zakone o pobačaju ili savezne zakonske zabrane slanja ili primanja tableta za pobačaj i pribora za pobačaj.”

Ministarstvo obrazovanja SAD-a u travnju izdao nove propise koji je radikalno redefinirao dugogodišnju saveznu politiku spolne diskriminacije prema federalnim odredbama Naslova IX.

Nova pravila “pojašnjavaju da spolna diskriminacija uključuje diskriminaciju na temelju spolnih stereotipa, spolnih karakteristika, trudnoće ili srodnih stanja, seksualne orijentacije i rodnog identiteta”, rekla je savezna vlada u to vrijeme.

Pravila također zabranjuju “diskriminiranje” žene zbog odluke o pobačaju, posebno zahtijevajući da škole tretiraju trudnoću i “povezana stanja” kao “bilo koje drugo privremeno zdravstveno stanje”, uključujući opravdavanje izostanaka za ženu koja propusti nastavu kako bi imala abortus.

Profesori su u svom podnesku naveli da Teksas zabranjuje pobačaj u svim slučajevima osim kada je majčin život ugrožen ili se suočava s ozbiljnim tjelesnim ozljedama.

Savezna vlada u svojoj Direktivi iz naslova IX “namjerava spriječiti teksaške zakone zahtijevajući od svojih škola da štite postupke koji bi inače kršili državni zakon”, rekli su tužitelji.

Profesori su tvrdili da “jasan jezik” pravila Naslova IX ne uključuje “pitanja diskriminacije u trudnoći”, niti “zahtijeva od profesora da prilagode studentima koji izostanu s nastave kako bi izvršili pobačaj”.

Šire gledano, nova pravila savezne vlade “iz temelja prepisuju zabranu diskriminacije temeljene na spolu iz Glave IX”, rekli su profesori, rekavši da su “nejasna i preširoka” u tome kako kvalificiraju seksualno uznemiravanje.

Sveučilište u Teksasu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar o podnescima. Bonevac i Hatfield nisu odmah odgovorili na upite o odijelima.

Tužba je podnesena Okružnom sudu Sjedinjenih Država u sjevernom okrugu Texasa. Profesori su rekli da su tražili trajnu zabranu protiv savezne vlade zbog pravila.

U travnju upozoravali su pravni znanstvenici da bi tumačenje pravila protiv diskriminacije od strane Bidenove administracije također moglo ugroziti državne zakone koji ograničavaju ženski sport i ženske svlačionice samo na žene.

Sarah Parshall Perry, viša pravna suradnica u Zakladi Heritage, rekla je za CNA da će promjena imati “katastrofalni učinak” na žene.

“Sve ove [anti-discrimination rules] stavljaju se pod isti naslov spola”, rekao je Perry, tvrdeći da je “seks” prema saveznom zakonu “uvijek značio [the] biološke razlike između muškaraca i žena.”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pronađite sve najnovije vijesti o SAD-u | euronews

Katoličke vijesti

Dok se kriza gladi razvija u Etiopiji, globalna dobrotvorna organizacija udružuje se s katoličkim časnim sestrama kako bi nahranili djecu

Katoličke vijesti

Bidenova administracija pooštrava sustav azila kako bi zaustavila prijetnje nacionalnoj sigurnosti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti