Religiozne žene pomažu pokrenuti program za borbu protiv seksualnog zlostavljanja, ‘stvoriti kulturu skrbi’
Europa

Religiozne žene pomažu pokrenuti program za borbu protiv seksualnog zlostavljanja, ‘stvoriti kulturu skrbi’

Osoblje CNA, 3. lipnja 2024. / 14:25

Redovnice i redovnice u suradnji s katoličkim organizacijama nedavno su pokrenule program e-učenja za borbu protiv krize zlostavljanja u Crkvi.

U svijetu ima više od pola milijuna redovnica i redovnica. Dok se incidenti zlostavljanja još uvijek događaju u Crkvi, pokazuju nedavne studije da broj incidenata zlostavljanja svećenstva imaju naglo smanjio od 1970-ih i 1980-ih.

Pokrenut uz pomoć redovnica i redovnica 24. svibnja, program e-učenja pomaže u obrazovanju redovnica o tome kako zaštititi djecu i ranjive odrasle osobe od situacija seksualnog zlostavljanja.

“Usredotočujući se na temeljna načela vjere, zavjeta i zajednice, ova inicijativa ima za cilj dati redovnicama diljem svijeta sredstva za obranu dostojanstva i zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba u mnogim različitim kontekstima”, priopćenje za javnost čitati.

Alat za e-učenje nastao je u suradnji sa sestrom Jane Wakahiu, voditeljicom Inicijative katoličkih sestara Zaklade Hilton, i sestrom Patricijom Murray iz Međunarodne unije generalnih poglavarica, kao i ocem Hansom Zollnerom, koji vodi Institut za Papinsko sveučilište Gregoriana. Antropologija (IADC).

“Cilj nam je njegovati holističku formaciju koja podržava kulturu koja poštuje dostojanstvo i zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba u našim zajednicama, a istovremeno činimo obuku dostupnom sestrama diljem svijeta,” rekla je Wakahiu u priopćenju za tisak.

Program, koji su razvile redovnice, usmjeren je na obrazovanje redovnica uvođenjem “čuvanja” kao temeljnog elementa u njihovoj redovničkoj formaciji i službi.

“Kroz ovu zajedničku predanost, nadamo se da se zaštita ne promatra samo kao dodatak nečijoj vjerskoj formaciji, već kao njen temeljni element,” izjavio je Zollner.

Više od 12 godina IADC nudi inicijative e-učenja za podučavanje o zaštiti i prevenciji seksualnog zlostavljanja. Suradnja “interdisciplinarnog tima međunarodnih stručnjaka” uključujući redovnice “označava važnu prekretnicu”, navodi se u priopćenju za tisak.

Program istražuje teme “Moja vjera, moji zavjeti i moja zajednica” i uključuje ih s idejom “čuvanja”. Verzije alata za e-učenje na drugim jezicima bit će objavljene u bliskoj budućnosti.

“Povezivanje vjere, zavjeta, zajednice i zaštite naglašava našu odgovornost kao religioznica da stvorimo kulturu brige gdje god se nalazimo”, rekla je Murray.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveučilišna sportska udruga zabranjuje biološkim muškarcima sudjelovanje u ženskom sportu

Katoličke vijesti

Kolumbijski katolički kapelan: Prosvjede u kampusu potakli su ‘eksplicitno komunistički’ autsajderi

Katoličke vijesti

Nacionalni euharistijski hodočasnici ‘oslanjaju se na Božju milost’ dok nose Isusa stotinama milja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti