Propalestinski prosvjednici prekinuli misu uskršnjeg bdijenja u katedrali sv. Patrika u New Yorku
Europa

Propalestinski prosvjednici prekinuli misu uskršnjeg bdijenja u katedrali sv. Patrika u New Yorku

Washington, DC Newsroom, 1. travnja 2024. / 16:20

Trojica propalestinskih prosvjednika uhićena su nakon što su prekinuli misu uskršnjeg bdijenja u subotu navečer u katedrali svetog Patrika u New Yorku dok su vjernici slavili uskrsnuće Isusa Krista.

Prosvjednici su ušli u katedralu oko 45 minuta nakon mise bdijenja u 20 sati, koju je slavio kardinal Timothy Dolan, i stali ispred oltara s velikom zastavom na kojoj je pisalo “tišina = smrt”. Osiguranje je brzo pokušalo oteti zastavu prosvjednicima i na kraju ih natjeralo da odu od oltara prema izlazu iz crkve prije nego što ih je policija došla uhititi.

Dok su prosvjednike tjerali iz katedrale, više prosvjednika koji su stajali u klupama uzvikivalo je “slobodna, slobodna Palestina”. Osiguranje je također istjeralo prosvjednike iz crkve.

Njujorška policija uhitila je tri prosvjednika bez daljnjih incidenata: 63-godišnjeg Johna Rozendaala, 35-godišnjeg Gregoryja Schwedocka i 31-godišnjeg Matthewa Menziesa. Prema policiji, sva trojica su optužena za ometanje vjerskog obreda, što je prekršaj A klase.

“Upali su tri muške osobe [into] crkvu i prekinuo misu prilazeći oltaru dok je vikao ‘Oslobodite Palestinu’”, navodi se u izjavi koju je policija New Yorka dostavila CNA-u.

Prosvjednici koji su prekinuli misu bili su povezani s podskupinom ekološke skupine pod nazivom Extinction Rebellion (XR). Podskupina se zove XR NYC Palestine Solidarity. Sva trojica muškaraca objavila su izjave putem organizacije u priopćenju za javnost nakon uhićenja.

“Rat, okupacija i industrijsko zagađenje truju tlo, zrak i vodu u Gazi i cijelom planetu, uništavajući sposobnost Zemlje da održi život”, rekao je Schwedock. “Ovo uništavanje se zove ‘Ekocid’.”

Do prekida mise došlo je nakon cjelodnevnog propalestinskog skupa na Times Squareu.

U priopćenju za vijest XR NYC Palestine Solidarity kaže se da je njihov cilj “zahtijevati od vjerskih vođa da progovore” o ratu u Gazi.

Iako je nejasno što prosvjednici konkretno traže od katoličkih vjerskih vođa, i Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB) i papa Franjo mjesecima su glasno pozivali na prekid vatre u Gazi.

Tjedan ranije, USCCB je pozvao vjernike da usmjeravaju molitve tijekom Velikog tjedna “za kraj bijesnog rata između Izraela i Hamasa”.

“Da bismo krenuli naprijed, prekid vatre i trajni prekid rata i nasilja apsolutno su potrebni”, rekli su biskupi u svojoj izjavi od 31. ožujka. “Da bismo krenuli naprijed, oni koji su taoci moraju biti oslobođeni, a civili moraju biti zaštićeni. Da bismo krenuli naprijed, humanitarna pomoć mora stići do onih koji su u tolikoj potrebi.”

Papa je pozvao na prekid rata i izrazio solidarnost s katolicima u Svetoj zemlji u pismu tijekom Velikog tjedna: “Nisi sam; nikada vas nećemo ostaviti same, nego ćemo pokazati svoju solidarnost s vama molitvom i praktičnim milosrđem.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo posjetit će Veronu na putovanju usredotočenom na mir i pravdu

Katoličke vijesti

St. Monica Widows: katolički apostolat za smanjenje poligamije u Keniji

Katoličke vijesti

Najpopularnija katolička aplikacija navodno je uklonjena iz trgovine aplikacija u Kini

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti