Senat odbacio ‘trojanski konj’ Zakon o pravu na kontracepciju
Europa

Senat odbacio ‘trojanski konj’ Zakon o pravu na kontracepciju

Osoblje CNA, 5. lipnja 2024. / 18:10

Američki Senat odbacio je “Zakon o pravu na kontracepciju”, koji bi stvorio savezno pravo na kontracepciju s posljedicama na vjerske slobode i zaštitu maloljetnika.

Zakon nije uspio dobiti 60 glasova potrebnih za napredak, s 51 prema 39 glasova. Većina republikanaca glasala je protiv zakona.

Smišljen kao problem reproduktivne slobode od strane pristaša, zakon je imao pravne implikacije koje su mogle utjecati na vjersku slobodu i čak kodificirati federalno pravo na operacije promjene spola za maloljetnike, prema njegovim protivnicima.

Terry Schilling, katolik i predsjednik društveno konzervativnog think tanka American Principles Project, osudio je zakon u izjavarekavši da se “u detaljima krije radikalna promjena, kojoj se velika većina Amerikanaca protivi”.

Schilling je taj čin nazvao “trojanskim konjem s vrlo zlokobnim ciljem: uspostaviti u saveznom zakonu pravo maloljetnika da se podvrgnu sterilizirajućim postupcima promjene spola”.

Nacrt zakona široko je definirao kontracepcijska sredstva kako bi uključila lijekove za sterilizaciju, i one “posebno namijenjene sprječavanju trudnoće ili za druge zdravstvene potrebe”. rekao je Schilling, citirajući račun u objavite na X. To bi moglo dovesti do ukidanja svih državnih zakona koji štite maloljetnike od operacija promjene spola, ustvrdio je.

“Iako će demokrati to naravno poreći, uvod u tekstu je jasan kao dan”, dodao je Schilling u svojoj izjavi. “I sve što je potrebno je jedan krajnje ljevičarski sudac da to protumači na ovaj način da bi svaka zaštita na državnoj razini za djecu zbunjenu spolom bila potpuno izbrisana.”

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je u svojoj srijedu govor u prilog nacrtu zakona kaže da je “krajnje neprihvatljivo da Amerikanci čak i postavljaju pitanje treba li ili ne pristup kontroli rađanja biti ugrožen”.

“Danas živimo u zemlji u kojoj nisu samo deseci milijuna žena opljačkani svojih reproduktivnih sloboda”, nastavio je. “Također živimo u zemlji u kojoj deseci milijuna više brinu o nečemu tako osnovnom kao što je kontrola rađanja. To je skroz srednjovjekovno.”

No neki su se političari usprotivili zakonu iz brige za vjerske slobode za one čija vjera uči da je kontracepcija nemoralna.

Senatorica Katie Britt, R-Alabama, izjasnila se protiv prijedloga zakona, nazivajući ga nastavkom demokratske “ljetne taktike zastrašivanja” govor u dvorani Senata u utorak.

“Još jednom, prijedlog zakona gazi temeljnu zaštitu vjerske slobode koja je dugo bila dvostranačka – i doista bi trebala ostati dvostranačka”, rekla je Britt u govoru u kojem je naglasila da podržava pristup kontracepciji.

“Cilj mojih demokratskih kolega trenutno je prestrašiti američki narod, preplašiti žene diljem naše velike nacije”, dodala je.

Dok većina Amerikanaca — 88% prema a Anketa Gallupa iz 2023 — vjeruju da je kontrola rađanja moralno prihvatljiva, Katolička crkva je dosljedna u svom učenju protiv bilo kojeg oblika kontracepcije. To je već dovelo do pravnog sukoba, uglavnom u desetljećima duga borba za vjersku slobodu borile su se Male sestre Siromaha.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Južnosudanski biskup: Naš narod ‘na rubu neimaštine, polako nestaje’

Katoličke vijesti

Irska biskupija oslanjat će se na laike da predvode sprovode usred nedostatka svećenika

Katoličke vijesti

Guverner Missourija uskratio pomilovanje zatvoreniku osuđenom na smrt unatoč protestima katolika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti