Odbor za migracije američkih katoličkih biskupa osudio je Bidenovu naredbu o sigurnosti granica
Europa

Odbor za migracije američkih katoličkih biskupa osudio je Bidenovu naredbu o sigurnosti granica

Washington, DC Newsroom, 5. lipnja 2024. / 18:30

Čelnik Odbora za migracije Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB) osudio je najnoviju izvršnu akciju predsjednika Joea Bidena o imigraciji, koja će spriječiti odrasle migrante da uđu u Sjedinjene Države preko južne granice kada pokušaji ilegalnog prelaska granice porastu.

U izjava od 4. lipnjaEl Paso, Texas, biskup Mark Seitz rekao je da je spomenuti odbor “duboko uznemiren” postupcima administracije i nazvao ih “nepoštivanjem temeljne humanitarne zaštite i američkog zakona o azilu”.

“Postoji kriza savjesti na američko-meksičkoj granici”, izjavio je Seitz. „Kada se ranjive obitelji koje traže sigurnost i sredstva za dostojanstven život etiketiraju kao ‘osvajači’ ili ‘ilegalci’, izrazi koji maskiraju njihovu ljudskost, skrenuli smo s puta pravednosti, podlegli našem strahu od ‘drugog’ i napustili vrijednosti na kojima je utemeljena naša nacija.”

Bidenov nalog, koji je stupio na snagu u srijedu ujutro, zatvara ulazak većini tražitelja azila koji dolaze u zemlju preko južne granice kada dođe do porasta nezakonitih prelazaka. Privremeno zatvaranje granica odnosi se na tražitelje azila koji nezakonito uđu u zemlju i nakon toga zatraže azil, ali se ne odnosi na tražitelje azila koji uđu putem uspostavljenog zakonitog postupka.

Zatvaranje granica počinje nakon što broj pokušaja ilegalnih prelazaka dosegne prosječno 2500 u razdoblju od sedam dana. Kada broj susreta padne na prosječnih 1.500 u razdoblju od sedam dana, tražiteljima azila koji nezakonito uđu u zemlju opet će biti dopušteno zatražiti azil i ostati u zemlji dok traje njihov azilantski status.

U svojoj izjavi, Seitz je optužio Bidena za “nametanje proizvoljnih ograničenja na pristup azilu i ograničavanje propisanog postupka”. Dodao je da će mjere “samo osnažiti i ohrabriti one koji žele iskorištavati najranjivije” i “neće održivo smanjiti povećane razine prisilne migracije vidljive diljem svijeta”.

“Kao branitelji ljudskog života i dostojanstva, koje držimo svetim i nepovredivim od trenutka začeća, ne možemo prihvatiti nepravedne uvjete prava na iseljavanje za one koji bježe od situacija opasnih po život”, nastavio je biskup.

Seitz je rekao da se on i njegovi kolege ne protive “pravu i odgovornosti zemlje da održava svoje granice i regulira imigraciju u cilju općeg dobra”, ali je ohrabrio Bidena “da promijeni smjer i ponovno posveti svoju administraciju politici koja poštuje ljudski život i dostojanstvo migranata, unutar i izvan naših granica.”

Različita gledišta

No, ne slažu se svi katolici s biskupovim opisom situacije. Andrew Arthur, katolik, bivši imigracijski sudac i sadašnji suradnik u Centru za imigracijske studije, rekao je za CNA da se “uz dužno poštovanje” ne slaže sa Seitzom.

Arthur je za CNA rekao da gotovo svaka zemlja pruža humanitarnu zaštitu izbjeglicama i “nema razloga da bilo koji migrant koji dolazi na jugozapadnu granicu, s iznimkom meksičkih državljana (koji podnose malo zahtjeva za azil), treba ilegalno ući u Sjedinjene Države kako bi tražiti zaštitu.”

“Nekolicini zahtjeva za azil tih migranata na kraju bude odobreno, ali gotovo svima je dopušteno živjeti i raditi ovdje tijekom godina koje su potrebne da ti zahtjevi prođu kroz sudski sustav,” rekao je Arthur. “To ih stavlja u izravnu konkurenciju za posao i plaće s najpotrebitijim Amerikancima, siromašnima i onima koji nisu imali dobrobiti kvalitetnog obrazovanja u neuspješnim školama.”

Izvršna uredba o sprječavanju nezakonitih prelazaka migranata dolazi u trenutku kada se Biden suočava s kritikama zbog rekordnog broja ilegalnih prelazaka granice tijekom svog predsjedničkog mandata. Bilo je oko 2 milijuna ilegalnih prelazaka granice svake godine otkako je Biden preuzeo dužnost.

U konferencija za novinare 4. lipnja predsjednik je rekao da će nam “ova akcija pomoći da uspostavimo kontrolu nad našom granicom i uspostavimo red u procesu.” Kritizirao je republikance koji ga nisu podržali predložena granica zakona u veljači i optužio ih da se igraju politike sa sigurnošću granica umjesto da pokušaju riješiti problem.

Karoline Leavitt, tiskovna tajnica kampanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, izdao priopćenje koji je optužio Bidena da je slab u pogledu sigurnosti granica, rekavši: “Invazija granica i migrantski zločin neće prestati sve dok Crooked Joe Biden ne bude deportiran iz Bijele kuće.”

U međuvremenu, Američka unija za građanske slobode (ACLU) također je najavila da hoće podnijeti tužbu protiv Bidenove administracije po tom pitanju.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

FOTOGRAFIJE: Zaklada objavljuje nikad prije viđene slike Padre Pija

Katoličke vijesti

Vjernici su duž ulica Seville u Španjolskoj za procesije Velikog tjedna

Katoličke vijesti

Međunarodni summit o klimatskim promjenama koji će u Vatikan dovesti guvernere Kalifornije i New Yorka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti