Zakonodavci pozivaju na proučavanje utjecaja tableta za pobačaj na okoliš
Europa

Zakonodavci pozivaju na proučavanje utjecaja tableta za pobačaj na okoliš

Osoblje CNA, 30. svibnja 2024. / 17:30

Evo pogleda na događaje vezane uz pobačaj i pro-life koji su se nedavno dogodili u Washingtonu i raznim američkim državama.

Ekološke posljedice kemijskog pobačaja

Zakonodavci pozivaju Bidenovu administraciju da se upusti u studiju utjecaja lijekova za pobačaj na okoliš s obzirom na sve rašireniju upotrebu pilula za pobačaj.

U pismu od 29. svibnja upućenom čelniku Agencije za zaštitu okoliša, senatoru Marcu Rubiu, R-Florida, i predstavniku Joshu Brecheenu, R-Oklahoma, i drugima istaknuli su zabrinutost zbog utjecaja lijeka za pobačaj mifepristona na vodu.

Mifepriston je prvi od dva lijeka koji se uzimaju za izazivanje kemijskog pobačaja. Mifepriston blokira progesteron koji je neophodan za potporu nerođenom djetetu, dok drugi lijek izbacuje mrtvu nerođenu bebu.

Kemijski pobačaji prvenstveno su samoizazvani kod kuće, što znači da se “krv i tkivo placente koji sadrže aktivne metabolite mifepristona ispiru u sustave otpadnih voda zajedno s fetalnim ostacima nerođenog djeteta”, istaknuli su senatori u pismu.

U pismu se naglašava “dramatičan porast” kemijskog pobačaja, ističući da je 63% pobačaja u SAD-u prošle godine bilo izazvano lijekovima, u usporedbi s 24% u 2011., prema Guttmacherovoj studiji.

Autori su nadalje tvrdili da lijek “nikada nije dovoljno proučen”. Lijek, koji je 2000. odobrila Uprava za hranu i lijekove, “oslanjao se na procjenu okoliša iz 1996.” koja nije uzela u obzir potencijalni utjecaj ostataka ljudskog fetusa i lijeka na okoliš, tvrde oni.

“Sve studije koje su provedene u prošlosti trebale bi se ponoviti i ažurirati kako bi odražavale činjenicu da je droga danas daleko prevladavajuća nego prije tri desetljeća”, inzistirali su zakonodavci.

Autori su tražili odgovor do 15. srpnja.

Florida će pokrenuti web stranicu o trudnoći i roditeljstvu

Florida je najavila pokretanje web stranice s resursima za trudnoću i roditeljstvo nakon zakona koji bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja.

HB 415 zahtijeva od Ministarstva zdravstva zajedno s drugim odjelima “održavanje web stranice koja pruža informacije i poveznice na određene resurse o trudnoći i roditeljstvu.”

Ti resursi uključuju, između ostalog, obrazovne materijale o trudnoći i roditeljstvu, zdravstvenim uslugama majki, prenatalnim i postnatalnim uslugama, financijskoj pomoći i uslugama posvajanja.

Web stranica bi trebala biti operativna do 1. siječnja 2025., a Florida izdvaja više od 450.000 dolara za projekt.

Guverner Floride Ron DeSantis odobrio je nacrt zakona 17. svibnja, prema izvješću od 19. svibnja priopćenje za javnost iz svog ureda. Prijedlog zakona prvi je sponzorirao republikanac Erin Grall. Zakonodavno tijelo Floride odobrilo je zakon s 83-33 glasova u Zastupničkom domu i 27-12 glasova u Senatu.

Tennessee donosi zakon koji kriminalizira trgovinu pobačajem

Tennessee je u utorak donio zakon koji zabranjuje odraslim osobama koje nisu roditelji da transportiraju trudnu maloljetnicu izvan države radi pobačaja ili da joj daju lijekove za poticanje pobačaja bez pristanka roditelja ili skrbnika maloljetnice.

Tennessee će biti druga država u SAD-u sa zakonom ove prirode, po uzoru na Idaho, koji je prošle godine zahtijevao pristanak roditelja.

Tennessee štiti život u svim fazama trudnoće s izuzetkom pobačaja kako bi se spasio život majke, kao što je izvanmaternična trudnoća. Međutim, pobačaj je legalan u susjednoj državi Sjevernoj Karolini tijekom prvih 12 tjedana trudnoće.

Guverner Tennesseeja Bill Lee potpisao je zakon, HB 189528. svibnja, a trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja. Prijedlog zakona čini izuzeća za vozače hitne pomoći, hitni prijevoz i zajedničke prijevozne usluge.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup upozorava na eroziju vjerskih sloboda u Australiji, poziva na ‘svece za naše vrijeme’

Katoličke vijesti

Papa Franjo prisjeća se zagrljaja predsjednika Palestine i Izraela 2014. godine u molitvi za mir

Katoličke vijesti

Resursi za kraj života pomažu katolicima da ‘vjerno završe život’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti