Američki veleposlanik pri Svetoj Stolici Joe Donnelly odstupit će s dužnosti, stoji u izvješću
Europa

Američki veleposlanik pri Svetoj Stolici Joe Donnelly odstupit će s dužnosti, stoji u izvješću

Washington, DC Newsroom, 30. svibnja 2024. / 17:00 sati

Veleposlanik Sjedinjenih Država pri Svetoj Stolici — bivši demokratski senator Joe Donnelly iz Indiane — navodno odlazi sa svoje dužnosti i vraća se u svoj dom nekoliko milja sjeveroistočno od South Benda.

Donnelly, koji je katolik, namjerava napustiti svoj položaj 8. srpnja i preseliti se u svoj dom u Grangeru, prema Politico. Imenovao ga je predsjednik Joe Biden, a potvrdio ga je Senat glasovnim glasovanjem i služio je kao veleposlanik od 11. travnja 2022.

“Bila je nevjerojatna privilegija služiti zemlji i predsjedniku”, rekao je Donnelly u tekstualnoj poruci, prenosi Politico.

Nije jasno koga predsjednik planira nominirati da zamijeni Donnellyja.

Donnelly, koji je odgojen u Katoličkoj crkvi te je diplomirao i diplomirao pravo na Sveučilištu Notre Dame, reče pri pretpostavci svoju ulogu veleposlanika da smo “moja obitelj i ja ponosni što smo pripadnici katoličke vjere”. Dodao je da je “Katolička crkva bila ključni dio mog života i mojih vrijednosti”.

Kao veleposlanik, Donnelly je radio sa Svetom Stolicom na nizu vanjskopolitičkih prioriteta Sjedinjenih Država, što je uključivalo dijalog s Vatikanom o ratovima u Ukrajini i Gazi. Manje od mjesec dana nakon što je postao veleposlanik, Donnelly susreo s ukrajinskim obiteljima koji su potražili utočište u Italiji.

Donnelly se 5. svibnja susrela s majkom koja je svoje dijete rodila u skloništu u Ukrajini prije nego što je došla u Italiju. On je nakon sastanka rekao da je to “situacija koju su Rusi stvorili napadom na Ukrajinu”.

“Prvo razmislite o donošenju novorođenčeta, o donošenju novorođenčeta na ovaj svijet, u sklonište ispod bolnice, zatim o jednomjesečnoj vožnji autobusom u zemlju u kojoj nikada prije niste bili”, rekao je Donnelly tada. “A vi ste sada u Sant’Egidiou, kako biste pokušali imati priliku imati mjesto za spavanje, kako biste bili sigurni da je vaše dijete sigurno i da možete nešto pojesti.”

U intervju za EWTN iz svibnja 2023 — otprilike godinu dana nakon što je postao veleposlanik — Donnelly je rekao da je vjerska sloboda, posebno u Kini, još jedno pitanje na koje je usredotočen.

“To je zapravo srž našeg rada,” rekao je Donnelly. “Imali smo niz predstavnika naše vlade koji su došli ovamo razgovarati s Vatikanom o raznim temama vjerske slobode. Jedan se posebno sastao s Vatikanom o situaciji s Ujgurima, gdje su u koncentracijskim logorima u Kini zbog svojih vjerskih uvjerenja.”

Donnellyjev odlazak s uloge veleposlanika dolazi dok Sveta Stolica i Sjedinjene Države nastavljaju raditi na zajedničkim prioritetima, kao što je humanitarna potpora civilima u Ukrajini i Gazi usred ratova koji su u tijeku.

Kao zakonodavac, Donnelly je imao mješoviti dosije o katoličkim pitanjima kao što je pobačaj. Ranije u svojoj karijeri, glasao je uskratiti planirano roditeljstvo, ali kasnije glasali u korist sredstava. Bio je jedan od samo nekoliko demokrata koji su podržali predloženi zakon koji bi ograničio pobačaj u 20. tjednu trudnoće.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Stručnjak za Gospu od Guadalupe imenovan glavnim teologom za ukazanja

Katoličke vijesti

Građanski rat u Sudanu ostavio je bez sjemeništaraca i gotovo bez Katoličke crkve

Katoličke vijesti

Katolička obitelj posvećena regenerativnoj poljoprivredi kaže da poljoprivreda i vjera idu zajedno

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti