Papa Franjo imenovao je kalifornijskog svećenika na mjesto udaljenog otoka u Polineziji
Europa

Papa Franjo imenovao je kalifornijskog svećenika na mjesto udaljenog otoka u Polineziji

Vijesti iz Rima, 3. lipnja 2024. / 12:33

Papa Franjo imenovao je u ponedjeljak kalifornijskog svećenika na mjesto misionara na udaljenom otoku u Polineziji.

Otac Eliseo Napiere, župnik župe svetog Jakova Malog u biskupiji San Bernardino u Kaliforniji, preuzet će novu dužnost voditelja misije Sui Iuris iz Funafutija na otočnoj državi Tuvalu.

Tuvalu je mala država sastavljena od devet otoka u Tihom oceanu koja se nalazi otprilike na pola puta između Havaja i Australije. To je druga najmanje naseljena zemlja na svijetu nakon Vatikana, ali za razliku od Vatikana, ima samo oko 100 katolika i jednu župu, prema Association of Religion Data Archives.

Nakon što se preseli u Tuvalu, Napiere ne bi trebao očekivati ​​mnogo posjetitelja. Prošle je godine Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda proglasila Tuvalu najslabije posjećenom zemljom na svijetu, unatoč živopisnim koraljnim grebenima i bijelim pješčanim plažama.

Otoci se smatraju misijskim područjem i stoga je mjesna Crkva pod okriljem vatikanskog Dikasterija za evangelizaciju i nadgledana od strane Misije Sui Iuris iz Funafutija, koja je osnovana 1982.

“Misija ‘sui iuris’” je neovisna misija koju je Crkva uspostavila na području gdje ima vrlo malo katolika koji su često progonjeni ili žive u vrlo udaljenom području. Misiju, koja je rangirana ispod apostolske prefekture ili apostolskog vikarijata, vodi crkveni poglavar.

Postoji samo nekoliko preostalih takvih misija u svijetu, prvenstveno u otočnim državama, kao što su Kajmanski otoci i Turks i Caicos, kao i azijske zemlje Afganistan, Tadžikistan i Turkmenistan.

S papinim imenovanjem, Napiere će preuzeti ulogu crkvenog poglavara sa sjedištem u glavnom gradu Tuvalua, Funafutiju.

Napiere je 58-godišnji svećenik koji je dio Misionarskog društva Filipina (MSP). Rođen je na Filipinima, a od 2016. živi u Kaliforniji.

Prije dolaska u SAD, Napiere je proveo 14 godina kao svećenik misionar u Tajvanu, gdje je imao vodeću poziciju u Kineskoj regionalnoj biskupskoj konferenciji Tajvana.

On uspijeva biskup Reynaldo Bunyi Getaladokoji je također svećenik MSP-a i kojeg je Papa imenovao biskupom koadjutorom Rarotonge u prosincu 2023. Biskupija Rarotonga pokriva cijeli arhipelag Cookovih otoka u Tihom oceanu s 15 župa.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama. Autorica je knjige “Blaženi Carlo Acutis: Svetac u tenisicama” (Ignacije, 2023.), https://ignatius.com/carlo-acutis-sscap/.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Demokrati koji se zalažu za život zagovaraju državnu pomoć centrima za trudnice u Louisiani

Katoličke vijesti

Papa Franjo sugerira da su blagoslovi za homoseksualne zajednice mogući

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Bio sam ‘iskorišten’ protiv Ratzingera u konklavi 2005., ali on je bio ‘moj kandidat’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti