Kad je papa posvetio svijet Presvetom Srcu
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Kad je papa posvetio svijet Presvetom Srcu

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.

Michał Ziółkowski | Aleteja

#naslov_slike

Godine 1899. papa Lav XIII. posvetio je svijet Presvetom Srcu, a ta je posveta više puta obnavljana.

Iako su mnogi upoznati s raznim posvetama svijeta Bezgrešnom Srcu Marijinu kao odgovor na zahtjeva u Fatimimalo tko zna da je cijeli ljudski rod više puta posvećen Presvetom Srcu.

Sveti Ivan Pavao II. sažeto pripovijeda o tim posvetama u pismo koje je napisao 1999:

100. obljetnica posvete ljudskog roda Božanskom Srcu Isusovu, koju je za cijelu Crkvu propisao moj prethodnik Lav XIII. u enciklici Annum sacrum i provodi se dalje 11. lipnja 1899. potiče nas ponajprije da zahvalimo »onome koji nas ljubi i koji nas svojom krvlju oslobodi od naših grijeha i učini nas kraljevstvom, svećenicima svoga Boga i Oca« (Otk 1,5-6).

Zatim objašnjava kako su ovu posvetu više puta obnovili mnogi pape od:

Vrijednost onoga što se dogodilo 11. lipnja 1899. mjerodavno je potvrđena u spisima mojih prethodnika, koji su ponudili doktrinarna razmišljanja o pobožnosti Presvetom Srcu i naložili povremeno obnavljanje čina posvete. Među njima rado se mogu prisjetiti svetog nasljednika Lava XIII. Papa Pio X., koji je 1906. naredio da se posveta obnavlja svake godine; Papa Pio XI čašćene uspomene, koji je to podsjetio u svojim enciklikama Quas primasu kontekstu Svete godine 1925., i u Miserentissimus Otkupitelj; njegov nasljednik, sluga Božji Pio XIIkoji ga je obradio u svojim Enciklikama Summi Pontificatus i Haurietis aquas.

Sluga Božji Pavao VIzatim se, u svjetlu Drugoga vatikanskog koncila, želio osvrnuti na to u svojoj Apostolskoj poslanici Investigabiles divitias i u svom Pismu Diserti interpretesupućeno 25. svibnja 1965. glavnim poglavarima instituta koji nose ime Srca Isusova.

Sveti Ivan Pavao II otišao je tako daleko da je rekao: “Posvećenje ljudskog roda 1899. godine predstavlja izvanredno važan korak na putu Crkve i još uvijek je dobar obnavljati ga svake godine na blagdan Srca Isusova.”

Civilizacija ljubavi

Jedan od razloga zašto je sveti Ivan Pavao II. toliko vjerovao u posvetu Presvetom Srcu bio je taj da će pobožnost Isusovu božanskom Srcu dovesti do “civilizacije ljubavi”:

Često sam poticao vjernike da ustraju u vršenju ove pobožnosti koja „sadrži poruku koja u naše vrijeme ima iznimnu aktualnost“, jer „upravo iz Srca izvire nepresušno vrelo života, dajući nadu svakoj osobi. Božjeg Sina, koji je umro na križu. Iz Srca Kristova raspetoga rađa se novo čovječanstvo otkupljeno od grijeha. Čovjek 2000. godine treba Kristovo Srce da bi upoznao Boga i sebe; treba mu da izgradi civilizaciju ljubavi.

Gledajmo nježno u Isusovo Srce i pustimo da njegovo Srce poučava naša srca.

ksiądz w koloratce podczas modlitwy
PRESVETO SRCE ISUSOVO

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz podršku velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako naši zemaljski očevi utječu na našu sliku Boga

Katoličke vijesti

Kako nas Oče naš može dovesti do Božje volje za naše živote

Katoličke vijesti

Koja je najduža Isusova molitva u evanđeljima?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti