U 2023. godini ubijeno 20 misionara
Biskupska konferencija BiH

U 2023. godini ubijeno 20 misionara

Prema godišnjem izvještaju agencije Fides, u 2023. je u svijetu ubijeno 20 misionara – jedan biskup, osmero svećenika, dvije osobe posvećenoga života, jedan sjemeništarac, jedna novakinja i sedam laika.

U protekloj je godini ubijeno dva misionara više s obzirom na prethodnu godinu, navodi se u izvještaju.

Najveći je broj ubijenih misionara zabilježen u Africi, gdje je smrtno stradalo 9 misionara. Od njih su petorica bili svećenici, dvije osobe posvećenoga života, jedan sjemeništarac i jedna novakinja. U Americi je pak ubijeno 6 misionara. Ubijen je jedan biskup, troje svećenika i dvije laikinje. U Aziji je ubijeno četvero laika, a u Europi je ubijen jedan.

Zemlje u kojima su se dogodila ubojstva su: Nigerija (4); Burkina Faso (2); Tanzanija (1); Kamerun (1); DR Kongo (1); Meksiko (4); SAD (2); Filipini (2); Palestina (2) i Španjolska (1).

Fides izraz „misionar“ koristi za sve krštenike. Nadalje, agencija ne vodi računa samo o misionarima ad gentes u strogome smislu, već nastoji prikupljati podatke o svim krštenicima koji su bili uključeni u život Crkve i ubijeni na nasilan način, ne samo iz mržnje prema vjeri.

„Jedna od osobina koja je zajednička većini pastoralnih djelatnika ubijenih 2023. nedvojbeno je njihov normalan život: to jest, nisu izvršavali nikakve senzacionalne radnje ili neuobičajena djela koja bi mogla privući pozornost i nekome se zamjeriti“, ističe se. Fides naglašava kako u bilješkama o okolnostima nasilnih smrti misionara „nalazimo svećenike koji su bili na putu slaviti misu ili obavljati pastoralne aktivnosti u nekoj udaljenoj zajednici; oružani napadi počinjeni duž prometnih cesta; napade na župne dvore i samostane u kojima su se bavili evangelizacijom, karitativnošću, promicanjem čovjeka. Našli su se, ne svojom krivnjom, žrtvama otmica, terorističkih akata, upleteni u pucnjavu ili nasilje raznih vrsta“.

Živjeli su vjeru jednostavnim evanđeoskim svjedočanstvom kao svećenici, katehisti, zdravstveni djelatnici… „Mogli su otići negdje drugdje, preseliti se na sigurnija mjesta ili odustati od svojih kršćanskih obveza, možda ih smanjiti, ali to nisu učinili, iako su bili svjesni situacije i opasnosti s kojima su se svakodnevno suočavali. Naivno, u očima svijeta. Ali Crkva, a u konačnici i sam svijet, zahvaljujući njima ide naprijed“, ističe se u izvještaju, koji se može u cjelovitosti pročitati na mrežnoj stranici agencije Fides. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa će 10. lipnja posjetiti rimski Kapitolij

Katoličke vijesti

Primopredaja i čitanje bule proglašenja Jubileja 2025.

Katoličke vijesti

Učenici OŠ „Antun Branko Šimić“ iz Zagreba pomogli svoje vršnjake i njihove obitelji u Ugandi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti