Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija BiH

Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Proslavom Majke Božje od Kamenitih Vrata, zaštitnice Zagreba, otvara se novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 9. lipnja 2024., izvijestili su iz Uredništva.

Iako je zbog jake kiše izostala tradicionalna procesija središtem hrvatske metropole, snažnih poruka u sklopu proslave Majke Božje od Kamenitih Vrata nije manjkalo. Najviše je odjeknula poruka predslavitelja nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera: „Majka ne napušta svoju djecu, nikada, a kamoli u času kušnje”. Što slijedi nakon radosne vijesti o novostima u kauzi zagrebačkoga nadbiskupa sluge Božjega Franje Kuharića govori vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije Tomislav Hačko.

O nenametljivim znakovima nade u komentaru piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, pišući o velikom duhovnom odjeku Dana svete Maravillas od Isusa u Hrvatskoj. „Teško je bilo što duhovne naravi mjeriti, ali odjek bi mogao biti doista velik sudeći po brojnosti vjernika koji su došli častiti svetičine relikvije u Sesvetskim Selima, ali sudeći i po brojnosti vjerničkih svjedočanstava”, piše među ostalim urednik Stanić.

Novoimenovani požeški biskup Ivo Martinović, koji će biti zaređen za biskupa druge subote u lipnju, sugovornik je središnjega intervjua. Uoči biskupskoga ređenja govori o pastoralu i osnaživanju mlade biskupije te s kojim osjećajima preuzimate biskupiju. Govorio je i snažnijem oživljavanju Crkve u biskupiji, ali i o obitelj kao temelju Crkve te je poručio: „Crkva je živa onoliko koliko mi svjedočimo svoju vjeru i koliko se trudimo druge ljubiti Isusovom ljubavlju, odnosno koliko naše srce iskreno kuca i živi za Boga i čovjeka. (…) Onoliko koliko činimo da Krist postane središte osobnoga, obiteljskoga i vjerskoga života, da pojedince i obitelji usmjeravamo na Krista, a ne na sebe, toliko će obitelji i pojedinci biti jaki u vjeri i kvasac dobroga društva”.

Stranice Glasa Koncila donose i prenose dojmove s Dana svete Maravillas od Isusa u Hrvatskoj. Majka Maravillas od Isusa, sveta španjolska bosonoga karmelićanka i velika mističarka 20. stoljeća, o čijem zagovoru posljednjih nekoliko godina svjedoči i rastući broj hrvatskih vjernika, tijekom prvoga lipanjskoga vikenda na otajstven je način postala bliža Hrvatskoj.

Povodom gostovanja Stuarta McCullougha na petom „Chest-festu”, konferenciji posvećenoj misli utjecajnoga katoličkoga pisca Keitha Gilberta Chestertona, supružnici Stuart i Claire McCullough govore o izazovima današnjega društva i važnosti afirmacije života i obitelji, izvijestili su iz Uredništva. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Novi Travnik: Duhovna obnova i svečana proslava Nedjelje Božjeg Milosrđa u župi Uzašašća Gospodinova

Katoličke vijesti

Priznanje FMC „Svjetlo riječi” u sklopu jubileja „Projekta doprinosa radu bh. biblioteka kroz obnavljanje njihovih bibliotečkih fondova”

Katoličke vijesti

Obljetnica mučeništva fra Lovre Milanovića

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti