Labinjani hodočastili sv. Justu u Trst
Porečka i Pulska biskupija

Labinjani hodočastili sv. Justu u Trst

Uoči druge nedjelje došašća, 9. Prosinca, vjernici Labinskog dekanata posjetili su katedralu Svetog Justa u Trstu. Hodočašće je organizirano u sklopu Godine labinskog zvonika sv. Justa.

Ispred katedrale je hodošasnike dočekao generalni vikar tršćanske biskupije mons. Marino Trevisini i upoznao s povijesnim slijedom nastanka ovog svetišta i njegovom bogatom arheološkom, umjetničkom i duhovnom baštinom.

On je ukazao na arhitektonsku povijest nastanka katedrale. Od ostataka antičkog hrama do crkve uz koju je paralelno građena još jedna, a potom su objedinjene u cjelinu i „uokvirene“ zajedničkim pročeljem s rozetom respektabilnih dimenzija i graditeljskih detalja kakva se rijetko viđa. U unutrašnjosti katedrale kao svjedoci vremena očuvani su dijelovi podnih mozaika i freske oslikanog mučeničkog puta sv. Justa, no dah zastaje svima pred ljepotom i monumentalnošću mozaika u apsidi centralne lađe i ponad oltara sv. Justa u pokrajnjoj lađi katedrale.

Uslijedila je potom misa pod vodstvom labinskog dekana preč. Mirka Vukšića te uz koncelebraciju vlč. Blaža Bošnjakovića, župnika labinske Župe Gospe Fatimske. Preč. Vukšić je u homiliji naglasio da si „na našem adventskom putu moramo posvijestiti da iako današnji čovjek ima mnoga saznanja prečesto gubi iz fokusa ono najvažnije – Oca našeg i Spasitelja te tek snagom koju crpimo uz Njega možemo živjeti u punini te doživjeti mnoge milosti. Misu je pjesmom pratio zbor Župe Labin Gornji kojem su se pridružili i pjevači iz drugih župa te je zaključena izvedbom Himne sv. Justu. Himna, djelo književnika i glazbenika Daniela Načinovića  praizvedena je na proslavi 400-te obljetnice zvonika sv. Justa, Izvedba te himne pod svodom njegove katedrale u Trstu, te  kako su pjevači istaknuli – uz njegovu pomoć – zvučala je kao da je skladana za taj prostor i za tu prigodu – nadahnuto i veličanstveno!

Hodočasnici su potom krenuli put talijanskog nacionalnog marijanskog svetišta Marija Majka i Kraljica – Monte Grisa smještenog nedaleko Opicine iznad Trsta, na 35 m nadmorske visine. Dočekao ih je rektor svetišta, otac Luigi Moro, ICMS. Ovo svetište moderne arhitekture brutalizma sagrađeno 60-tih godina prošlog stoljeća posvećeno je izgradnji mira, zajedništva i pomirenja među ljudima, a svakako treba naglasiti da je državna granica na manje od 10 km. Svetište je postalo mjesto okupljanja brojnih izbjeglih skupina iz obližnjih krajeva koje su svoje utočište, u bijegu od totalitarnog režima pronašle u Trstu u godinama nakon II. svjetskog rata.

Posebna je veza ovog svetišta i svetišta Gospe Fatimske te se od svibnja do listopada svakog trinaestog u mjesecu u spomen na Marijino ukazanje u Fatimi održavaju procesije s lampionima uz krunicu i meditacije. (A.Š.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pazin: Održano 53. tradicionalno hodočašće bolesnika

Katoličke vijesti

Blagdan sv. Jurja proslavljen u Starom Pazinu

Katoličke vijesti

  Biskup Milovan blagoslovio kapelice u Raklju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti