Trojstva nedjelja: U ime Oca
Praktični vjernik

Trojstva nedjelja: U ime Oca

Svi znamo mnogo o Sinu Božjem, Isusu Kristu, i prošli tjedan čuli smo sve o Trećoj osobi Trojstva, Duhu Svetom. Ali što je s Bogom Ocem? Tko je on i koja je njegova uloga? Na ovu nedjelju Trojstva želio bih se osvrnuti na tri stvari: ulogu Boga Oca, naš odnos prema Njemu i kako bi taj odnos trebao utjecati na naše međusobne odnose.

Pa počnimo: što znači reći da je Bog Otac? Par stvari. Prvo, to znači da Bog jest osobni. On nije poput “Sile” u Ratovima zvijezda. On nije samo amorfna “duhovna energija” — ne, On je duboko osoban, što znači da možemo imati pravi odnos s Njim. Također, Prvu Osobu Trojstva nazivamo “Ocem” jer je On izvor svega postojanja u svemiru. On je izvor postojanja u Trojstvu (Sin je rođen od Njega, a Duh izlazi iz Njega), i On je izvor postojanja svijeta. On je Stvoritelj svega što postoji, a sve što postoji postoji samo zato što je On samo postojanje.

Kako je lijepo moći Boga zvati “Oče”! Jednom je sveta Terezija Avilska pokušala meditirati o Naš otac. Prvog je dana meditirala o te prve dvije riječi, “Oče naš” – s obzirom na to koliko je bilo sjajno što ju je Bog pozvao da ga zove Ocem! To ju je učinilo kćerkom Stvoritelja! Sljedećeg je dana pokušala produžiti molitvu, ali je i dalje bila toliko dirnuta da nije mogla prijeći te dvije riječi: „Oče naš“. Svaki dan tijekom cijele godine odlazila bi na molitvu i razmišljala o riječima Očenaša, ali bi uvijek bila duboko dirnuta do suza samo s te prve dvije riječi: „Oče naš“!

Kakvo intimno ime — zvati Boga “Ocem”! To znači da smo Njegova djeca! Jedna velika razlika između muslimana i kršćana je u tome što muslimani Boga nazivaju “Allah”, što znači Gospodar, dok kršćani Boga zovu “Abba” — što znači Otac, ili još intimnije, Tata. Bilo bi nezamislivo i bogohulno u bilo kojoj drugoj religiji nazivati ​​Boga “Ocem” – a ipak je to upravo ono na što nas Isus potiče. Kakva intima! Da smo među Božjom obitelji!

Sjećam se da sam pročitao dirljivu priču o ocu koji je došao kući s posla i presvukao svoju radnu odjeću, a onda bi pozvao svoju djecu da mu pretraže džepove radnih hlača i zadrže sva blaga koja nađu – žvakaću gumu , četvrtina, olovka, manšeta. Očevi bi trebali biti izvor svih dobara, koji raskošno blagoslivljaju svoju djecu. Naš Nebeski Otac također je izvor svih dobara, koji nas obasipa svojom ljubavlju. Uostalom, Isus je rekao: “Ako vi znate dobro darivati ​​svoju djecu, koliko će više vaš nebeski Otac darivati ​​vas!” Da, dobri zemaljski očevi ponekad također discipliniraju svoju djecu, ali to se radi iz ljubavi — baš kao što naš Otac na Nebu disciplinira nas, svoju djecu, iz ljubavi, jer želi da budemo sveti, poput njega.

Na vrlo značajan način, naš odnos s Bogom Ocem odražava naš odnos s našim zemaljskim očevima. Ako ste imali težak odnos sa svojim ocem – možda je bio odsutan ili zlostavljan – molim vas znajte da Bog Otac sadrži svu očinsku ljubav koja vam je nedostajala na ovoj zemlji. Naša želja da imamo dobre zemaljske očeve je zato što čeznemo za ljubavlju Nebeskog Oca. Čak i ako ste imali nesavršenog oca na ovoj zemlji, zapamtite da Bog Otac ima sva savršenstva očinstva, uključujući beskrajnu ljubav i brigu za svu svoju djecu, uključujući i vas.

Za sve vas koji ste zemaljski očevi, dakle, imate odgovornost preslikati svoj život na Nebeskog Oca. Sveti Pavao upućuje ljude da “Klečim pred Ocem, po kojemu je ime sve očinstvo na nebu i na zemlji.” Očevi moraju uvijek tražiti dobrobit svojih žena i djece, žrtvujući se za njih po uzoru na Nebeskog Oca. Očevi, nastojte blagosloviti svoju obitelj onoliko koliko je Bog blagoslovio vas — ne možemo nadmašiti Boga! To uključuje discipliniranje vaše djece i učenje ih da se boje Gospodina, ali nikada to ne činite iz ljutnje, već samo iz ljubavi i istinske želje da vaša djeca postanu sveci. Njegujte svoju ženu i djecu, uživajte u njima i budite velikodušni prema njima – kao što Bog Otac čini prema nama.

Konačno, zvati Boga „Ocem“ znači da smo svi mi braća i sestre. Dakle, naši odnosi trebaju biti obilježeni milosrđem prema svi — prema ljudima koji nam se ne sviđaju, prema ljudima drugačije boje kože, prema ljudima drugačijih političkih uvjerenja — svi ljudi su naša braća i sestre, ako nam je Bog Otac nebeski. Nitko nije isključen iz kršćanske ljubavi. To je jedini put do mira u našem duboko podijeljenom narodu!

Ukratko: nazvati Boga “Ocem” pokazuje nam puno o tome tko je On – izvor cjelokupnog postojanja u svemiru i osobni Bog s kojim možemo imati odnos. Naš odnos prema Ocu trebao bi biti odnos velikog povjerenja kao Njegove djece, jer svaki savršen dar dolazi od Njega. Svi bi očevi trebali nastojati nasljedovati Oca, a budući da smo svi Njegova djeca, trebali bismo imati istu ljubav prema svima. Uistinu, takav je blagoslov imati Boga koji se objavio kao “Otac”!

___

Izvorno objavljeno na Križ stoji dok se svijet okreće.
Ilustracije: TrojstvaLeandro da Bassano, Venecija / PD-US

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nedavno osvježeni “Symbolon: Vjera Crkve” Instituta Augustine prikazuje živost katoličke vjere na američkom tlu

Katoličke vijesti

“Against the Grain” ističe vrline svetaca kroz stoljeća

Katoličke vijesti

Jakova i Gospe od Del Pilara

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti