Zašto svetog Bonifacija nazivaju apostolom Nijemaca
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Zašto svetog Bonifacija nazivaju apostolom Nijemaca

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.
Sveti Bonifacije odigrao je bitnu ulogu u širenju kršćanstva u srednjoj Europi, posebice u onome što se danas naziva Njemačkom.

Svaka regija u svijetu ima određenog sveca koji se naziva njezinim “apostolom”. To je obično svetac koji je ili donio kršćanstvo u regiju ili koji je pomogao obnoviti praksu kršćanstva.

Kada je riječ o srednjoj Europi, sveti Bonifacije nadaleko je poznat kao “apostol Nijemaca”.

Papa Benedikt XVI., koji je bio iz Njemačke, opširno je govorio o svetom Bonifaciju u a opća publika 2009:

Danas ćemo razmišljati o velikom misionaru iz 8. stoljeća koji je širio kršćanstvo u srednjoj Europi, pa tako iu mojoj domovini: svetom Bonifaciju, koji je ušao u povijest kao ” Apostol Nijemaca“…Za svećenika je zaređen u dobi od oko 30 godina i osjetio se pozvanim na apostolat među poganima na kontinentu. Njegova zemlja, Velika Britanija, koju su prije jedva 100 godina evangelizirali benediktinci predvođeni svetim Augustinom, u to je vrijeme pokazala tako čvrstu vjeru i žarku ljubav da je mogla poslati misionare u Srednju Europu da ondje naviještaju Evanđelje.

Novo ime i misija

Ono što je zanimljivo je da je sveti Bonifacije kršten imenom Winfrida dobio je samo ime Bonifacije kada ga je papa poslao u Srednju Europu:

Vrativši se kući, nije klonuo duhom i dvije godine kasnije otputovao je u Rim razgovarati s papom Grgurom II i primiti njegove upute. Jedan biograf pripovijeda da ga je Papa dočekao “s osmijehom i pogledom punim dobrote”, te da je sljedećih dana s njim vodio “važne razgovore”, i na kraju, nakon što mu je dodijelio novo ime Bonifacije, službenim mu je pismima dodijelio misiju propovijedanja Evanđelja među njemačkim narodima.

Biskup cijele Njemačke

U to vrijeme u srednjoj Europi nije bilo biskupa i sveti Bonifacije ubrzo je postao njezin prvi i jedini biskup:

Sam vrhovni pontifik posvetio je Bonifacija “regionalnim biskupom”, tj. za cijelu Njemačku…Nasljednici pape Grgura II. također su ga izuzetno cijenili. Grgur III. imenovao ga je nadbiskupom svih germanskih plemena, poslao mu palij i dao mu ovlasti da organizira crkvenu hijerarhiju u tim krajevima.

Sveti Bonifacije je u biti odgovoran za izgradnju Crkve u Njemačkoj od temelja, ređenje svećenika, imenovanje biskupa i osnivanje biskupija.

Svi kršćani njemačkog podrijetla svoju duhovnu lozu vuku od svetog Bonifacija, koji je čvrsto utemeljio Crkvu u tom kraju.

THOR RAGNAROK
njemački crkveni porez

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz podršku velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Znamo li godinu kada će smak svijeta?

Katoličke vijesti

Evo što crvena odjeća simbolizira na Duhove

Katoličke vijesti

Koja je razlika između Velikog četvrtka i Tijelova?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti