Kada su magovi posjetili?  |  Jednostavno katolički
Praktični vjernik

Kada su magovi posjetili Isusa?

Luka spominje Isusovo obrezanje osmog dana, u skladu sa Zakonom. I premda se mjesto obrezivanja ne spominje, vjerojatno je bilo u Betlehemu.

Tu je i događaj prikazanja Isusova u Hramu. Predstavljanje prvorođenca općenito se događalo oko 40 dana nakon rođenja (što kršćanska tradicija priznaje). Čini se vjerojatnim da je Sveta obitelj zbog toga otišla u Jeruzalem iz Betlehema. Kao što primijetite, malo je vjerojatno da bi Marija, koja je promatrala uobičajeno razdoblje oporavka za ženu nakon poroda, otišla cijelim putem natrag do Nazareta, povratnim putovanjem od 140 milja.

Nakon prikazanja možemo pretpostaviti da se Sveta Obitelj barem nakratko vratila u Betlehem, a neko vrijeme nakon njihova povratka pojavili su se mudraci. Nakon toga ubrzo je uslijedio bijeg u Egipat.

Neki znanstvenici smatraju da je posjet maga bio dvije godine nakon Isusova rođenja budući da je Herod pozvao na smrt svih dječaka do dvije godine. Međutim, teško je razumjeti zašto bi Sveta obitelj ostala u Betlehemu toliko dugo, a možemo razumno pretpostaviti da su mudraci posjetili prije dvije godine.

Neki su zabrinuti činjenicom da se čini da Luka kaže da su se vratili u Nazaret nakon Prikazanja i da ne spominje bijeg u Egipat, iako Matej to čini. Ali Lukina šutnja o putovanjima Svete obitelji u Egipat ne znači poricanje toga, kao što ni činjenica da Matej ne spominje obrezanje ili Prikazanje ne znači poricanje da su se dogodila. Oba evanđelista samo biraju materijal koji su smatrali važnim.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pohođenje Blažene Djevice Marije

Katoličke vijesti

Molite se kroz korizmu

Katoličke vijesti

Vinea Research objavljuje nova otkrića koja potvrđuju da više katolika koji idu na mise vjeruju u istinsku Kristovu prisutnost u Euharistiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti