Blagoslovljena ona koja je oprostila
Praktični vjernik

Blagoslovljena ona koja je oprostila

Tko zna praštati, priprema si mnoge Božje milosti. Koliko god puta gledam na križ, toliko ću puta oprostiti svim srcem.” (Sv. Faustina, 390.)

Vrlina opraštanja mnogima je od nas izazovna. Kad nas netko suoči s pogrešnim postupkom i prouzroči nam nevolju i bijedu, bol koju trpimo zbog takve muke može nas zaslijepiti da ne bismo mogli tražiti mir i ljubav. Ljutnja, gorčina i ljutnja mogu nas nadjačati ako im to dopustimo, a gajenje tih osjećaja zauzima prostor u našem srcu; prostor koji je rezerviran samo za Kristovu ljubav. Biti vođen tim emocijama tada može postati prepreka izboru oprosta i mogućnosti iscjeljenja od bilo kakve povrede i patnje koja nam je nanesena.

Najmlađi kanonizirani svetac, često poznat kao svetac mladih, čednosti i čistoće, zaštitnik je i oprosta; Sveta Marija Goretti. Iako samo dijete, imala je veliku duhovnu zrelost u tome da je unatoč suočavanju s nasiljem i smrtnim ranama koje joj je nanio napadač uspjela oprostiti prije nego što je udahnula. Svetu Mariju Goretti u dobi od samo jedanaest godina njezin je napadač izbo nožem četrnaest puta, Alessandro Serenelli, a ona mu je odlučila oprostiti i ne dopustiti mržnji da joj otvrdne srce. Njezine posljednje riječi prije smrti bile su: “Opraštam Alessandru Serenelliju… i želim ga zauvijek u raju sa mnom.” Koliko bi nas moglo oprostiti kao što je sveta Marija Goretti oprostila čovjeku koji joj je ukrao ne samo ostatak djetinjstva, već i ostatak života?

Zbog spremnosti svete Marije Goretti da oprosti svom napadaču šest godina kasnije doživio je obraćenje srca. Ukazala mu se u snu dajući mu četrnaest ljiljana, koji su predstavljali čistoću, a broj cvjetova predstavljao je koliko ju je puta Alessandro ubo nožem, što je na kraju rezultiralo njenom smrću. Zbog oprosta ovom djetetu njezin se napadač uspio pomiriti s Bogom i potražiti mir i ljubav tako što je primio sakrament ispovijedi od biskupa, a potom zatražio oprost od majke svete Marije Goretti, Assunta Goretti. Alessandro je proživio ostatak svojih dana pokušavajući živjeti svetim životom, čak je prisustvovao misi za kanonizaciju koju je papa Pio XII za Svetu Mariju Goretti 24. lipnja 1950. godine.

Koliko nam često oprost izmiče? Ako dopustimo Kristovu svjetlu da zrači iz dubine naše duše, i mi kao „Mali Svetac Velikog Milosrđa“ možemo prinijeti Bogu svoje boli i patnje u samodarnoj milosrdnoj ljubavi. Kroz dar Njegove milosti možemo primiti mir i ljubav otvarajući svoja srca kreposti opraštanja. “Ljudskim bićima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće” (Matt. 19:26).

____

Izvorno objavljeno na Mlada katolička žena

Fotografija: Javno vlasništvo

Christina M. Sorrentino

Christina M. Sorrentino

Christina M. Sorrentino glavna je urednica časopisa Ignitum Today i redoviti suradnik časopisa Word on Fire. Također je suvoditeljica mrežnog ogranka Marije Goretti, voditeljica Cenakula u Vianneyju povezanog s Zakladom molitve za svećenike i predaje vjeronauk u lokalnoj katoličkoj srednjoj školi. Sorrentino je doprinio raznim publikacijama, uključujući Missio Dei i Homiletic and Pastoral Review, pojavljivao se na radiju Sacred Heart i bio je predstavljen u National Catholic Registeru “Best in Catholic Blogging”. Ona je objavljena autorica Pozvano na ljubav, srce koje sluša – knjiga katoličke poezije. Ona je predana katolkinja koja živi na Staten Islandu u New Yorku, a njezinu web stranicu možete posjetiti na Pozvani na ljubav – srce koje slušagdje piše o razmišljanjima milenijskih katolika pozvanih na ljubav, ili je pratite na Cvrkut.

Ostavite reprizu

Najnoviji postovi

Prijavite se za naš Newsletter

Pritisnite gumb za uređivanje da biste promijenili ovaj tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Amerika: Individualno odvojeni za svetost

Katoličke vijesti

Očevici Fatime

Katoličke vijesti

Majka Marija na uskrsnuću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti