Thomas Aquinas College se gasi s planom zelene energije
Europa

Thomas Aquinas College se gasi s planom zelene energije

Osoblje CNA, 16. svibnja 2024. / 15:24

Zatvoreni katolički koledž u podnožju Kalifornije pokrenuo je energetski program koji je gotovo eliminirao ugljični otisak koledža dok je uštedio 600.000 dolara godišnje, dajući školi pouzdaniju energiju od državne električne mreže.

Thomas Aquinas College (TAC), kampus s više od 500 studenata, nalazi se sjeverozapadno od Los Angelesa, ali nudi nešto sasvim drugačije od vreve i prometa gradskog života. Smješten na 845 hektara, TAC-ov model obrazovanja temeljen na raspravama osmišljen je za malu, usko povezanu zajednicu studenata i “tutora”, koji se okupljaju za nastavu oko okruglih stolova, a ne za stolovima.

“Mi se bavimo analitičkim razmišljanjem, postavljanjem pitanja, učenjem od prirode i radom s njom”, rekao je predsjednik Paul O’Reilly o TAC-u 7. svibnja priopćenje za javnost. „Kao katolička institucija, mi smo uvelike u poslu odgovornog čuvanja naših resursa, partnerstva sa svojim susjedima i dobri smo upravitelji stvorenog. Naš novi program energetske neovisnosti odražava sve te kvalitete.”

Thomas Aquinas College (TAC), kampus s više od 500 studenata, nalazi se sjeverozapadno od Los Angelesa, ali nudi nešto sasvim drugačije od vreve i prometa gradskog života.  Zasluge: Koledž Tome Akvinskog
Thomas Aquinas College (TAC), kampus s više od 500 studenata, nalazi se sjeverozapadno od Los Angelesa, ali nudi nešto sasvim drugačije od vreve i prometa gradskog života. Zasluge: Koledž Tome Akvinskog

Nakon što je šumski požar okružio kampus u Kaliforniji 2017., energija TAC-a zauvijek je promijenjena. Jaki vjetrovi izazvali su požar iz dalekovoda visokog napona, pretvorivši iskru u jedan od najgorih požara u povijesti države Kalifornije.

Od katastrofe, država je poduzela mjere predostrožnosti isključivanjem struje kad god su puhali jaki vjetrovi, što je rezultiralo rutinskim nestankom struje u kampusu, dok su se troškovi komunalnih usluga samo povećali.

Odlučan u namjeri da izbjegne dva hektara solarnih polja u kampusu, stariji mentor Thomas Kaiser, biolog i istraživač, znao je da će solarni paneli “opljačkati kampus”, ali je mislio da bi mogao raditi sa susjedom kampusa – tvrtkom koja se bavi naftnim i plinskim poljima. .

Radeći s inženjerom elektrotehnike i direktorom Brompton Energy Lawerenceom Youngbloodom, njih su dvojica utvrdila da bi ugovor o besplatnom prirodnom plinu bio “vrlo ekonomična odluka”.

Susjedna tvrtka Carbon California pristala je na prijedlog.

“Znali smo da je besplatna isporuka prirodnog plina TAC-u jedini način da sustav bude ekonomski izvediv,” rekao je Jane Farkas, potpredsjednica Carbon California za zemljišna i regulatorna pitanja. “I htjeli smo biti dobri susjedi.”

Zajedno su pronašli način da smanje spaljivanje ugljika u Kaliforniji i generiraju učinkovitu i zelenu energiju za kampus.

“Imamo struju plina koja izlazi iz bušotina u blizini kampusa i dopustili smo koledžu da se uključi u tu liniju”, rekao je Scott Price, predsjednik Carbon California, u priopćenju za javnost.

Koledž je instalirao Capstone turbinu na donjem kampusu i prilagodio električnu infrastrukturu gornjeg kampusa tijekom prošlog ljeta i početkom jeseni.

“Nikad prije nismo učinili ništa slično”, rekao je Mark Kretschmer, potpredsjednik TAC-a za operacije, u priopćenju za javnost. “Nema šanse da bismo mogli dovršiti ovaj projekt, a kamoli tako brzo, da nije bilo bezbrojnih sati tehničke podrške i radne snage koju je Carbon California pružio tijekom cijele instalacije, i koju nastavlja pružati dok mi radimo kroz sve inženjerske i tehničke izazove.”

Zatvoreni katolički koledž u podnožju Kalifornije pokrenuo je energetski program koji je gotovo eliminirao ugljični otisak koledža dok je uštedio 600.000 dolara godišnje, dajući školi pouzdaniju energiju od državne električne mreže.  Zasluge: Koledž Tome Akvinskog
Zatvoreni katolički koledž u podnožju Kalifornije pokrenuo je energetski program koji je gotovo eliminirao ugljični otisak koledža dok je uštedio 600.000 dolara godišnje, dajući školi pouzdaniju energiju od državne električne mreže. Zasluge: Koledž Tome Akvinskog

Dok je Tesla baterija velikog kapaciteta korištena u projektu dobivena besplatno kroz program državne vlade, ugradnja turbine koštala je 4,5 milijuna dolara. No prema koledžu, projekt će se sam isplatiti u roku od šest godina zbog poreznih poticaja i uštede energije.

“Prema Okrugu za upravljanje kvalitetom zraka, turbina Capstone koristi najnoviju, najbolju dostupnu tehnologiju upravljanja na tržištu”, rekao je Youngblood. “Umjesto spaljivanja uz visoke emisije, možemo sagorijevati plin koristeći učinkovitu tehnologiju izgaranja te turbine uz mnogo niže emisije.”

“Ovaj plan upravljanja energijom i tehnološki portfelj će koledž postaviti na tako visoku razinu da će voditi druga sveučilišta diljem Sjedinjenih Država”, dodao je Youngblood.

Youngblood se nada da će razviti sličan sustav u TAC-u koji je nedavno osnovan Kampus Nove Engleske.

“Zašto TAC — koji prednjači u katoličkom liberalnom obrazovanju — ne može biti i lider u implementaciji zelene tehnologije kao dobri upravitelji Božjeg stvaranja?” napomenuo je.

“Iako se koledž ne bavi tehnološkim inovacijama, ova vrsta inovacija prirodno proizlazi iz onoga što radimo”, dodao je O’Reilly.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pogled na nedavni posjet biskupa Hong Konga kontinentalnoj Kini

Katoličke vijesti

Njemački biskupi raspravljat će o Sinodalnom putu s Vatikanom usred kontroverzi

Katoličke vijesti

‘Malo čudo iz Lillea’: Kako misa uz svijeće svakog tjedna okuplja stotine mladih u Francuskoj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti