Papa Franjo: Mladi ‘mogu raskinuti lance antagonizma’ između katolika i pravoslavaca
Europa

Papa Franjo: Mladi ‘mogu raskinuti lance antagonizma’ između katolika i pravoslavaca

Djelatnici ACI Prensa, 16. svibnja 2024. / 16:18

Papa Franjo je mladima dao nadu da katolici i pravoslavci mogu biti “ujedinjeni u različitosti” i “raskinuti lance” antagonizma, nerazumijevanja i predrasuda koji su ih stoljećima držali zatvorenicima.

U audijenciju četvrtkomSveti je Otac primio generalnog ravnatelja Apostolikí Diakonía Grčke Pravoslavne Crkve, mitropolita Agathangelosa i izaslanstvo Teološkog fakulteta u Ateni.

The Apostolikí Diakonía službena je izdavačka kuća i misionarski ogranak Grčke pravoslavne crkve. Od 1936. objavio je stotine knjiga o kršćanskoj teologiji i tradiciji, pravoslavnoj duhovnosti i biblijskim studijama.

Na početku govora održanog u Apostolskoj palači u Vatikanu, Sveti je Otac izrazio zahvalnost za suradnju između Apostolikí Diakonía i Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana.

Poseban pozdrav uputio je i nadbiskupu Atene i cijele Grčke Njegovom Blaženstvu Jeronimu II., koji je bio nazočan na audijenciji, a kojeg je Papa opisao kao “čovjeka duboke vjere i mudrog pastira”.

Papa Franjo istaknuo je da su tijekom ovih posljednjih 20 godina, “unatoč teškim vremenima, na primjer, gospodarskoj krizi u Grčkoj i pandemiji, Apostolikí Diakonía i Katolički odbor za kulturnu suradnju surađivali u promicanju projekata od zajedničkog interesa na kulturnom i obrazovnu razinu.”

Naglasio je i potrebu kulturnog, teološkog i ekumenskog obrazovanja za nove naraštaje.

Prema riječima Svetog Oca, “mladi su, poduprti nadom utemeljenom na vjeri, ti koji mogu prekinuti lance antagonizama, nesporazuma i predrasuda koji su katolike i pravoslavne stoljećima sprječavali da priznaju jedni druge kao braću i sestre, ujedinjene u raznolikosti i sposobni svjedočiti Kristovu ljubav, osobito u svijetu koji je tako podijeljen i razdiran sukobima.”

Papa Franjo je istaknuo da će idućeg ljeta skupina katoličkih studenata biti dobrodošla na Teološkom fakultetu u Ateni, gdje će se “uvesti u poznavanje suvremenog grčkog jezika i Pravoslavne crkve”.

„Zajedničkim putovanjem, zajedničkim radom i zajedničkom molitvom pripremamo se da od Boga primimo dar jedinstva koje će, kao plod Duha Svetoga, biti zajedništvo i sklad u legitimnoj različitosti“, zaključio je Sveti Otac.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Almudena Martínez-Bordiú

Almudena Martínez-Bordiú je dopisnica iz Rima za ACI Prensa i EWTN.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izlazna anketa: Zeleni/socijalisti predvode najveći dobitnik Wildersove PVV liste

Katoličke vijesti

Izbori za Europski parlament: biralište u Slovačkoj ostaje otvoreno do kasno; Latvija, Malta zatvorene

Katoličke vijesti

Massachusetts pokreće ‘prvi u zemlji’ pokušaj ciljanja centara za trudnice

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti