Papa Franjo katakombe naziva znakom nade
Papa

Papa Franjo katakombe naziva znakom nade

Papa Franjo susreće se sa sudionicima plenarnog sastanka Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju i ističe važnost katakombi u nadolazećoj jubilarnoj godini.

S. Francine-Marie Cooper, ISSM

Tijekom sastanka u Vatikanu u petak ujutro sa sudionicima plenarnog sastanka Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju, papa Franjo je priznao da će “kršćanske katakombe prirodno biti jedno od najznačajnijih odredišta” za hodočasnike tijekom jubilarne godine.

Sveti je Otac poželio dobrodošlicu skupini i izrazio zahvalnost za rad bivšeg predsjednika Papinske komisije, kardinala Ravasija, te za angažman sadašnjeg predsjednika, monsinjora Pasqualea Iacobonea, koji Komisiju vodi od 2022. godine.

Papa Franjo zahvalio je Komisiji na njezinim inicijativama da bolje upoznaju i razumiju katakombe.

Posebno je spomenuo stvaranje „Dana katakombi, uz uključivanje obitelji i djece u edukativne radionice; predstavljanje različitih katakombi na televizijskim programima i na društvenim mrežama; dodjela stipendija; godišnji arheološki istraživački projekti u suradnji s raznim sveučilištima.”

Hodočasnici nade stazama katakombi

“Tema Jubileja, ‘Hodočasnici nade’, nalazi jedinstven i evokativan izraz upravo u stazama katakombi”, istaknuo je papa Franjo.

“U katakombama sve govori o nadi: o životu iza smrti, o izbavljenju od opasnosti i o samoj smrti Božjim djelom.”

“U katakombama sve govori o nadi: o životu iza smrti, o izbavljenju od opasnosti i same smrti po Božjem djelu”, dodao je.

Mnoge slike na podzemnim zidovima prikazuju simbole i slike nade, biljke, vrtove i životinje, prikaze raja, rekao je Sveti Otac.

I podsjetio nazočne da su katakombe ‘groblja’, što znači ‘spavaonice’, koje “,” svjedoče o kršćanskom očekivanju, nadi u Kristovo uskrsnuće i uskrsnuće tijela.”

Posjet katakombama daje hodočasnicima “osjećaj kršćanskog očekivanja i nade; podsjeća nas da smo svi hodočasnici koji putuju prema susretu s Bogom koji nas u uskrslom Kristu poziva da dijelimo njegovo blaženstvo i mir”, objasnio je papa Franjo.

Planovi za jubilarnu godinu

Spomenici i nekadašnji grobovi mučenika razbacani su po stazama katakombi, primijetio je Sveti Otac. Izrazio je kako je “vrlo zadovoljan prijedlogom da se istaknu grobovi mučenika s obzirom na Jubilej, nudeći ih hodočasnicima kao značajne stanice na putovima pohoda”.

Pred pozadinom današnjih progona, hodočašće na grobove mučenika „susreće nas s hrabrim primjerom ovih kršćana, uvijek aktualnim, i poziva nas da molimo za mnogu braću i sestre koji danas trpe progon zbog svoje vjere u Kriste”, rekao je papa Franjo.

Pozvao je Komisiju da svoju službu nastavi sa kompetentnošću i strašću. I zaključio: “To je služba sjećanju i budućnosti; korijenima i evangelizaciji. Jer poruka katakombi govori svima, hodočasnicima, pa čak i posjetiteljima koji su daleko od iskustva vjere.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Prigrlite svoje ranjivosti!

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se s predsjednikom Malte Vellom – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: Države Palestina i Izrael mogu živjeti jedna uz drugu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti